Aydın'da turizmde neler yapılabilir

Aydın, Yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından çok zengin, hinterlandı ve sanayi/ticari ürün potansiyeli çok yüksek olan bir ilimizdir. *

Aydın, yeraltı ve yerüstü kaynakları yönünden çok zengin bir şehirdir. Tarih açısından da antik yerleşim yerlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bir turizm merkezidir. Tarihi kalıntı yönünden zengin bir yöredir.

Bu noktaların arasında çok iyi bir destinasyon çalışması yapılmalıdır. Bu noktalar arasında ulaşım konaklama ve gastrolojiye önem verilerek ileriye yönelik planlamalar yapılmalıdır. Bu alanda faaliyet gösteren diğer paydaşlarla beyin fırtınaları yapılarak ortak kararlar alınmalıdır. Bu kararlar siyasi olarak ve mali olarak desteklenmelidir. Yöre insanlarına bu konularda eğitim verilmeli ve tecrübe kazandırılmalıdır.

Kara yolları yanında denizyollarına da önem verilmelidir.

Hava alanı var ama yörenin ihtiyaçlarına uygun değildir. Eğitim okulu olarak faaliyet yapmaktadır. Mevcut tesislerin genişletilerek şehirde hava alanı derhal işler hale getirilmelidir. Hatta bu noktadan antik eserlerin olduğu yerlere dolmuş seferleri yapılmalıdır. Dışardan gelen turistler görecekleri yerlere en kısa sürede ve güvenli şekilde gitmek ve gezmek isterler. Bu alanda yapılacak planlı ve programlı faaliyetler bir süre sonra yörede ticaretin canlanmasına ve halkının daha fazla zenginleşmesine yol açar. Bu konuda kazancın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

Yörede her şey dahil uygulamasından vazgeçilmesi gerekir. Büyük işletmeler turist rehberleriyle işbirliği yaparak her şey dahil faaliyet gösteren büyük otellerden turistleri almakta, şehrin alıveriş yapılan sokak ve caddelerinden uzak tutarak onların şehirde gezmelerini ve alışveriş yapmalarını engellemektedirler.

Kırsal alanda da turizm geliştirilebilir. Bu kunda Bolu Mudurnu örnek alınabilir. Mudurnu’da bir köy pilot seçilmiş, bu köyde turistlerin rahat edecekleri bir ortam oluşturulmuştur. Gelenler rahatlıkla konaklayabilmekteler, rahatlıkla yöresel yemekleri yiyebilmektedirler. Bu yörede çiftçilik yapan işletmelerin çalışmalarına gönüllü katılabilmektedirler. Buradan memnun ayrılmaktadırlar.

Karaburun ve Yumurtalık gibi sahil ilçelerinde butik otelcilik vardır ve bu daha da geliştirilmelidir. Bunun için çalışın ailelere maddi teşvikler verilmelidir. Bolu Abant yolanda butik oteller vardır. Buraları daha modern hale getirilmelidir. Didim ve Kuşadası’nda butik otellere de maddi teşvikler verilmelidir. Böylece bu alandan gelecek kazanç tabana yayılacaktır.

Kıyı yerleşim yerlerinde mafyamsı işgallere son verilmelidir. Didim’de sahiller tamamen mafyanın denetimindedir. Sahiller kesinlikle kamuya açık ve ücretsiz hale getirilmelidir. Denize girmek istendiğinde hemen sizden belli bir ücret istenmekte ve şezlong kiralanmaya zorlanmaktadır. Buraları bu kişi veya işletmelerden arındırılmalı ve insanların rahat bir şekilde denize girmeleri ve eğlenmeleri sağlanmalıdır.

Deniz kıyılarında lokantalar ve meyhaneler tarafından denizin sıfır kenarlarına masalar ve sandalyeler konmakta ve gelenlerin sahilde gezmeleri engellenmektedir. Kesinlikle deniz kenarlarına masa ve sandalye kondurulmamalı, buraları halkın gezmesine ve eğlenmesine ayrılmalıdır.

Aydın'da sağlık turizmine de önem verilmelidir. Yöredeki termal kaynaklardan elde edilen sıcak sular bu alanda kullanılabilir. Üniversite ile işbirliği yapılarak tedavi merkezleri yapılabilirler. Dünyada ve özellikle yaşlı nüfus artmıştır. Bunların bakım ve tedavileri pahalı hale gelmiştir. Bu kesimlerin de Türkiye’ye gelmelerine ve bu sağlık merkezlerinde tedavi ve bakımlarının yapılmasına çalışılmalıdır. Aydın da bu potansiyel vardır.

Rafting yarışmaları için Aydın’daki akarsulardan yararlanılmalıdır. Oto kros yarışmaları yapılması için alt yapı yaygınlaştırılmalıdır. Spor turizmine önem verilmelidir. Yurt içi ve yurt dışı takımların Aydın’da müsabaka ya ve kamp yapmaları imkânları için gerekli tesisler yapılmalıdır.

Ulusal ve uluslararası edebiyat yarışmaları, müzik yarışmaları ve film yarışmaları yapılması için gerekli imkanları yaratılmalıdır.

Yöresel el ürünleri sergilenen ve satışa sunulan merkezler kurulmalıdır.

Şehirde turist otobüslerinin park edeceği gelenlerin ihtiyaçlarını gideren park alanı oluşturtulmalıdır. Belli noktalarda karavan parkları yapılmalıdır.

Ben turizmin ne olduğunu Didim'de, Kuşadası’nda, Yumurtalık’ta çalışarak öğrendim. Avrupa’da Danimarka, Fransa, Çekya, Ukrayna İngiltere, Macaristan gibi ülkelerde kalarak ve gezerek öğrendim. Orada gördüklerimi ve yaşadıklarımı zaman zaman yazılarımda anlatmaya çalıştım. En son şunu söyleyebilirim, turizm dumansız ve bacasız sanayidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum