Aydın’da kuru incir sezonunun başlamasıyla birlikte Aydın Ticaret Borsası’nda geleneksel Kuru İncir Alım Töreni düzenlendi. Aydın Valisi Dr. Osman Varol’un ilk kez katıldığı törende, Köşk, Germencik, İncirliova ve Efeler ilçelerinden gelen 16 üreticinin toplam 170 kilogram kuru inciri sembolik olarak kilogramı 850 TL’den satın alındı.
Törende konuşan Aydın Valisi Dr. Osman Varol, incirin Aydın’ın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, sezonun bereketli geçmesi temennisinde bulundu.
VALİ VAROL: “İNCİR BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ”
Aydın’ın dünya incir üretimindeki önemine vurgu yapan Vali Varol, Türkiye’nin dünya incir üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu karşıladığını, Aydın’ın ise Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştirdiğini söyledi.
Kentte yaklaşık 394 bin dekarlık alanda incir üretimi yapıldığını belirten Varol, 6,6 milyon incir ağacı ile yetişmekte olan yaklaşık 950 bin fidan bulunduğunu, 18 binin üzerinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticinin bu üründen geçimini sağladığını ifade etti.
Varol, “İncir bizim göz bebeğimiz, bizim en önemli değerimiz diyebiliriz. Bu seneki hasadımız çok güzel başladı” dedi.
İLK KURU İNCİRİN FİYATI 850 TL OLARAK AÇIKLANDI
Aydın Ticaret Borsası’ndaki törende sezonun sembolik ilk alım fiyatını açıklayan Vali Varol, “Hayırlı uğurlu olması temennisiyle bu yılki fiyatı 850 lira olarak açıklıyorum. Bereketli olur, çiftçilerimiz, üreticilerimiz mutlu olur, bu işten ekmek yiyen herkes güzel bir sezon geçirir” ifadelerini kullandı.
“BU YIL ÇOK KALİTELİ BİR İNCİR ÜRETİMİNE SAHİBİZ”
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur da bu sezon incirde kalitenin son yılların en yüksek seviyelerinden birinde olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda iklim koşullarına bağlı olarak yaşanan kalite sorunlarına dikkat çeken Çondur, bu yıl kış aylarının yağışlı geçmesi ve hava şartlarının olumlu seyretmesi nedeniyle ürün kalitesinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Çondur, “Yakın zamanda görmediğimiz kadar kaliteli incirlerimiz var. Rekolte beklentisi de geçtiğimiz seneden daha yüksek” dedi.
AYDIN KURU İNCİR İHRACATINDA LİDER
Geçen yıl Türkiye’de 71 bin 500 ton kuru incir tescili gerçekleştirildiğini belirten Çondur, bunun 51 bin tonunun Aydın’da yapıldığını söyledi.
2025-2026 sezonunda Türkiye’nin 53 bin 663 ton kuru incir ihraç ettiğini aktaran Çondur, bunun 40 bin 360 tonunun Aydın’dan gerçekleştirildiğini kaydetti.
Çondur, bu rakamlarla Aydın’ın kuru incir üretimi ve ihracatında lider konumda bulunduğunu ifade etti.
“İNCİRİN KIYMETİNİ LÜTFEN BİLELİM”
Türkiye’de incir tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Çondur, vatandaşları daha fazla kuru incir tüketmeye davet etti.
Çondur, Türkiye’nin dünyanın en büyük incir üreticilerinden biri olmasına rağmen iç tüketimin yeterli seviyede olmadığını belirterek, “Haftada her Türk vatandaşı bir adet incir yerse bizim ihracata gönderecek bir gram ürünümüz kalmıyor. Bu nimeti tüketmemiz gerekiyor” dedi.
Yerli üretimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Çondur, 2026-2027 sezonunun üreticiler, tüccarlar ve ihracatçılar için hayırlı ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu.