Kira artışına önlem için fikirlerim

1992 yılında yabancı dil eğitimi için İngiltere’ye gönderildim. Önce üç hafta kadar İngiliz ailenin yanında kaldım.

Eşimi ve çocuklarımı yanıma alınca ev tuttum.450 sterlindi. Burada ev tutmak için emlakçılara gidiliyor. Hafta da bir gün kira ödüyorsunuz. Elektrik, su, doğalgaz ücreti kira içinde ve emlakçı tarafından ödeniyor. Siz sadece emlakçıya verdiğiniz ücreti biliyorsunuz. Diğer işlerinizi emlakçı ödüyor. Türkiye 'ye dönmeden emlakçıya gittim Türkiye'ye döneceğim dedim. Evden ayrılmadan iki gün önce emlakçının bir elemanı eve geldi. Su, doğalgaz ve elektrik saatine baktı. O güne kadar kullandığımız miktarları saptadı. Hesapladı. “Bay Ömer size 120 sterlin geri vermem gerekiyor” dedi ve 120 sterlini bana geri verdi. O güne kadar kullandığım su, elektrik ve doğalgaz parasını ilgili idarelere emlakçı ödüyormuş.

Türkiye'de kira fiyatları olağanüstü bir şekilde arttı ve artmaya devam ediyor. Bu yüzden ev sahipleri ve kiracılar arasında istenmeyen olaylar oluyor. Can kaybı bile oluyor. Yüzde yirmi beşten fazla zam yapılmayacak diye emir var. Ancak kimse bunu dinlemiyor. Banka üzerinden ödeme yapılsa bile belge üzerinde bu artış gösteriliyor ancak ev sahibi bunun dışında kayıt harici istediği parayı almakta ısrar ediyor ve zorla da olsa alıyor.

Peki kira artışı nasıl önlenebilir? Öncelikle bina sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmemek lâzımdır. Kirayı emlakçılar düzenlemelidir.. Evlerin bulunduğu mahalle göre sınıflandırma belediyeler tarafından yapılmalı, nüfus durumuna göre fiyat belirlenmeli, kiralamak isteyen, şartlarının uyduğu yeri emlakçıdan kiralamalıdır.

Yine su, elektrik ve doğalgaz parasını da bu kira içinden emlakçılar ödemelidir. Emlakçılar banka üzerinden belgeye dayalı olarak işlem yapmalı ve her an denetime hazır olmalıdır.

Kira zammı senede iki defa belediyeler tarafından belirlenmeli bunun dışında kiralık bina sahipleri istedikleri gibi zam yapamamalıdırlar. Belediyeler arsa üretmeli ve bu arsalara belli plan ve projeye göre ev yapmayı teşvik etmelidirler.. Evler halka banka kredisi ile ve borçlunun ödeyebileceği miktarlarda belirlenmeli ve belli bir süre sonra ev sahibi olmaları sağlanmalıdır. Devlette ev sahibi olmak isteyenlere belli oranda maddi yardım etmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.