Gün birlik olma günü

Türkiye, 06 Şubat 2023 sabahı karanlık bir güne uyandı. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizde büyük bir yıkıma neden oldu. Yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Türkiye’de hepimizin kalbi deprem bölgesinde atıyor. Kaybettiğimiz canlarımıza ağlıyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyor ve enkaz altında yaşam mücadelesi veren canlarımızdan gelen iyi haberlerle umutlanıyoruz.

Aklımız, kalbimiz bir yandan soğuk hava şartları ile boğuşan deprem bölgesindeki vatandaşlarımızda. “Gün birlik olma günü” diyerek ve varını yoğunu ortaya koyarak deprem bölgesine yardım ulaştırmaya çalışan herkes elini taşın altına koyuyor ve bu büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Bir yandan depremde kaybettiğimiz canlara yanarken bir yandan da bölgeye gönderdiği sayıları 160 bini bulan arama kurtarma destek ekipleri, iş makineleri ve vinçlerle arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor.

Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri bölgedeler. Valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkanları seferber etti. Depremden etkilenen 10 ilimize 10 vali daha görevlendirildi.

Aydın’dan da 17 ilçeden toplanan yardımlar deprem bölgesine ulaştırılıyor. AK Parti Aydın Milletvekili, TBMM Kit Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş deprem bölgesinde mesken tuttu. Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay bölgeye giderek depremzedelerin dertlerine ortak olmaya çalıştılar.

Deprem felaketinin ardından “Nazilli sizinle” kampanyası başlatan Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan öncülüğünde Nazilli’de canhıraş bir çalışmanın sürdürüldüğünü ve yaraları sarmak için Nazilli halkının insanüstü bir gayretle mücadele ettiğine şahit olduk. Hakkını teslim etmek lazım! Nazilli, Aydın’ın gururu oldu.

Bütün bunlar yapılırken devletimizin eksik kaldığı yerler olabilir. Gün birlik olma günü. Eksik arama yerine eksiği gidermenin gayreti içinde olmalıyız. Deprem değil bina öldürür, depremle yaşamayı öğrenmemiz ve buna göre tedbirler almamız gerekiyor.

Oturduğu yerden ahkam keserek zaten yasa boğulan milletimizin moralini iyice bozmak kimseye bir yarar sağlamaz. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “Cumhur İttifakı olarak deprem bölgesindeyiz” söylemi ne kadar yanlış ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Asrın felaketiymiş. Bir algı operasyonu ile olayı çok fazla büyütüp, sorumluluktan kurtulmak istiyorlar” şeklindeki açıklaması da o derece yanlıştır. Afet üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmak doğru değildir.

Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Binaların insan öldürmediği günleri görmek en büyük arzumuzdur. Bu satırların kaleme alındığı saatlerde depremin üzerinden 166 saat geçti ve hala ekipler enkaz altından insanımızı canlı çıkarmanın gayreti içindeydiler.

Bundan sonraki süreçte imar barışı, imar affı, kaçak yapıya göz yumma dönemi artık kapanmalı. Devletimiz, bir an önce deprem riski taşıyan binaların yenilenmesine yönelmelidir.

Güçlü devlet böyle belli olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum