Tanıdığım Tunç Aytur...

Mehmet EROĞLU

Değerli okurlar Rahmet ve saygı ile andığım Avukat Tunç Aytur’u kaybettik...Aydın’da bir arkadaşımın telefon etmesi ile haberdar oldum Gerçekten son derece üzüldüm. Yüreğim yandı. Ona ölümü hiç yakıştıramadım o daha yaşına göre genç sayılırdı.

Tunç için geçmişte bir yazı yazmıştım. Onun bazı meziyetlerini anlatmıştım o yazımda demiştim ki:

Tunç Aytur'u 1977 yılından beri tanırım. İlk tanıdığım sırada Aydın Hasırcılar pazarında ufak bir Avukatlık bürosu ve büro işlerine bakan rahmetli babası vardı. O günlerde yanlış anımsamıyorsam Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Yönetiminde bulunuyordu. Partinin yasal bir sorunu olduğu zaman mutlaka ya Sayın Tunç Aytur'a verilir yahut ta sonradan merkez ilçe başkanı olan avukat Ümit Altınöz'e verilirdi. O zor dönemde partinin adliyelik işlerini hep bu ikili yürütürdü. Ama genelliklede Tunç Aytur bu işleri yüklenirdi.

1980 dikta yönetimi gelip partilerde kapanınca Atatürk'e bağlı olduklarını söyleyen generaller Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisini de kapattılar. Parti faaliyetlerinin serbest bırakıldığı 1985 yıllarında Sayın Tunç'ta Sayın Rahmetli Erdal İnönü'nün genel başkanı olduğu SHP'den Aydın İl başkanı oldu.

Partilerin siyasi faaliyetlerini sürdürdükleri aşamada biz de yoğun olarak Sayın Ecevit'in kurduğu Demokratik Sol Parti'yi Aydın'da örgütleyerek faaliyete geçirdik. Tabi Partinin bütün ağır yü kü arkadaşlarım ve benim üzerimde olduğundan ve Cumhuriyet Halk Partisi'nde geçmiş de birlikte mücadele verdiğimiz arkadaşlar bizlere pekiyi gözle bakmıyorlardı. Sayın Ecevit'i ve bizleri bir bölen olarak görüyorlardı.

Sayın Tunç Sosyal Halkçı Partisinin il başkanı olduğundan benim dükkânın önünden geçerken pencereden kafasını uzatır bana Geçiyordum uğradım karga kardeş nasılsın iyi misin?” derdi. Bende kendisine “Biz karga değil barış güverciniyiz, sizin zeytinlerinizi toplayacağız hiç merak etme” derdim.

O zaman Demokratik Sol Parti'nin amblemi barışı temsil eden beyaz güvercin Sosyal Halkçı Partinin amblemi de yanlış hatırlamıyorsam Zeytin dalı ve üzerindeki zeytinlerdi. Bu şekilde eski dostlar gönülde bir olsa da yol ve yöntemde ayrıldık. Ayrı ayrı partilerde yolumuza devam ettik.

Tabi partiler kaynayan kazan olduklarından ve partilerin kamuoyunda tutulmaya başlayınca bir sürü yanardöner insanlar dışardan içeriye girmek için çeşitli dalavere ve hile ile parti de söz sahibi olmak için yıllarca o partide hizmet etmiş insanlara çamur atmaktan çekinmezler.

Bu durum bütün partilerde böyledir. Dışa dönük çalışacakları ve partiyi kamuoyu önünde yüceltecekleri yerde birbirleri ile uğraşırlar. Sayın Aytur'un parti başkanı olmadığı bir zamanda hanımının başka bir partiden aday olan Sema Pişkinsüt'e oy verdi diye Cumhuriyet Halk Partisi'nden uzaklaştırmak için ellerinden geldiği kadar uğraştılar. Geçmişte gönül verdiği partisinden uzaklaştırılması üzücü ve çirkin bir olaydı. Sırf hanımı başka birisine oy verdi diye bu işleme tabi tutulması çağ dışı bir olaydı. Benim çok sevdiğim bir atasözü var. ””Keskin bıçak olmak için çok çekiç yemek gerekir”” der. Sayın Tunç'ta bu mücadeleyi çok bilenlerdendir. Yılmadı mücadeleye devam etti. Yine bir atasözünde “İnsan yenilince değil pes edince tükenirmiş” der. Sayın Tunç'ta pes etmedi, bildiği yolda yürüdü. Sonunda kazanarak tekrar Cumhuriyet Halk Partisi'nin İl Başkanı oldu. Onun il başkanlığı zamanında yapılan mahalli seçimlerde Aydın genelinde büyük başarı kazandılar. Sayın Tunç'un hanımı benim oğlumun da öğretmeni. Değerli bir eğitimcidir.

Bir bilgine nasıl bu kadar doğru kararlar alabildiğini sormuşlar, o da “deneyim” demiş. O deneyimi nasıl kazandın diye sorunca “Hatalarımdan” demiş. İnsanlar bilhassa yöneticiler hatalarından ders almalılar.

Ateşe ateşle karşılık verenlerin ellerinde kalan genellikle küldür.

Yöneticiler bunu asla unutmamalı.

Bugün oturduğu makam da yârin oturamaz.

Ama yöneticiler için önemli olan kubbede hoş bir seda bırakmaktır.

Sayın Tunç yıkıcı değil yapıcıydı.

Zulme hep dostluğunu ve sevgisini verdi.

Sayın Tunç

Sana da büyük hak ve halk ozanı Yunus’un şiiri ile veda ediyorum.

Bu Dünyadan gider olduk         Ecel büke belimizi

Kalanlara selam olsun              Söyletmeye dilimizi

Arkamızdan hayır dua              Hasta iken halimizi

Kılanlara selam olsun               Soranlara selam olsun

Mezarında rahat ve huzur içinde uyu. Acını yüreğimin derinliklerine koydum her zaman anayım diye hoşça kal değerli dostum!..

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.