Unutulan ağıt gün yüzüne çıktı

DENİZLİ – Denizli'de Buldan Tekke bölgesinde yaklaşık yüz yıl önce gerçekleşen acı bir olayın ardından yazılan ağıt, yıllar sonra gün yüzüne çıktı.

DENİZLİ – Denizli'de Buldan Tekke bölgesinde yaklaşık yüz yıl önce gerçekleşen acı bir olayın ardından yazılan ağıt, yıllar sonra gün yüzüne çıktı.

Çocukluğunun geçtiği Tekke bölgesinde küçük yaşlarda duyduğu ve hafızasına nakşettiği ağıtı yazıya döken 86 yaşındaki Yaşar Kırbıyık, bu hikayenin ve ağıtın unutulmaması için kayda geçmesi gerektiğini belirtti. Olayın Tekke bölgesinde bulunan taş çeşmenin olduğu yerde gerçekleştiğini ifade eden Yaşar Kırbıyık, "Bu acıklı olayı bana büyüklerim anlatmıştı. Hatta türkü olarak da söyleniyordu. Ben melodisini unuttum ama şiir olarak hafızama kaydettim. Unutulmaması için gerekenin yapılmasını istedim ve aktardım" dedi.

Hikayeye göre, Tekke bölgesi Çanakçı bölgesinde oturan Dobur Ali ve İsmail iki aileye mensup gençlerdi. Her ikiside bölgede yaşayan güzeller güzeli Sultan kıza aşıktı. Aralarında Sultan kıza olan aşklarından dolayı husumet beslemektelerdi. Günlerden bir gün Dobur Ali, bıçakla İsmail'i öldürür ve rivayete göre akan kanını şişelere doldurur.

Çanakçı Çeşmesi

Çanakçı Çeşmesi harlıyor,

Dobur Ali bıçağını yağlıyor,

Yağlama Dobur Ali bıçağı,

Sultan Gelin ağlıyor.

Çanakçı Çeşmesi taş mıydı,

Sultan çorabın yaşmıydı,

Ne varmadın İsmail'e,

Dobur Ali ondan baş mıydı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri