Aydınspor’un başarısı, Aydınspor 1923’ün dramı

Aydın’da futbol deyince akla Aydınspor gelir. Aydınspor şehrimizin en popüler kulüplerindendir. Bakmayın bugün düştüğü duruma. 1950 ve 60’lı yıllarda mahalli ligin en güçlü amatör takımıydı. Uzun yıllar amatör mahalli ligde şampiyonluklar kazanmıştır. Profesyonel Aydınspor 2.ligte şampiyon olarak 1989-1990 yıllarında 1.lige yükselmiştir. Sezonun ilk haftasında, tarihinde ilk kez bir süper lig maçına çıkan Aydınspor, Kadıköy’de Fenerbahçe’yi, 6-1 yenerek kendi sahasında tarihinin en büyük yenilgisini yaşatmıştır. Geçmişi başarılarla dolu olan Aydın spor, siyah beyaz renkleri ile 1950-60’lı yıllarda mahalli ligin en popüler takımlarındandır.

O yıllarda amatör Aydın mahalli liginde Aydın Tekstilspor, Güneşspor, Esnafspor, Hilalspor, Aydınlı gençlerin amatörce mücadele ettiği takımlardandı. Amatör lige Çine’den Madranspor, İncirliova’dan İncirliova gençlik, Söke’den Dumlupınar gençlik, Nazilli’den Menderesspor ile Sümerspor katılırdı. Çok çekişmeli ve zevkli maçlar olurdu. Çoğu zaman Aydınspor amatör mahalli ligin şampiyonu olurdu. Takımların kadrolarında başka illerden gelen futbolcu pek olmaz, amatör bir ruhla futbol oynanırdı. 1923 yılında kurulan Aydınspor, uzun yıllar mahalli ligde mücadele etti 23 Şubat 1966 yılında Akın spor, Esnaf spor, Hilal spor, Aydın sporla birleşerek profesyonel oldu. Forma renklerindeki siyah rengi, zeytinin siyahından, beyazı ise ovalarındaki pamuğun beyazından aldı, amblemi olan dört yapraklı yonca ise, bünyesindeki dört takımın birliğini temsil eder. Aydın spor 1.lige yükseldikten sonra ülkemize ilk kez Afrika’dan yabancı oyuncu transfer eden takımdır. Efsane başkan Mukan PERİNÇEK, Cezayirli Amani ve Kadiri’yi Cengiz Altınkaya’nın tavassutu ile  Aydınspor’a getirmiştir. Yine onun başkanlığı döneminde Aydınspor, Kıbrıs’a giden ilk Türk takımı olarak tarihe geçmiştir.

Profesyonellik sürdürülmesi ekonomik güce dayalı bir olgudur. Aydınspor, bugünkü Aydın Belediyesinin ve özel sektörün ve kamu kuruluşlarının destekleri var oldukça başarıdan başarıya koşmuştur. Bu destekler zaman içinde azalınca, belli başlı geliri olmayan Aydın spor, sıkıntıya düşmüştür.

3 yıllık Süper lig serüveni, 1992-93 sezonunda 2.lige düşerek bitmiştir. 2001-2002 yılında 2.lig B kategorisine düşen Aydın spor, 2005-2006 da 3.lige düşerek inişini sürdürmüş, 2008-2009 yılında da süper amatör kümeye düşerek halkı ve toplumu derinden üzmüştür.  Bugün Aydın spor, mazideki o şanlı, muhteşem başarılarını yaşatacak efsane başkanını aramaktadır. Aydın ekonomisi ve sosyal hayatı Aydın spor için fedakârlıklara hazır olmalıdır. Aydın sporun bugün içinde bulunduğu durum, Aydın ili olarak kabullenemeyeceğimiz bir durumdur.2010-2011 sezonunda, Aydın spor 1923 olarak adı değişen, Bir zamanlar genç, yaşlı, kadın, erkek, amir, memur herkesin sahiplendiği Aydınspor, bugün kimlerin himayesinde ve elindedir bilmiyoruz. 2019-2020 yılında fikstüre girmesine rağmen, ligden çekilmesi, Aydın ili için çok üzücü ve dramatik bir durumdur.

Bir ilin ekonomik ve sosyal kalkınmışlığı bireyler ve kurumlar arasındaki dayanışmayı sporda gösterdiği başarılar belirler. Bir toplum sporda yoksa sosyal hayatta, siyasette, eğitimde başarısız demektir. Bugün Aydın stadyumu eski günleri, başarıları özlemle hasretle bekliyor. Çocukluğumuzun Aydın sporunu bize geri verin. Başta Büyükşehir Belediyesi, Efeler Belediyesi, Vilayet, Sanayi odası ve Sanayi kuruluşları, Ticaret Odası, Aydınspor 1923’e sahip çıkmalıdır. Katkılarınızı esirgemeyin. Her şeyin maddi kriterlere göre belirlendiği bir dünyada Aydınspor 1923 spor kulübümüze gereken ilgi, sevgi ve muhabbeti gösterin. Bu ilgisizlik birçok şeyi alır da götürür. Gençlerimize yapılan yatırımlar boşa gitmez. Toplumu kemiren psikolojik rahatsızlıklar, uyuşturucu ile mücadele, her türlü ahlaki olumsuzlukların ilacı gençlerin beden ve ruh sağlığını ihmalden kaynaklanır. Bu olay küçümsenecek bir olay değildir. Sorumluluk mevkiinde olanlar sorumluluklarını yerine getirmelidir. Görev yapmadan bu kuruluşların şikâyet etme hakları yoktur. Son pişmanlık fayda vermez. Vücut sağlığı yerinde olmayan birey ve toplumların akıl sağlığı da yerinde olmaz. Bu hususta duyarlı olmamız gerekir.

Sağlıklı bir nesil için spor olmazsa olmazımızdır.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum