Siyasi trajedi

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasi partilerde hareketlilik görülüyor. Özellikle genel seçimlerde ağır bir mağlubiyet alan muhalif millet ittifakı partilerinde tam bir kaos yaşanıyor.

Aydın’ın siyasi hayatına baktığımızda siyaset usul ve üslubu açısından demokrasiye uymayan ve yakışmayan gelişmeler var.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay arasındaki çekişme ve karşılıklı suçlamalar siyaseten kabul edilecek gibi değil.

Yetki çatışması ve siyasi hırsın yol açtığı çekişme halkımızın alışık olmadığı bir siyasi kavgadır. Bu durum demokrasimiz açısından üzüntü vericidir.

Halkımız demokrasiyi bütün kurumları ile benimsemiştir. Ana muhalefet cephesindeki çekişmeyi ibretle ve hayretle izlemektedir.

Yerelde bu çekişme sürerken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun teamüllere uymayan büyükşehir başkan adayını açıklaması trajikomik bir durumdur.

Genel başkanın Aydın Büyükşehir belediye başkanının itibar ve gücüne sığınmaya çalışması sıkıntı yaratmıştır. Bu usulsüzlük ve emrivaki halkımız ve partiler açısından kabul edilebilecek bir durum değildir. Lafa gelince demokrasi, hak, hukuk adalet kavramlarını dilinden düşürmeyen bir lidere bu hiç yakışmadı.

Demokrasi geleneği çok güçlü olan Aydın’ımızın bu tür oldubittileri kabul etmesi mümkün değildir. Bu durumu halkımız kendi irade ve kararına saygısızlık olarak kabul eder. Bunun telafisi demokratik teamüllere harfiyen uymaktır.

Demokrasi siyasi gücü eline geçirenin her istediğini yapabileceği bir sistem değildir.

Demokrasinin vazgeçilmez kurumu olan siyasi partilerin kendi içlerinde demokrasinin icaplarını yerine getirmesi bir siyasi terbiye ve ahlak sorunudur.

Siyasi parti merkez yönetimlerinin yerel ve genel seçimlerde aday tespitini halka bırakmamaları demokrasinin halkın temsil hakkının zaafa uğratılmasıdır. Bu durumun kabul edilemez. Halkın siyasi tercihine olan inanç ve saygı demokrasinin özüdür.

Halkın iradesine dayanmayan karar ve uygulamalar demokrasiyle bağdaşmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum