Uluslararası Topluluklar Mursi’nin İdam Kararına Tepkili

Uluslararası Topluluklar Mursi’nin İdam Kararına Tepkili

Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye toplu halde hapisten firar edilmesinde başrol oynadığı gerekçesiyle verilen idam cezası onaylanmasının ardından uluslararası topluluklar karara tepki göst...

Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye toplu halde hapisten firar edilmesinde başrol oynadığı gerekçesiyle verilen idam cezası onaylanmasının ardından uluslararası topluluklar karara tepki gösterdi.

Mısır’ın ilk kez seçimle başa gelen devrik lideri Muhammed Mursi hakkındaki iki ayrı davada nihai karar dün açıklanmıştı. Kahire’deki mahkemede Mursi’ye 2011 yılındaki başkaldırı sırasında toplu halde hapisten firar edilmesinde başrol oynadığı gerekçesiyle 17 Mayıs’ta verilen idam cezası onaylanmıştı. Kararın açıklanmasının ardından uluslararası topluluklar da karara tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler, Mursi’nin de aralarında bulunduğu 100 kişiye verilen idam cezasını “yakın tarihte eşi görülmemiş bir karar” olarak tanımlarken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise “oldukça kaygılı” olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği kararın “endişe verici bir gelişme” olduğunu belirtti.

Beyaz Saray adına açıklama yapan Josh Earnest, eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ve diğer sanıklara politik olarak verilen bu karar karşısında derin bir üzüntü duyulduğunu ifade etti. ABD’nin daha önce de Mısır siyasetindeki önemli isimlere verilen tutukluluk ve hüküm kararları karşısında artan endişesini dile getirdiğini vurgulayan Earnest, “Evrensel değerlere aykırı bir şekilde yürütülen, aynı zamanda tüm Mısırlıların hak ettiği istikrara zarar veren dava karşısında endişeliyiz” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Genel Başkan Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui tarafından yapılan açıklamada ise, Mursi’ye verilen idam cezasının onaylanması kararının, ülkenin adalet sisteminin korkutucu durumunun göstergesi olduğunu savunularak, “Mısırlı yetkililer, bir kez daha ülkenin adalet sisteminin korkutan durumunu gözler önüne serdi. Bu korkutan netice şaşırtıcı değil ancak üzücü. Durum Mısır’ın adalet sisteminin nasıl aşırı bir boyut kazandığının bir diğer göstergesidir” denildi. Açıklamada, kararın idama kinci bir yürüyüşten başka bir şey olmadığı bildirilerek, “Tüm bu yasal davalar adaletin alay konusu olmuştur ve idam kararı reddedilmelidir. Muhammed Mursi ve yardımcıları serbest bırakılmalı ya da sivil mahkemelerde başvuru ve idam cezası olmadan Mısır kanunlarına ve uluslararası adil yargılama standartlarına göre yeniden yargılanmalıdır” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.