Yerel yönetimler ve hayatımız

Güneydoğu’da 10 ilimizi vuran depremin açtığı yaraların tedavi ve telafi zamanı bugündür. Bu hususta her türlü fedakarlık ve sorumluluk devletimize ve yerel yönetimlere düşmektedir. Birey ve toplum olarak yapılacak işlere yardımcı olmak bir vatandaşlık görevidir.

Yerel yönetimlerin toplumun hayati meselelerinde öncelikli söz sahibi sorumlu kuruluşlar olduğu açıktır.

Yaşanabilir bir kentin bugünü ve yarınının şekillenmesi için kararlar belediye meclisinden çıkar. Belediye başkanı öncelikli sorumlu kişidir.

Kentimiz Aydın Efeler’in 30 yıl evvel belediye başkanı ve meclisinin kentin batısı için aldığı kararlar ve tedbirler, bugün modern bir yaşam alanı olan Mimar Sinan Mahallesini şehrimize kazandırmıştır.

Yakın geçmişte belediye başkanı ve meclisinin Orta Mahalle için aldığı imar kararı bölgenin geleceğini karartmış, bugün sosyal hayatın dibe vurduğu bir yaşam alanının doğmasına sebep olmuştur.

Belediye başkanı ve meclisi aldığı kararlarla kentin ekonomisini de etkiler. Aydın Kenti için belediye meclisinin geçmişte aldığı bir karar var ki akıl ve izanla bağdaşmaz.

6 Şubat’ta Atatürk’ün Aydın’a gelişini kutladık. Atatürk 4 defa Aydın’a gelmiştir, 1924 tarihinde gelişi Yunan işgalinde Aydın’ın uğradığı tahribatı yerinde görmek içindir.

1931’de gelişi Aydın ekonomisini ayağa kaldıracak sanayi yatırımı içindir. Gazi’nin amacı Aydın’a basma fabrikası kurmaktı. O günkü belediye meclisi karar alarak Aydın’a fabrika kurulmasına karşı çıkmıştır. Atatürk, meclisin aldığı bu karar karşısında fabrikanın Nazilli’ye kurulmasına karar vermiştir. Aydın kentinin ekonomik ve sosyal kayıplarının sorumlusu o günkü çıkar gruplarına alet olan belediye başkanı ve belediye meclisidir.

Bugün Güneydoğu’da meydana gelen kayıpların ve sönen ocakların sorumluları başta belediye başkanı, belediye meclisi, imardan sorumlu birimler ve siyasi iradedir.

Anadolu’nun pek çok bölgesi bu riskleri taşımaktadır. Artık zihniyet ve mevzuat değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir.

İmar ile ilgili kararlar belediye meclisleri ve teknik bilgi, sorumluluğu olan birimler tarafından alınmalıdır.

İmar işlerini siyasetten ayrı, milli bir mesele olarak kabul etmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum