Aydın Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği koordinasyonunda düzenlenen çalıştay; Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, sektör temsilcileri, kuru incir üreticileri, tüccarlar ve ihracatçı firmaların katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, protokol konuşmaları yapıldı.
“DÜNYA LİDERİYİZ”
Çondur ayrıca, ihracat sürecinde yaşanan toksin sorununa da değinerek, Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş. bünyesinde kurulan a tipi antreponun ihracatçılara sağladığı avantajlardan bahsetti. Markalaşmanın sektör için artık bir zorunluluk haline geldiğini belirten Çondur, borsa bünyesindeki danışmanlık ofisiyle firmalara ücretsiz destek sunduklarını ifade etti.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık ise son yıllarda incir rekoltesindeki düşüşe dikkat çekerek, “Bir zamanlar 75-80 bin ton seviyelerini gören kuru incir ihracatımız, bugün 55-60 bin tonlara geriledi. Sarı lop incirimiz, iklim değişikliklerine ayak uydurmakta zorlanıyor. Bu da hem rekolteyi hem kaliteyi olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Işık, tüm sektör paydaşlarının iş birliği yaparak üretimi artırma yönünde çalışması gerektiğini vurguladı.
“İNCİR ANADOLU’NUN DÜNYAYA SUNDUGU EŞSİZ BİR LEZZET”
AYDIN VALİSİ CANBOLAT: “ÜRETİMDE LİDERLİĞİMİZ SÜRÜYOR”
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MASAYA YATIRILDI
Çalıştayın basına kapalı devam eden bölümünde; kuru incirin üretimden pazarlamaya kadar geçen sürecindeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Ticari değeri, markalaşma ve sürdürülebilir üretim üzerine yapılan sunumlarla sektörün geleceği için önemli adımlar atılması hedeflendi.
Aydın’ın en kıymetli tarımsal ürünlerinden biri olan kuru incir için yol haritası niteliğinde olacak sonuç raporunun önümüzdeki günlerde paylaşılması bekleniyor.