Çocuklarımız

Her yıl 20 Kasım çocuk hakları günü olarak anılmaktadır. Çocuk hakları, tüm dünyada kabul gören ve korunması gereken temel haklardır.

Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edildi. Bu sözleşme, dünya genelindeki tüm çocukların haklarını korumayı amaçlamaktadır. Sözleşmenin amacı, çocukların yaşam hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, ayrımcılık yapmama hakkı, söz hakkı ve kültürel hakları gibi temel haklarını güvence altına almak ve korumaktır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, 54 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler çocukların haklarını tanımlamakta ve korumakta büyük önem taşımaktadır. İşte, her çocuğun, doğuştan gelen hakları vardır. Bu haklar cinsiyet, ırk, dil, din, milliyet, zenginlik ya da yoksulluk, fiziksel ya da zihinsel engeller, doğum veya diğer herhangi bir durum nedeniyle ihlal edilemez. Çocuklar, herhangi bir tür ayrımcılık yapmama hakkına sahiptirler. Bu hak, cinsiyet, ırk, dil, din, milliyet, zenginlik ya da yoksulluk, fiziksel ya da zihinsel engeller, doğum veya diğer herhangi bir durum nedeniyle ayrımcılığa uğramamalarını kapsar. Çocuklar, yaşam hakkına sahiptirler. Bu hak, herhangi bir nedenle çocukların öldürülmesini, işkence görmesini ya da insanlık dışı muameleye maruz kalmasını yasaklar. Çocuklar, özgürlük ve güvenlik hakkına sahiptirler. Bu hak, herhangi bir şekilde haksız yere alıkonulmalarını veya tutuklanmalarını yasaklar. Çocuklar, aileleri ile birlikte yaşama hakkına sahiptirler. Bu hak, herhangi bir şekilde aileden ayrılma veya zorla yer değiştirme gibi işlemleri yasaklar. Çocuklar, eğitim hakkına sahiptirler. Bu hak, çocukların okulda eşit fırsatlara sahip olmasını sağlar. Çocuklar, kültürel, sosyal ve dinî haklara sahiptirler. Bu hak, çocukların kültürlerini, inançlarını ve dillerini özgürce ifade etmelerini ve yaşatmalarını sağlar. Çocuklar, işkence ve diğer kötü muamele biçimlerine karşı korunma hakkına sahiptirler. Bu hak, olası şiddet durumlarından korunmalarını sağlar.

Çocuk hakları, her çocuğun doğuştan sahip olduğu, korunması gereken ve saygı gösterilmesi gereken temel haklardır. Bunlar, yaşam hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, ayrımcılık yapmama hakkı ve daha birçok hak içermektedir. Ancak ne yazık ki, dünya genelinde hala birçok çocuk, hakları ihlal edilerek yaşamaktadır. Birçok ülkede çocuklar, yoksulluk, açlık, şiddet, cinsel istismar ve işçi sömürüsü gibi birçok tehlike ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çocukların çoğu, güçsüz oldukları için haklarını savunmakta zorlanmakta ve ihlallerin mağduru olarak kalmaktadırlar.

Topladığımız çocuklara çocuk haklarının korunması, her bireyin sorumluluğudur. Bununla birlikte, çocuk haklarına saygı gösterilmesi ve korunması için birçok kurum, kuruluş ve hükümetler tarafından da çalışmalar yürütülmektedir.

Ülkemiz de çocuklarımız okullara gitmemekte çoğu erken yaşta çalışma hayatına katılmaktadır. Bu sanayilerde, fabrikalarda ve sokaklarda alan çalışması yapılarak küçük yaştaki çocuklar tespit edilip bunlar sosyal hizmetlerin oluşturduğu birimlerde koruma altına alınmalıdır. Kütahya da çalışırken sosyal hizmet uzmanlarıyla bir kulüp oluşturmuştuk alan çalışmasıyla topladığımız çocuklara yatacak yer temin ettik. Günlük harçlık verdik yeme içmelerini sağladık. Bize gelen çocuklarımız diğer bildikleri arkadaşlarını da getirdiler. Spor yapmaya satranç oynamaya resim yapmaya başladılar. Okullarına devam etmeye başladılar. Yoksul mahalleden gelen bir oğlan çocuğu biraz bizim birime devam ettikten sonra “Vali amca beni mahallemize göndermeyin” dedi. Okulunda da başarılı olmaya başladı.

Yine pazar yerlerinde çalıştırılan çocuklarımızın aileleriyle ilgilenmek lazımdır. Bu çocukların okullarına devam etmeleri sağlanmalıdır. Aydın’da yaptığımız alan çalışmasında 550 kızın okula gönderilmediğini saptadık Proje yaptık Unecko’dan da yardım alarak bu çocuklarımızın okula gitmelerini sağladık.

Aydın İncirliova Acarlar Mahallesinde kızların aileleri tarafından erken yaşta evlendirildiklerini gördük. Beldeye ortaokul yaptırdık. Kızlar evlenmek yerine okula devam etmeye başladılar.

Adana Yumurtalık ilçesinde kırsal kesimde hasat zamanı gelen işçilerin çocukları da tarlalarda çalışıyorlardı. En yakın köyde yaz okulu açtık. Bakanlığımızın yardımıyla öğretmenlerin ücretlerini ödedik. Ailelere Sosyal yardım vakfından yardım verdik Çocuklarımızın okula devamını sağladık. Örnekleri vermekteki amacım alanda çalışan kamu görevlilerinin de bu konuya içtenlikle sahip olmalarıdır. Çocuklarımıza eğitime yönlendirmeliyiz. Yoksul ailelere bu konuda yeterli yardım yapmalıyız. İlk öğretim ve orta okullarda okuyan çocuklarımıza hiç olmazsa bir öğün yemek vermeliyiz.. Bu işi yerel sosyal yardım vakıfları belediyelerle işbirliği yaparak sağlayabilirler Dinar ilçesinde sosyal yardım vakfında kurduğumuz yemekhane ile okullarda yemek vermeye başlamıştık Uzak beldeler de de lokantalarla sözleşme yaparak çocuklarımızın yedikleri yemeklerin ücretlerini ödemeye başladık.

Ülkemizde yapılan güzel bir olay da Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarındaki çocuklarımızın evlerde yaşatılmaya başlanmasıdır. Çocuklarımız bu evlerde aile ortamında yaşayarak okullarında çok başarılı olmaktadırlar.

Günümüzde, çocuk haklarına saygı göstermek ve korumak, dünya genelinde önemli bir konudur. Çocuk hakları, insan haklarına saygı gösterilmesi ve korunması için temel bir gerekliliktir. Çocukların korunması, herkesin sorumluluğunda olmakla birlikte, hükümetler, sivil toplum kuruluşları, aileler ve bireyler de bu konuda sorumluluk taşımaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.