Efelerliler Zübeyde Hanım’ı Andı

Efelerliler Zübeyde Hanım’ı Andı

Efelerli kadınlar Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’ya emanet ettiği annesi Zübeyde Hanım’ı, ölümünün 94’üncü yılında, kabri başında düzenlenen törenle andı.

Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım'ı anma törenine katılmak için sabahın erken saatlerinde eski otogar alanında toplanan yüzlerce Efelerli, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ın tahsis ettiği otobüslerle Karşıyaka’ya hareket etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 14 Ocak 1923 tarihinde hayata gözlerini yuman annesi Zübeyde Hanım için Karşıyaka'daki kabri başında anma töreni düzenlendi. Efeler Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen törene; Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, CHP Efeler Kadın Kolları Başkanı Ülkü Kurukaya Dalar, meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Sümran Ünal ve katılımcılar Atatürk'ün emaneti Zübeyde Hanım Anıt Mezarı'nı kırmızı-beyaz karanfillerle donattı, dualar okudu. 

Anma programında Aydın 24 Haber’e açıklamada bulunan Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, “İlke ve devrimleriyle Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıran Atatürk’ün ve onu Türk ulusuna armağan eden Zübeyde Hanım’ın önünde her zamanki gibi en derin minnet duygularıyla, saygıyla binlerce kez eğiliyoruz” dedi.

Zübeyde Hanım Anıt Mezarı'ndan sonra Latife Hanım Köşkü Anı Evi ve Özel Müzesi’ni de ziyaret eden katılımcılar duygusal anlar yaşadı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy’ü de gezen Efelerli vatandaşlar kendilerine bu imkânı sağlayan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’a teşekkür etti.

ANNESİNİN MEZARI BAŞINDA ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ DERS

Bilindiği gibi Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 günü öldü. 13 gün sonra 27 Ocak’ta İzmir’e gelen Mustafa Kemal, annesinin mezarı başında, bugün herkesin ders alması gereken bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:

“Annemin ruhuna ve bütün ecdat ruhlarına söz vermiş olduğum vicdan yeminini tekrar edeyim. Annemin kabri önünde ve Allah’ın huzurunda yemin ediyorum. Bu kadar kan dökülerek milletin elde ettiği ve sağlamlaştırdığı egemenliğin korunması ve savunulması için gerektiğinde annemin yanına gitmekte asla tereddüt etmeyeceğim. Ulusal egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.” 

zebeyde-hanim-(1).jpgzebeyde-hanim-(2).jpg

zebeyde-hanim-(3).jpgzebeyde-hanim-(4).jpg

zebeyde-hanim-(5).jpgzebeyde-hanim-(6).jpgzebeyde-hanim-(7).jpgzebeyde-hanim-(8).jpg

zebeyde-hanim-(9).jpgzebeyde-hanim-(10).jpgzebeyde-hanim-(11).jpgzebeyde-hanim-(12).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.