Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Ayakkabı Kutusu Değil Torba .. Torba .. !

Her seçim öncesi yazarım ben böylesi yazıları,çünkü seçimler kimi için SEÇİM’dir .. kimileri içinde GEÇİM ..Bir başka deyimle ben size AF ediyorum,sizde beni AF edin misali Seçim öncesi mutlaka vatandaş lehine ve bazen de gözden  kaçırılmak istenen yasal düzenlemeler olur ve bu düzenlemeler TORBA denilen bir çuvalın içine doldurulur.

Yakın zamanda Mecliste görüşülüp yasal hüviyete kavuşacak olan bu TORBA içerisinden,duyumlarımıza göre nelerin çıkabileceğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur prim borcu olanlara af ve yapılandırma, taşeron işçilere yönelik iyileştirme, çocuk teşviği, 4C'liye kadro, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak gibi çok sayıda düzenlemenin yer almasının beklediği torba tasarıdan müjdeler çıkmaya devam ediyor. Evde yakınına bakanlara sigorta ve emeklilik yolu açılıyor. Çalışan kadınlara da her ay 300 lira kreş yardımı gündemde.

Evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu kişilere bakan yaklaşık 400 bin kişiye 'evde bakım parası' adı altında her ay net asgari ücret kadar para veriliyor. Edinilen bilgiye göre; şimdi torba yasa tasarısı ile bu kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ay asgari ücret üzerinden prim ödenerek, emekli olmaları da sağlanacak. Ancak evde yakınına bakanların primini kendilerinin mi devletin mi yatıracağı netleşmedi. Ancak evde bakım parası alabilmek için ailede kişi başı gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması şart. Geliri olmayan evde bakım yapana prim yükü getirilmesi beklenmiyor. Primleri devletin ödemesi ya da orta yol bulunması seçenekler arasında gösteriliyor.

Torba yasa tasarısı ile bir müjde de çalışan annelere geliyor. Geniş kapsamlı çocuk teşviği paketine kreş yardımı da ekleniyor. Edinilen bilgiye göre; çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımı gündemde. Ayrıca kreş açmak isteyenlere de çok sayıda kolaylık geliyor. Böylece kreş sayısı artacak. 

Engellilere ve yaşlılara şahsi giderlerini karşılayabilmeleri için her yıl belirlenecek miktar üzerinden harçlık verilecek. 

1-)Genel Sağlık Sigortası borcu olan yaklaşık 4 milyon kişiye af ve yapılandırma imkanı -geliyor. 

2-) Bağ-Kur prim borcu olan yaklaşık 3 milyon kişiye af ve yapılandırma imkanı sağlanacak. 

3-)Taşeron işçilerinin yıllık izin, kıdem tazminatı, maaş gibi sıkıntılarını çözmeye yönelik düzenleme yapılacak.

4-)2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak konusu karara bağlanacak. Anlaşma sağlanırsa, intibak zammının tasarıya eklenmesi bekleniyor. 

5-) 4C'lilere kadro konusunda anlaşmaya varılırsa, bu konu da tasarıya eklenecek. 

6-)  Doğum yapan kadına iş güvencesi, prim desteği, esnek çalışma seçeneği ve muayene izni gibi önemli destekler sağlanıyor.

7-)3 çocuk yapan kadına 6 yıl borçlanma hakkı veriliyor. Borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı kaldırılıyor.                                                           

8-) İşçi çalıştırıp SGK’ya bildiren ve bu sebeple işveren prim borcu bulunan işverenlere de prim affı geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Kanun’a benzer şekilde ana paradan indirim yapılmadan, bu güne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek, 36 taksitte ödeme imkanı geliyor.

Burada önemli olan şey Sosyal Güvenlikte özellikle Bağ-Kur’lulara getirilecek olan yeni AF’lardır.Çünkü SSK lıların ve Emekli Sandığı mensuplarının AF ile kotarılacak bir durumları pek fazla yoktur.Yani SSK lıların primleri İşveren tarafından,Emekli Sandığı mensuplarının primleri de Devlet tarafından yatırıldığı için bunlar açısından çok fazla sorun yoktur.                                                                                                                                                                 

Vergi ve Oda kaydı bulunan Mükelleflerin Bağ-Kur sigortalılığı 20.04.1982 günü başlamıştır. Ancak, 619 sayılı KHK ve 4956- 4958 sayılı Yasalar ile 04.10.2000 gününe kadar Bağ-Kur’lu olmasını gerektirecek faaliyette bulundukları halde sicil numarası almayanlar için Bağ-Kur başlangıcı 04.10.2000 olarak alındı. Yani, 20.04.1982 ile 4.10.2000 arasındaki süreler silindi. Bu kişilere 28.02.2005 gününe kadar müracaat etmeleri kaydıyla Bağ-Kur vergi borçlanması getirildi.

Tıpkı 4.10.2000 tarihi gibi, 5510 sayılı Kanun ile 1.10.2008 gününe kadar Bağ-Kur’lu olmaları gerektiği halde gidip Bağ-Kur numarası almayanlar için de artık 1.10.2008 gününden önceki vergi veya şirket ortaklığı sürelerini kazanamazsınız denilmiş ve Nisan 2009 gününe kadar 4.10.2000 ile 1.10.2008 arasındaki süreleri için vergi borçlanması hakkı verilmişti.

Şimdi ise ;  20.04.1982 ile 1.10.2008 arasındaki vergi kaydı ve şirket ortaklığı sebebiyle Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde olamayanlar yeni bir hak getiriliyor. Artık, 20.04.1982 ye kadar gidebilecekler. Binlerce vergi mükellefi, esnaf  ve şirket ortakları geçmişe dönük yıllarını borçlanabilecekler.

Böylelikle kurum kayıtlarının yeniden düzenlenmesi ile eksik ve yanlış olan bilgilerin güncellenmesine olanak sağlanacaktır.

TORBA yasanın iyilikler getirmesini diliyorum.

Fuat Tütüncüoğlu

Yurtdışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.