Kitap

Hayat bir kitap ve tersinden başlar her okuyan okumaya.

Kaç yıllık bir okumadır, kaçta kaçını gönüllü okuruz bilmem. Bildiğim bir şey var ki ben okumayı öğrendiğim, elime kitabın verildiği ilk günden beri istediğim kadarını, istediğim için, istediğim gibi okudum. Kâh hergli bir tarlanın en büyük kezeğinde tek ayaküstü, adrenalin yükü, dilimle çevirerek sayfaları sekiz köşe okudum, kâh kılıksız bir dervişin; kuyruk kokan postunda, dizim üstü yumulup gül çekerek okudum.

Ben okudum ben; kimseye boyun eğmeden, eğilip bükülmeden, her satırını bile isteye zevkle hem bin çileyle seve seve okudum.

Gülistan sandım bazen pıtırak tarlasını. Elim dilim yırık yırtık zor attım kendimi çitten. Üfeleyip dizlerimi kırk öptüm gülerekten.

Bir döveni sırtladım bazen dişleri sırtımda dönelerken dört yapraklı yonca ektim belime kanım uyluğa akmasın diyerekten.

Ah ne çavlanlara verdim kanatlarımı, ne bulutlara yüzgeçlerimi salt yüreğimle birlik. Yoktu ikilik gönlümde tutarken ipini Rabb'in.

Tüm ötücüleri telime, tüm yırtıcıları elime tüm kesicileri de dilime devşirdim kazma kürek tırmık yaba bel derken. Hep yürek yedim ben, gönül içtim, hiç us biçtim. Böylelikle sırata bin rahmet köprülerden bin parende geçtim.

Gök ehliyle semah döndüm bir yandan yere atarak bazı sözce semazenleri, Say'a kalktım dört melekle Hacer'in su telaşında İsmail'i gözlerken bir yandan beliklerimle şaplaklayarak haramlı ihramlıları.

Şıvgın şıvgın soludum Anka'nın gıdığında Yusuf'un sabrını karındaşım Kenan adına.

Kirpik kirpik tan topladım Zülfikar'ın üstünde yalınayak horon teperek nefeslenerek Deli Dumrul'la.

Dedem Korkut yeni bir öykü birledi gitmeden bitireyim diye kuşdilince Hakk bilimce. Tersinden okuduğum bu işte şimdilik.

Yan roller; önemli önemsiz, bir yastık bir nefeslik, haremlik selamlık halayıkları an bölüşmelik.

Sen, o, öbürü her biri, hepsi, topu birden ses ses, hece hece, sözcük tümce hizmetinde bu kitabın bitireyim diye yazdırdığı yüce Rabb'ın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.