Zindelik İçin Günde 30 Dakika Gündüz Uykusu

Zindelik İçin Günde 30 Dakika Gündüz Uykusu

Yapılan araştırmalar, gün ortasında yapılan yarım saatlik uykunun stresle baş etmede önemli bir rol oynadığını söylüyor...

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism'de yayınlanan bir çalışmaya göre; 30 dakikalık bir gündüz uykusu sinirli uyanan birini dahi sakinleştirebiliyor. Medical Daily'de yayınlanan araştırmada göre ise 11 sağlıklı katılımcı bulunuyor ve bu katılımcılar gece boyunca yalnızca 2 saat uyuduktan sonra iki kez 30 dakikalık şekerleme yapıyorlar. İkinci bölümde ise aynı insanların gündüz uykusuna yatmalarına izin verilmiyor ve tüm gün uykusuzluktan şikayet ediyorlar. 30 dakikalığına bile olsa gözlerini kapattıklarında uykuya ihtiyaç duymuyorlar. Université Paris Descartes'daki çalışmayı yürüten Brice Faraut aktarıyor: ''30 dakikalık bir gündüz uykusu, uykusuz bir gecenin hormonal etkilerini yok edebilir.''

Düzenli gündüz uykusuyla daha az stres

Diğer bir araştırmaya göre gün ortasında yapılan uyku, stresle başa çıkmanıza ve zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı oluyor. International Journal of Behavioral Medicine'da yayınlanan araştırmada, Pensilvanya'daki Allegheny College'da 85 sağlıklı üniversite öğrencisinin tansiyonları gün içerisinde kontrol altında tutuluyor. Daily Mail'de de yayınlanan sonuçlar 45 ila 60 dakika arası bir sürede şekerleme yapmalarına izin verilen kişilerin, stres oluşturabilecek görevler sırasında tansiyonları diğer gündüz uykusundan mahrum bırakılanlara göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Çalışma verimliliğini artırıyor

Michigan Üniversitesi ve James Madison Üniversitesi gibi okullar, gündüz uykularını kolaylaştıracak, yüksek teknolojili sandalye gibi araçları çoktan kullanmaya başladı. Nöroloji ve Felsefe bölümlerinde çift anadal yapan, 21 yaşındaki Michigan Üniversitesi öğrencisi Ryan DeAngelis okulunun kütüphanesine rahat edebilecekleri yerler eklenmesinden fazlasıyla mutlu. 

Hafızayı kuvvetlendiriyor

Almanya Saarland Üniversitesi'nde, 41 gönüllünün katıldığı araştırmaya göre, gündüz uykusu uyuyanlar diğerlerinden 5 kat daha iyi bir hafızaya sahipler. Diğer bir bilgiye göre de katılımcılar gündüz uykusunu düzenli hale getirdikçe, hafıza testlerinde daha başarılı olabiliyorlar.

Güzellik için de faydası var

Guykusu sağlıklı bir cilt için şarttır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar da güzelliğinize güzellik katmanın en doğal yolunun gündüz uykusu olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışmalara incelediğimizde de; gündüz uykusu kendimizi iyi hissetmek ve sağlıklı kalmak için en önemli faktör.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.