Vali Koçak'ın başını Çerçioğlu yedi

Aydın’da 13 aydır görev yapan Vali Ömer Faruk Koçak, son çıkan kararname ile merkeze alındı.
Doğrusunu söylemek gerekirse, çoğu kimse böyle bir kararname beklemiyordu.
Hadi kararname çıktı diyelim.
Kimse Ömer Faruk Koçak’ın merkeze alınmasını beklemiyordu.
Hemen herkesin görüşü…
“Ömer Faruk Koçak Aydın’da kalır” idi.

Bu konuşmaların yapıldığı kulislerde hep Koçak’ın merkeze alınacağını söylemiştim. Önceki Vali Erol Ayyıldız Aydın’da 3 yıl görev yapmış, Başbakan Binali Yıldırım’ın seçim bölgesi, 3 milyon nüfuslu İzmir ona emanet edilmişti. 13 ay Aydın’da görev yapan Koçak ise Merkeze alındı.

Pekâlâ, Merkez Valisi ne yapar?

Valilerin alındığı ‘merkez’ İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyor. Bir odada birkaç sandalye ve masadan ibaret olan merkeze alınan valiler, istedikleri zaman bakanlığa gidiyor. Merkeze alınmak, diğer bir deyişle ‘kızağa çekilmek’ anlamına geliyor. Buraya alınan valilerin özlük haklarına ve maaşına dokunulmuyor.

Bu durumda ‘Ömer Faruk Koçak neden kızağa çekildi?’ sorusu akla geliyor.

Haddimiz değil ama…
Şunları söylemeden edemeyeceğim.

Vali hem hükümeti hem de devleti temsil eder. Vali devlet adına her türlü işi yapabilir. Vali genel emirler çıkartabilir. Hükümetin tasarrufuyla göreve gelen Vali Koçak, idari ve siyasi anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Aydın’daki temsilcisidir.

Ayyıldız’ı taltif eden Hükümet Vali Koçak’ı başarısız bulmuş, bu yüzden kızağa çekmiştir. Bu da Koçak’ın Ayyıldız’ın yerini dolduramadığı anlamına gelmektedir.

Bir kentin kalkınması için, valilik, belediye, üniversite ve iktidar partisinin uyum içinde olması önemlidir. Vali Koçak, kaçak malikânede oturan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile uyumlu çalışmayı başardı ama üniversite, ilçe belediyeleri ve iktidar partisiyle iyi geçinemedi. İlçe belediye başkanlarına karşı mesafeliydi. Birçok belediye başkanı valiyle görüşememekten şikâyet eder hale gelmişti.

AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen’le arasını sıcak tutmaya çalıştı ama AK Parti milletvekilleriyle iyi geçinemedi, dahası ‘posta koymaya kalkıştı.Özlem Çerçioğlu’yla samimiyetleri dillere pelesenk oldu. Programda olmamasına rağmen Mili Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı, Çerçioğlu’na götürerek AK Parti’ye büyük bir gol attı.

Kamu kurum ve kuruluşlar arasındaki eşgüdümü sağlayamadı. İl müdürlerini 5-6 saat kapıda bekletirken, Çerçioğlu’na 3 saat gibi kaliteli bir zaman ayırması AK Partilileri rahatsız etti.

En önemlisi de…

Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle alakalı yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat, gibi konularda araştırma yapmak yerine, ‘dosyaların içi boş’ demeyi uygun gördü.

Son olarak da…

FETÖ ile mücadelede kapsamında yeterince başarılı olunamadı. Mesela FETÖ belediyeler imamı olarak anılan Erkan Karaarslan’ın ekibi Aydın BŞB’de cirit atarken, ifadeleri bile alınmadı.

Valilikten sızdırılan bilgiler, Çerçioğlu’na bonus oldu.

Eğer bunlar yapılmasaydı…
Aydın’da uzun yıllar valilik yapmak mümkündü.
Kararname geldiğinde de…
En kötü gidilecek yer, Aydın’dan büyük bir kent olurdu.

Sonuçta:

Koçak’ın başını Çerçioğlu yedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum