Aydın Memecik Zeytinyağı’na dünya markası yolu açıldı
Aydın Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Avrupa Birliği tescilli Aydın Memecik Zeytinyağı’nın marka değerinin arttırılması ve dünya pazarlarında daha etkin hale getirilmesi için düğmeye basıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’nün de katıldığı programda, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerini küresel markaya dönüştürme projesinin ilk adımı Aydın’dan atıldı.
BAKAN YARDIMCISI GÖNÜLLÜ: “AYDIN’IN BEREKETİNE GÖNÜLDEN İNANIYORUZ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, “Türkiye’nin coğrafi işaretlerini dünya markası yapma yolunda önemli bir adımı bugün Aydın’da atıyoruz. Kadim tarihiyle, verimli topraklarıyla ve kültürüyle parlayan bir şehir olan Aydın’ın bereketine gönülden inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gönüllü, Türkiye’nin 1.700 coğrafi işaretli ürünle Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını belirterek, “Coğrafi işaretli ürün ihracatımız 1,5 milyar dolara ulaştı. Avrupa’da bu pazarın büyüklüğü 75 milyar avro. Bu tablo, ülkemiz için büyük fırsatlar barındırıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek için Aydın Memecik Zeytinyağı ve Edremit Zeytinyağı ile başladık. Devamında Malatya Kayısısı ve Giresun Tombul Fındığı da projeye dahil olacak” dedi.
ÇONDUR: “COĞRAFİ İŞARET SADECE BİR BELGE DEĞİL”
Toplantının ev sahibi olarak kürsüye çıkan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise “Coğrafi işaretli ürünlerimizin sadece tescillenmesi değil, markalaşıp ekonomik değer kazanması da çok kıymetli. 2024 yılı itibariyle yürütülen bu proje kapsamında, tescil sahibi olduğumuz Aydın Memecik Zeytinyağı, öne çıkan ürünler arasında yerini aldı. Bu bizim için sadece belge değil, aynı zamanda bir kalkınma aracı. Aydın’ın tarımsal gücünü dünyaya duyurmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
AYDIN’IN 32 TESCİLLİ ÜRÜNÜ VAR
Aydın Valisi Yakup Canbolat da yaptığı konuşmada coğrafi işaretin önemine vurgu yaptı. Canbolat, “Aydın’ın bu eşsiz ürünüyle temsil edilmesi bizler için yalnızca bir gurur değil, aynı zamanda bir sorumluluk. Aydın’da 32 tescilli ürünümüz var. Bunların 8’i menşe adıyla tescilli. Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Aydın Memecik Zeytinyağı ve Aydın Memecik Zeytini, Avrupa Birliği nezdinde tescillenmiş durumda. Üreticimizin sesi daha gür çıkacak ve Coğrafi İşaret Yönetişim Mekanizması Çalıştayı ile bu işbirliği daha da güçlenecek” dedi.
TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİM EDİLDİ
Programın sonunda, coğrafi işaret çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı Aydın Valiliği ve Aydın Ticaret Borsası’na Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşekkür belgesi verildi.
PROJE TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
Toplantıda yapılan açıklamalarda, bu çalışmanın yalnızca Aydın değil, Türkiye genelindeki tüm coğrafi işaretli ürünler için örnek bir model olacağı belirtildi. Üreticilerin ticarileşme süreçlerine aktif katılım sağlayacağı, ürünlerin sosyal medya ve görsel materyallerle daha geniş kitlelere tanıtılacağı bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.