Anılarımdaki Dinar-8

İlçede yoksul ailelerin öğrencilerine burs sağlama fikri söylendi. Bir gece yine Apemiye restoranda ilçe ileri gelenleriyle bir yemekli toplantı yaptık. Yemekli toplantıda eğlence de vardı. Öğrenciye verilecek bir senelik seksen liraydı. Eczacılar, sanayiciler kendi başlarına onar, yirmişer çocuğa burs vermeyi kabul ettiler. Para tutarları yarın hemen bir bankaya yatırılacaklardı. Banka müdürlerine da talimat verdim. Öğrencilere ayda sadece on lira vereceklerdi. Bu, okul süresince o yıl eğitim döneminde hesap cüzdanı olan öğrencilere verilecekti. Öğrenciler adına hesap açtırdık. Yüz yirmi öğrenciye bir yıllık burs sağlamıştık.

Dinar’da serbest çalışan doktor Ali Eren vardı. Çarşıda muayenehanesi vardı. Bina iki katlıydı. Muayenehanenin altında da eşinin eczanesi vardı. Herkesi tedavi ederdi. Onun için para önemli değildi. Yoksul vatandaşlardan ücret almaz, bazen de ilaçlarını kendi verirdi. Hastalarını da takip ederdi. Güler yüzlüydü. İlçede kurtarıcı gibiydi. Benim eşim hastalanmıştı. Korkunç öksürüğü vardı. İlçe hastanesinde göğüs doktorları muayene ettiler. İlaçlar verdiler Eşimin hastalığı önlenemedi. Çaresiz kaldılar. Hanıma, “Dr. Ali Eren’e gidelim” dedim. Gittik. Muayene etti. Filmlere baktı. “Hoca hanım siz zatürre olmuşsunuz, hemen tedavi edelim” dedi. On gün iğne vuruldu. Hanım iyileşti. Eski sağlığına kavuştu. Bu arada babamın dizlerinde sorun vardı. Yine Ali Eren’e gösterdik. “Amca sana haftada bir iğne yapacağım. İğneler biraz pahalı ama bunları vurursak sağlığına kavuşursun” dedi. Birer hafta arayla babama iğne yaptı. Babam iyileşti. İzmir’de durumunu soran tanıdıklara “Dinar’da Ali Eren adında doktor patlayan lastiklerimi tamir etti. Şimdi sağlıklıyım” diyormuş. Ali Eren okuldan da derece ile mezun olmuş. Ancak alkol bağımlılığı vardı. Viski içerdi. Sonradan siroz oldu ve İzmir de vefat etti.

Tayinim Aydın Vali yardımcılığına yapıldı. Gitmeden hastane başhekimine veda ziyaretine gittiğimizde odaya hanımı tedavi etmeye çalışan bayan doktor da geldi. Hanımı görünce “hocanım maşallah sağlığınıza kavuşmuşsunuz” dedi. “Evet, verdiğiniz ilaçlar ancak etkili oldu” dedik. Hastaneden ayrılınca başhekim “sizin tedaviyle değil Ali Eren’in tedavisiyle hoca hanım iyileşmiş” demiş. Bayan doktor çok üzülmüş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.