Anılarımdaki Dinar -2

Kaymakamlık binasını yeniden yapmak gerekiyordu. Polatlı ilçesine gittim. Oranın kaymakamlık binasının projelerini aldım. Binada her şeyi düşünerek, daire amirlerinin de görüşünü alarak bir proje getirdim.. Dairede kitaplık, toplantı salonu, banyo, dinlenme odası dahil dört başı mamur bir kaymakamlık makamı oluşturdum.

Ancak demirbaş alımları için çok az ödenek geldi. Kaymakamlığın sadece makamın eşyaları alınabiliyordu. Diğer daireler de demirbaş eşya ödeneği az gelmişti.

Bu sırada ilçede hasarlı binaların sahiplerine para geldi. İlçede depremle ilgili işleri takip eden arkadaşlara “bu hak sahiplerinin dosyalarını ne kadar sürede hazırlarız” dedim. “Üç ay sürer” dediler. Hemen gelen parayı bankaya faize yatırdım. O zaman banka faizleri yüzde yüz on oranındaydı. Faiz süresi dolunca bankadan parayı aldık. Kaymakamlıkta tüm dairelerin demirbaşlarını fazla fazla aldık. Makamı ve bağlı daireleri istediğimiz gibi donattık. Hatta Vali Bey, “Ömer burası il yapılırsa önce sen vali olacaksın” dedi.

İlçe köyleri de hasarlı binalarla doluydu. Yıkılması gerekiyordu. Halk yıktırmak için ilçeden giden yıkım ekiplerine zorluk çıkarıyorlardı.. Evleri yıkmadan önce kolluk kuvvetlerinin yardımıyla hasarlı binaları yıkmaya başladık. Vatandaşlar köylerde yıkıntı olan duvarlarını hemen imece usulüyle bir gecede onarıyorlardı. Önceden hasar tespit raporları olduğundan itiraz etmeleri dikkate almadan binaları yıkıyorduk. Bu konuda istisnaya yer verilemezdi. İlçede de bazı bina sahipleri az hasarlı evlerini gece traktörlere bağladıkları kalın urganlarla yıkmaya ve ağır hasarlı gibi göstermeye çalışıyorlardı. Amaç daha fazla hak sahipliği parası almaktı. Yeni yapılan Kaymakamlık binasında bina ısınmıyordu. Tavan arasına baktık. Cam elyafı konması gerekiyormuş. Bayındırlığa söyledik. Müteahhitti buldular. Cam elyaf konunca bina ısınmaya başladı.

Açılışta her tarafta elektrik lambaları ve duylar tam çalışıyordu. Bayram geldi. İlk gün arkadaşlara “bu gün akşam, tüm bahçe lambalarını yakalım, bayram geldiği belli olsun” dedim. Lambaların hiçbiri yanmadı. Müteahhit açılış günü toprak altından kablo döşemiş. Açılıştan sonra yalnız dairelerdeki lambaların yanmasına izin veren bir sistem kurmuş. Hemen bayındırlığa bildirdik. Müteahhit bulundu. Sistem yeniden kurduruldu.

Aradan altı ay geçmişti. Mahalleden vatandaşlar geldi. Lağımlarından dışarıya lağım suyu geldiğini her tarafın kötü kokmaya başladığını, şikâyet etmeye başladılar. Yine valiliğe bildirdik. Müteahhit kanalizasyon logarı yapacağı yerde kanalizasyonları telefon logarlarına bağlamış. Logarlar dolunca da evlerden lağım suları geri gelmeye başlamış. Müteahhit bulundu yeniden inşaat başladı ve lağım sorunu çözümlendi.

Adliye lojmanlarında da açılan kuyudan su çıkmıyordu. Kontrol ettirdik. Müteahhit açılışta kuyuya dalgıç motoru koymuş, açılıştan sonra motoru çıkarmış. Kısa zaman da müteahhit bulundu ve kuyuya sistem kurularak lojmanlara su verilmeye başlandı.

Devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum