Çobanlar yangınlara karşı doğal önlem olabilir

Ege'de yok olmaya yüz tutan çobanlık mesleği ve küçükbaş hayvanların azalması, orman yangınlarının artmasına neden oluyor. İzmir Ödemiş’teki son yangında, sürülerin otladığı bölgelerde alevlerin ilerlememesi dikkat çekti.

Çobanlar yangınlara karşı doğal önlem olabilir

Türkiye’nin yangın riski en yüksek bölgelerinden biri olan Ege’de, geleneksel çobanlık faaliyetlerinin azalması ve küçükbaş hayvanların doğadan çekilmesi, yangınların hem sıklığını hem de etkisini artırıyor. Geçtiğimiz hafta İzmir'in Ödemiş ilçesinde çıkan orman yangını, çobanlık mesleğinin önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

"HAYVANLARIN OTLADIĞI YERLERDE YANGIN İLERLEMEDİ"

İzmir Ödemiş’te çıkan orman yangınında, keçi ve koyun sürülerinin otladığı alanlarda yangının ilerlemediği gözlemlendi. Aydın dağlarında çobanlık yapan 46 yaşındaki İbrahim Kundak, sürülerin yayıldığı bölgelerde yerdeki otların temizlendiğini ve bu nedenle yangının tutunamadığını belirtti.

Kundak, “Bir zamanlar koyun ve keçiler sanki ormana zarar veriyor gibi gösterildi. Ama son yıllarda yaşanan yangınlar gösterdi ki, aslında bu hayvanlar ormanın koruyucusuymuş. Biz çobanlar da doğanın en eski bekçileriyiz” dedi.

2025’İN İLK 6 AYINDA 3 BİNİ AŞKIN YANGIN

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2025 yılının ilk yarısında Türkiye genelinde 1305’i ormanlık, 1739’u ise orman dışı alanlarda olmak üzere toplam 3 bin 44 yangın çıktı. Sadece Temmuz’un ilk haftasında 624 yangın kaydedildi. Yangınlar özellikle Aydın, Muğla ve İzmir’de ciddi tehdit oluşturmaya devam ediyor.

“KOYUN VE KEÇİNİN GİRDİĞİ YERDE YANGIN YÜRÜMEZ”

Yaklaşık 33 yıldır Aydın ile İzmir dağlarında çobanlık yapan Kundak, yangınların en hızlı yayıldığı yerlerin zemini otlarla kaplı, sürülerin girmediği alanlar olduğunu ifade etti.

“Eskiden dağlarda çoban çoktu, sürü çoktu. Yangın çıktığında bu kadar büyümeden sönerdi. Şimdi ise hem çoban hem hayvan kalmadı, yangınlar durdurulamaz hale geldi. Ödemiş’teki yangında bile keçilerin yayıldığı alanlar yanmadı. Bu çok net bir kanıttır.”

“DOĞAL VE ETKİLİ ÇÖZÜM: SÜRÜLERİ GERİ GETİRİN”

İbrahim Kundak’a göre, orman yangınlarıyla mücadelede alınacak en etkili ve maliyetsiz tedbir, çobanlık mesleğini yeniden canlandırmak ve küçükbaş hayvancılığı teşvik etmek. “Bu iş ne helikopter ister ne uçak. Doğayla mücadeleyi doğanın kendi dengesiyle yaparsınız. Koyun-keçi geri gelirse, ormanlar da kendini korur” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri