Gurbetçilerimize Son Uyarı ve Kopya

Fuat Tütüncüoğlu

Çıkması beklenen TORBA YASA’da gurbetçilerimize hazırlanan Tuzağı hemen hemen tüm gurbetçilerimiz bilmektedir.

3201 Sayılı yasayı iptal etmeyi Siyasi Rizk olarak gören zihniyet Torba yasa ile maaşlar üzerinde oynama yapmakta ve günümüz koşullarında 1200 TL.yerine 700 TL. emekli maaşı vermeyi tezgahlamaktadır.

O nedenle bugünlerde zorunlu sebeplerinden dolayı Ülkemize gelemeyen Gurbetçilerimize ufak bir Tiyo ( kopya )  vermek istiyorum.

1-     Elinizde mevcut bulunan Y.Dışı çalışmalarınızı gösterir belge ile hemen bağlı bulunduğunuz Konsolosluk kanalı ile SGK ya müracaat ediniz.

2-     Örneğin 1984 tarihinde bu yana çalışıyor ve 5000 gün ile emekli olabiliyor iseniz 1984 ile 1994 tarihleri arasını hemen borçlanma talebinde bulununuz.

3-     Bu borçlanma talebiniz eğer Ülkemizde daha önce SSK nız yada Emekli sandığı çalışmanız yok ise Bağ-Kur olarak kabul edilecektir.Varsın Bağ-Kurdan borçlandırsınlar.

4-     Daha sonra Ülkemize geldiğinizde gerçek anlamda 3-5 gün SSK (4/a) lı olarak çalışın ve daha sonra 1994 tarihinden sonraki günleriniz ile ilgili Borçlanma talebinde bulunun.

5-     Bu en son borçlanma talebiniz SSK (4/a) lı olarak değerlendirilecektir.

Bunları yapmamanız ve Torba yasa sonrası müracaat etmeniz halinde mağdur olacağınız bilin.

ALMANYADA DOĞUM YAPAN ANNELER

Almanya’da  hükümetin çıkardığı yeni Emeklilik Yasası, Türkiye’de de binlerce kadına emekli aylığı bağlanmasına yol açacak. Yeni yasa, 1992 yılından önce dünyaya gelen çocuk başına 2 yıl prim ödenmesini öngördüğünden, 3 çocuk sahibi kadınlar doğrudan emeklilik hakkını elde edecek.

Yani hiç çalışmayan bir anne, çocukları sayesinde emekli olabilecek. Almanya’daki yeni Emeklilik Yasası bir zamanlar Almanya’da yaşayıp Türkiye’ye dönen annelere emekli aylığı alma hakkı tanıyor. Şartları yerine getiren annelere iki çocuk için 120, üç çocuk içinse 170 Euro ödenecek

Eğer yıllar önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptıysanız, buna rağmen emekli aylığı alma hakkına sahipsiniz. Bunun için gereken şartlar gayet basit. Hiç çalışmadıysanız, Almanya’da üç çocuk dünyaya getirip büyütmüş olmanız gerekiyor. Almanya ülke dışında yaşayanlara geriye dönük prim ödeme imkanı tanımadığından, ancak üç veya daha fazla çocuk sahibi kadınlar emekli olabilir.

Almanyada birkaç yıl önce geriye dönük eksik dönemleri borçlanmak suretiyle emeklilik hakkı elde edilebiliyordu. Ancak Almanya daha sonra bu yasayı değiştirdi ve “Almanya dışındakiler borçlanamaz“ hükmü getirdi. Yani geriye dönük prim ödemek mümkün. Ancak bu ödemeyi yapabilmek için ya Almanya’da yaşamak ya da Alman vatandaşı olmak gerekiyor.

Ancak zamanında Almanya’da çok kısa süreler de olsa çalışan annelerin işi daha kolay. 5 yıldan az bir süre çalıştığı için emeklilik hakkını elde edemeyen anneler, şimdi çocuk yetiştirme süresi ile bu hakka kavuşuyor. Sadece bir yıl çalışan, ancak iki çocuğu olan bir kadın, emeklilik koşullarını yerine getirmiş oluyor. Çünkü çocuk başına verilen 2’şer yıl ile 4 yıl, eksik 1 yıl da çalışılan süre ile tamamlanıyor.

Bilindiği gibi Almanya’da 1992 öncesi Almanya’da dünyaya gelen çocuklar için 1 yıl prim ödeniyor. 1992 sonrası çocuklar içinse bu süre 3 yıl. Yeni hükümet 1992 yılından önce doğan çocuklar için 1 yerine 2 yıl prim ödenmesini kararlaştırdı. Bu da özellikle Türk kadınlarına yarayacak. Örneğin sadece 1 yıl çalışması olan, ama 1992 öncesi iki çocuk doğuran bir kadın, emekli olabilmek ve aylık alabilmek için yeterli süreye sahip olacak.

ESKİ YASA  ile 1 ÇOCUK   1 YIL …  2 ÇOCUK   2 YIL … 3 ÇOCUK   3 YIL

Bu tabloya göre hiç çalışmayan bir kadın, sadece çocuklarından ötürü emekli olamıyordu. Örneğin 3 çocuğu olan bir kadın çocuk yetiştirme sürelerini saydırsa dahi, emekli olabilmesi için 5 yıla ihtiyaç duyduğundan, en az da 2 yıl sigortalı çalışmış olması gerekiyordu.

YENİ YASA  .. 1 ÇOCUK   2 YIL …  2 ÇOCUK   4 YIL … 3 ÇOCUK   6 YIL

Alman hükümetinin hazırladığı yeni yasaya göre 1992 yılından önce doğan çocuklar için 2’şer yıl prim verilecek. Bu da çalışmayan annelerin çok daha kolay emekli olmasına yol açacak. Üstteki örnekte olduğu gibi 3 çocuğu olan bir kadın, otomatikman 6 yıl emekli primi ödemiş olduğundan, emekli aylığı almaya hak kazanacak. Sadece 2 çocuğu olan bir kadın ise 1 yıl çalışmış olması halinde, emekli olup yaklaşık 120 euro emekli aylığı alabilecek.

Almanya çocuk yetiştirme süreniz beş yıla yetmiyorsa ülkemizde var olan sigorta sürelerinizi birleştirmek suretiyle de emekli olma hakkını elde etmeniz mümkün.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.