Nermin Akkan ve Hece Mavisi

Tokat’ın, Almus Kazası, Kakıköprü Köyü’nde 02-08-1955 yılında doğmuş bir Çerkez Kızı olan Nermin Akkan, dört çocuk sahibi emekli bir özel eğitim öğretmeni ve refleksolog. Ankara’da ikamet eden ve aynı zamanda gazetemizin köşe yazarlarından biri olan şairimizi, kendi sözleriyle tanıyalım dediğimizde şunu duyuyoruz O’ndan ilk tümce olarak.

“Babamın genleriyle aldığım şiir dilini sansürsüz kullanan bir müteşairim ben. Elbette okuyorum, emek emek şiir öğreniyorum, her kalemin incelikleriyle donanmaya çalışıyorum. Ancak hiç bir şiirimde şu veya bu sanatı kullanacağım, serbes, hece veya aruz vezniyle bir şiir yazacağım diye özel bir çalışma yapmıyorum. Yüreğim hissettiği duyguyu kaleme dökerken kendi istediği ölçüyü, birimi, sözcüğü ve söz sanatını kendisini seçip kullanıyor. Hece sayısı şu olsun bu olsun derdini hiç hissetmiyorum. Sadece kullandığı tümceyi bir kez okuduğunda kendini eksiksiz hissediyorsa bir düzeltme yapıyorum sadece. Demem o ki şiirin oluşumunda yüreğime hiç mi hiç müdahale etmiyorum.”

Nermin Akkan'ın ilk kitabı Hece Mavisi.. Temren Yayınevinden çıktı ki bu yayınevi kendi kriterlerine uymayan bir kitabı basmıyor kesinlikle. Ve aldığımız duyumlara göre, şairimizin ikinci ve karma şiirlerinden oluşan “ÜSTSÜZ” ve ilk öykü kitabı olan “YAYLA RÜZGARI” da yine Temren Yayınevi'nden çıkıyor.

Ressam, şair, yazar, araştırmacı ve Nermin Akkan deyimiyle üstün özel yetenekli Salih Mercanoğlu tarafından resimlendi Hece Mavisi’ nin kapağı. Salih Mercanoğlu Nermin Akkan kaleminden yeni çıkacak olan Yayla Rüzgârı ve Üstsüz'ün de kapak resmine imzasını atıyor. Her üç kitabın kapak resimleri de Nermin Akkan'ın özgün kimliğine ve kalemine özgü.

Kitapla ilgili tek tanıtım yazısı olarak, Ünlü şair Mehmet Hameş'in bir yazısı var arka kapakta ve Nermin Akkan şiirinin en belirgin farkı olan dil yetkinliğini öylesine ifadelerle dile gelmiş ki bu yazıda sizi daha bir özenle okumaya yönlendiriyor Hece Mavisi'ndeki her bir şiiri.

Şair ve köşe yazarımız Nermin Akkan'ın ilk eseri olan Hece Mavisi'nde, kategorize edilemeyen özgün kimliğiyle Nermin Akkan öylesine kendisini öznelleyen şiirlerle akmış ki sevgi yüklü, eğitim formatlı, firari aşklarda çıta üstü,  sosyal yaşamın her kesitine en özgün en sansürsüz duygularla, dilin tüm cambazlığında bir metafora sürüklüyor sizi.

Teknik donanım açısından da üst model olan Hece Mavisi şiirlerinde dikkatimi çeken en önemli özellik ki bu alanda tek model diyebilirim Nermin Akkan için, zengin ve tunç kafiyeyi çift çift kullanmış hemen her şiirinde Nermin Akkan. Bu onun nasıl bir dil zengini olduğunu ortaya koyduğu gibi şiir bilgi sindeki üst çıtasını da belirliyor.

Bu hafta ulaştı Sevgili Şairimizin imzalı armağanı olan HECE MAVİSİ. Ve dilimin döndüğünce yazdım size Nermin Akkan ve HECE MAVİSİ'ni.

Yolun açık olsun Nermin Akkan okurun bol olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.