Aydın için büyük adım atan vali

Başıma gelen bir öyküyü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçtiğimiz gün Aydın 24 Haber Genel Koordinatörü Ali Aksüt ile beraber Sevgi Yolu olarak da bilinen Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan bir mekânda çayımızı yudumluyorduk. Sonradan Mersin’in Anamur ilçesinden olduklarını öğrendiğimiz öğretmen çift bize yaklaşarak, ikinci kez geldikleri Aydın’da 2 saatlik bir zaman diliminde gezilip görülecek yer sorması üzerine; “Başımdan aşağıya kaynar sular döküldü.” O an utancımdan “Yer yarılsa içine girsem” dedim.

2 saatlik bir zaman dilimi için Tralleis antik kentini, Afrodisias antik kenti ve müzesini, Dilek Yarımadası’nı, Güvercinada Kalesi’ni, Kurşunlu Manastırı’nı öneremezdim… Biraz hık mık ederek durumu toparlamaya çalıştım. Kendilerine Aydın’ın Efeler ilçesi Veysi Paşa Mahallesi'nde bulunan tarihi Nasuh Paşa Külliyesi’ni gezip görebileceklerini söyledimse de içime sinmedi.

Evet, içime sinmedi…

Çünkü tarihi Nasuh Paşa Külliyesi, Aydın’ı ve Aydınlıları tanıtmak için yeterli bir yer değildi. Evliya Çelebi’nin incir ve zeytini kastederek “Ovalarından bal, dağlarından yağ akar”, Heredot’un ise  “Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü” dediği Aydın’da kent kimliğini ve kentlilik bilincini geliştiren, tarih mirasının korunmasında aktif rol oynayan, kentin bir bütün olarak ve derinliğine tanıtımına yardımcı olan bir kent müzemiz yoktu.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir’deki “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi”nden esinlenerek, “Aydın Kent Müzesi” fikrim oluştu.

Milli Mücadele’de önemli rol üstlenmiş efelerimizin, kadın efelerimizin ve kızanlarının kahramanlıkları, 22 Ağustos 1922 yılında Yunan askerleri tarafından elleri yağlı urgan ile bağlı iken kurşuna dizilerek şehit edildiği Gözpınar katliamı, Kurtuluş Savaşı sırasında Yörük Ali Efe tarafından toparlanan Milli Aydın Alayı'na katılarak, Yunan toplarının açtığı ateşle şehit olan Çayyüzü kahramanlarının şanlı mücadelesi büyüleyici görüntü, ışık, ses efektleriyle anlatılmalıydı.  

Beni çok etkileyen bu müzenin yapımı konusunda biraz araştırma yaptım. Uzun süre Ankara’da görev yapan Metin Akoğlu’ndan yardım alarak, Anıtkabir’deki müzenin inşasında görev üstlenen an itibariyle adını hatırlayamadığım Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürüne ulaşarak bilgi aldım. Aydın’da Milli Mücadele’yi de anlatan bir kent müzesi fikri onu da heyecanlandırdığını, talep olması halinde seve seve yardımcı olacağını ve Anıtkabir’deki müzenin yapımında Rus sanatçılardan yardım aldıklarını uzun uzun anlattı.

Bütün bu gelişmeleri 2014 yerel seçimlerinin hemen ardından, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na aktarsam da başarılı olamadım. Anladım ki; Aydın’ın kronolojik tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, tarihimizin görkemli sayfaları, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılan bir kent müzesini Aydın’a kazandırmak gibi bir derdi yokmuş başkanın…

Bu derdi hep içinde taşıyan bir Aydınlı olarak, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e seslenmek istiyorum:

Aydın’da turizme kazandırılmak için milyon liralar harcanarak restore edilen Aydın Efeler Veysipaşa mahallesinde yer alan Gümrükönü Hanı “Milli Mücadele ve Kent Müzesi” haline getirilebilir.

Neil Armstrong ay yüzeyine ayak basan ilk insan olmuştu. Ay'a ilk ayak basışı sırasında Dünya'dan kendisini dinleyenlere telsizden söylediği “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözleriyle hatırlanıyor.

Sayın Valim! “Milli Mücadele ve Kent Müzesi”nin gerçekleşmesi halinde siz de “Aydın için büyük adım atan vali” olarak hatırlanacaksınız. 

İnanın bu zor değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.