“BİLİMSEL ÜRETİM TEŞVİK EDİLMİYOR, BASKI ORTAMI YARATILIYOR”
Soru önergesinde, son dönemde basına ve kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Bülent Kent’in, göreve geldiği günden bu yana üniversite öğretim üyelerine uluslararası yayın ve yüksek etki faktörlü dergi makalesi zorunluluğu getirdiği, ancak kendi akademik etkisinin (h-indeks) Türkiye’deki rektörler arasında en düşük seviyede olduğu ifade edildi.
CHP’li Bülbül, öğretim üyelerinin bu durumu, “Bilimsel liyakatle bağdaşmayan bir yönetim anlayışı” olarak nitelendirdiğini belirterek, uygulanan kriterlerin gerçekçi olmaktan uzak ve bilimsel üretimi teşvik etmekten çok baskı ortamı yarattığını aktardı.
MECLİS’E TAŞINAN SORULAR
Süleyman Bülbül’ün önergesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu sorular yöneltildi:
- Prof. Dr. Bülent Kent’in mevcut bilimsel yayın sayısı ve uluslararası atıf endekslerine (h-indeks gibi) göre akademik etkisi nedir?
- Türkiye'deki üniversite rektörlerinin h-indeks ortalaması nedir ve Prof. Dr. Bülent Kent bu sıralamada kaçıncı sıradadır?
- Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde öğretim üyelerine uygulanan performans kriterleri nelerdir? Bu kriterlerin belirlenmesinde hangi akademik kurulların görüşü alınmıştır?
- Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin toplam yayın sayısı kaçtır? Türkiye genelinde bilimsel yayın performans raporlarına göre üniversite kaçıncı sırada yer almaktadır?
“BİLİMSEL LİYAKAT” TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Aydın kamuoyunda ve akademik çevrelerde de sık sık eleştirilere konu olan uygulamalarla ilgili TBMM gündemine taşınan bu soru önergesiyle birlikte, üniversitelerdeki akademik yönetim anlayışı ve liyakat tartışmalarının daha da derinleşmesi bekleniyor.