İYİ Parti'de ‘istifa’ ve ‘kayyum’ tartışmalarının perde arkası

Aydın İYİ Parti'yi önümüzdeki haftalarda yeni bir çekişme bekliyor.

Hatırlanacağı üzere; İYİ Parti Aydın İl Başkanı Dr. Betül Akçanal, yasal süre olan 45 gün içinde partiyi kongreye götürmediği gerekçesiyle görevden alınmış, il yönetimi Cemal Sarı başkanlığında yoluna devam ediyordu.

Teşkilat Başkanı Koray Aydın'ın yardımcısı Mehmet Arslan, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri Osman Topal, Şule Tuntaş, kurucu il başkanı Recep Taner ile çok sayıda partili katıldığı toplantıda Sarı'ya yetki belgesi verildiğinde takvimler 08 Aralık 2018 tarihini gösteriyordu.

Sarı göreve başladığında Kuşadası ilçesinde yaşaması ilk eleştiri konusu oldu. İkinci eleştiri ise Teşkilat Başkanı Koray Aydın ile liseden arkadaş olan Yaşar Çelebi'ye yönelik oldu. Çelebi'ye de tıpkı Aydın gibi "teşkilat" emanet edildi.

Çelebi'nin Aydın ile yakınlığı avantajdı ama Sarı bu avantajı doğru kullanamadı. Çelebi'nin sosyal medya hesabında sık sık Koray Aydın'la çekilmiş samimi fotoğraflarını yayınlaması, Genel Başkan Meral Akşener yerine Koray Aydın'ın mesajlarını paylaşması nedeniyle bu yakınlık "tehdit" unsuru olarak görüldü.

Genel Merkez'e yakınlık yönetim anlayışına da yansıdı. Karar ve uygulamalarda "Ben yaptım oldu" anlayışı hakim oldu. "Cemal Sarı, Yaşar Çelebi ve Hasan Çetinbaş tarafından alınan kararlar yönetime dikte ettiriliyordu." Bu duruma yönetimden itirazlar geldi ama "istemeyen gidebilir" dendi.

Yine bir toplantıda Başkan Sarı, birinin "parti sözcüsü" olarak görev yapmasının yararlı olacağını söyledi. Hasan Çetinbaş, "Semra Yücel" ismini verdi, Yaşar Çelebi destekledi, Sarı onay verdi. Karar alınırken bu dört ismin kendi aralarında "göz-kaş" işareti yapmaları gözlerden kaçmadı. "Göz-kaş" işareti oynanan tiyatroyu ortaya çıkardı.

Oynanan tiyatroya içlerine sindiremeyen; İl Sekreteri, üst kurul delegesi Gülcan Toprak, parti kurucusu, Kadından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lale Budaklı, Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Remzi Kaşlı, Strateji ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Musa Kutsal Öztemel, Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Dönerkaya ve Yönetim kurul üyesi Zehra Kaşlı partideki görevlerinden istifa etti.

Üstelik istifacılardan Remzi Kaşlı ve Lale Budaklı, Cemal Sarı ve Yaşar Çelebi'ye çok yakın isimlerdi. Dahası Teşkilat Başkanı Koray Aydın'ın, Germencik'te bulunan evine kadar giderek görüşme yaptığı kişiydi Remzi Kaşlı...

Bu kadar yakın çalışma arkadaşlarını kaybetti Cemal Sarı... Sarı gibi tecrübeli bir siyasetçi nasıl böyle bir hata yapar anlaşılır gibi değil... Üstüne üstlük "ben nerede hata yaptım" diyerek durumu telafi etmeye çalışacağı yerde; "yoruldular" diyerek, "kendilerine ayak uyduramadığını" söylemeye çalışması istifacıları ve onları yakından tanıyanları derinden üzdü. 

Oysa Cemal Sarı ve Yaşar Çelebi'ye tepki göstermek için istifa eden altı isim "partimiz zarar görmesin" diyerek gerekçeyi açıklamamışlardı bile... Bu kadar ince düşünen çalışma arkadaşlarına istifa gerekçesi olacak kadar hatalar yapan Cemal Sarı biran önce hatadan dönmesi gerekirken; demokratik bir hakkı kullanan partililere yönelik sarfettiği sözler işin tuzu biberi oldu.

Yönetim zafiyeti olduğunu düşündükleri için, yasal süre içinde kongre yapılmamasını dayanak göstererek, kayyum heyetinin partiyi kongreye götürmesi talebiyle mahkemeye başvuru yapan partililer oldu.

Hemen harekete geçildi. İlçe başkanları yönetimleri ile beraber İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı'nın yapacağı basın toplantısına katılmaları için zorlandı. Amaç "teşkilatlar bizim yanımızda" algısı vermekti. Daha kibar bir siyaset dili kullanabilirdi ama o toplanan kalabalığa fırsat bilerek, açtı ağzını yumdu gözünü...

Sen misin bu demokratik hakkı kullanan!

Veryansın etti partililere…

Başkan Sarı, “Bu talep, gayri samimi ve siyasi nezaketten, siyasi edepten ve siyasi ahlaktan uzak bir taleptir. Bu talep, birilerinin Ankara’da pişirip, Aydın’da ki maşalarının kotardığı bir taleptir." sözleriyle "Cesurlar hareketi" içindeki "cesurlara" meydan okudu! "Ankara’da pişirip, Aydın’da ki maşalarının kotardığı" derken İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ile partinin Söke kurucu ilçe başkanı Şule Tuntaş'ı işaret ettiği konuşuldu. Dahası "Bu partide size yer yok!" diyerek kongre isteyen partililere kapıyı gösterdi.

MHP'de siyaset yaparken partiyi kongreye götürmek isteyen ekip içinde yer aldığını unutmuş gibi davranan Cemal Sarı'ya kendisinden önce il başkanlığı görevinde bulunan Dr. Betül Akçanal'ın 45 gün içinde kongre yapmaması nedeniyle görevden alındığı için bugün başkanlık koltuğunda oturduğunu ve yaklaşık 300 gündür Genel Merkez'in inisiyatifiyle başkanlığını sürdürdüğünü hatırlatmak gerek.

Bu gerçekler ışığında yıllar öncesinden tanıdığım, bir süre Aydın 24 yazarları arasında yer alan arkadaşım, dostum ve hala güvendiğim Cemal Sarı’ya tavsiyem; eleştirilere açık olması ve girdiği yanlışlardan bir an önce dönmesi olacaktır.

Şimdi ne olacak?

İYİ Parti’ye kayyum atanıp atanmamasına yargı karar verecek. Eğer kayyum kararı çıkarsa atanan kayyum yönetimi İYİ Parti'yi kongreye götürecek.

Gelelim aday olabilecek isimlere. İYİ Parti il başkanlığı için şimdiden altı isim konuşuluyor. Ahmet Ertürk, Buket Saran, Cihat Öztürk, Sabri Küçük, Süleyman Demirci ve Şule Tuntaş gibi isimler ön plana çıkıyor. Bu isimlerin birbirinin lehine çekilme ihtimali yüksek görünüyor. Cemal Sarı'nın da aday olacağı hesaba katıldığında çekişmeli bir kongre yaşanması beklenebilir.

Hatırlayalım...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisine yöneltilen “2 yılda 4 kurultay yaptılar” eleştirisine "Tanıştırayım bunun adı demokrasi" sözleriyle yanıt vermişti.

Her şeye rağmen İYİler partide hizip istemiyor, birlik ve beraberlik içinde herkesi kucaklayacak, demokrasiyi içselleştirmiş bir yönetimin işbaşına gelmesini istiyor. 

O zaman yazımızı şu soruyla tamamlayalım:

İYİler çok şey mi istiyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.