Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Çifte Vatandaş Olan Gurbetçilerimiz

Fuat Bey, 29.01.1959 İstanbul doğumluyum. 23.09.1979 tarihinden beri Almanya’da yaşıyorum. Türkiye’de 09.08.1976 günü başlayan 87 günlük çalışmışlığım ve SSK girişim var. Burada prim ödendiğine dair elimde SGK’nın belgeleri var. Daha sonra Almanya’da tahsilimi tamamladım ve Almanya’da sigortalı olarak 01.9.1989–31.12.2003 tarihleri arasında çeşitli şirketlerde çalıştım. 01.04.2003 tarihinde mavi kartlı olarak Alman vatandaşlığına geçtim. 01.04.2003’ten beri de kendi iş yerim var, serbest olarak çalışıyorum”  Şimdi Türkiye’den borçlanarak emekli olursam ve emekli aylığı alırsam, o günden itibaren, Almanya’da hala serbest olarak çalışmaya devam edebilir miyim? Etmem için herhangi bir mahkeme kararı çıkartmam gerekiyor mu?Şayet Türkiye’den borçlanarak emekli olursam ve emekli aylığı alırsam, o günden itibaren, serbest mesleki bırakıp bir şirkette sigortalı olarak çalışmaya devam edebilir miyim? Etmem için herhangi bir mahkeme kararı çıkartmam gerekiyor mu?Almanya’daki emeklilik hakkımı 67 yaşında kazanabiliyorum. Almanya’da emeklilik hakkımı kazandıktan sonra burada hiç bir sosyal yardım almadan sadece Almanya’daki emeklilik maaşımın yanında, Türkiye’den de borçlanarak hak kazandığım emeklilik maaşımı alabiliyor muyum? Emeklilik hakkımı kazanırsam, emekli maaşım ne kadar olabilir?

YANIT: Değerli okurum,Soruları soruş şeklinizden dersinizi iyi çalışmış olduğunuzu anlıyorum.Fakat Biz Sosyal Güvenlik Uzmanları genel olarak ifadelere göre değil belgelere göre cevap vermek durumundayız.Şu anda size yazmakta olduğum yanıt Sohbet havasında geçen bir yanıt olacaktır.Eğer sözünü ettiğiniz belgeleri göndermeniz halinde size daha sağlıklı ve daha net ifadelerde bulunabilirim.En azından verdiğiniz bu bilgilere göre sizin emekli olduğunuzda kaç para emekli aylığı alabileceğinizi söyleyebilmem aslal mümkün değildir.Ülkemiz ile Almanya arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesinde emeklilik ve sağlık işlemlerinde uyruk koşulu olmadığından 09.08.1976 başlangıç tarihine göre şu anki yaşınıza göre iki ülke hizmeti birleştirilerek 5000 güne tamamlanır ve ülkemizde çalışmış olduğunuz 87 güne göre kısmi sözleşme aylığı bağlanır. Kısmi sözleşme aylığı tam aylığa çıkarmak için, yurtdışı borçlanma yapmak istediğinizde bugün itibarıyla SGK uygulamasında vatandaş olunmadığından ret olur.Bu durumda olanlardan bir kısmı önce İş Mahkemesi sonra da Yargıtay’dan onaylanmayı bekleyerek bir yol izlemekteler. Ülkemizden aylık alanların yurtdışında çalışılmasına izin verilmemekte. Türkiye’de ise hem aylık alıp hem işveren veya birilerinin yanında sigortalı işçi olarak SGDP dediğimiz Sosyal Güvenlik Destek Primi ile çalışabiliyorlar.

SORU :  Fuat Bey, 01.06.1956 doğumluyum, 1978 yılında Türkiye’de sigorta başlangıcım var (2ay), 18 ay askerlik yaptım. 1987 yılında Almanya’ya geldim. 1999 yılında ise Alman vatandaşlığını aldım. 2007 yılından beri malulen emekliyim (her 3 yılda bir yenileniyor). Çok az para alıyorum. Türkiye’den emekli olmak (geride kalan yılların borcunu ödeyerek) için ne yapabilirim?

YANIT: Almanya TR 12 Teferruatlı Tıbbi Raporunu göndertir ve çalışma gücünüzün yüzde 60 kaybettiğiniz anlaşılır ise kısmi sözleşme maluliyet aylığı ülkemizce bağlanır. Şayet maluliyetiniz ret olur ise 3600 güne Almanya süresi ile birleştirilip bu defa da kısmi yaşlılık aylığı bağlanır. Kısmi aylığı tama çıkarmak için borçlanma gerekmekte ancak Türk vatandaşı kuralı şu anda mevcut. Bu durumda iki yol bulunmakta. Tekrar Türk vatandaşlığı gerekir veya iş mahkemesine dava açmak. Dava sonucu ne olur bilmek mümkün değil. Sabredip SGK’nın uygulama değişikliğini de bekleyebilirsiniz.

SORU : Fuat Bey,1951 doğumluyum. Fransa’da yaşıyorum. 1973 Yılından beri burada çalıştım. Türkiye’de yaklaşık 100 gün çalışmışlığım var. Sigorta statüsünde Türkiye’den nasıl emekli olabilirim ve ne gibi bir muamele yapmam gerekiyor?

YANIT: 100 gün çalışmanız Fransa öncesi ise 3600 güne tamamlamanız yeterli. 3500 güne karşın şu anda 38.150 TLyi 31/12/2013 tarihine kadar müracaat eder ve gelen tahakkuk emrini 3 ay içerisinde öderseniz SSK kapsamında emekli olursunuz. Fransa sigorta kurumundan hizmet cetveli alıp hiç bir onaya veya tasdike gerek duymadan hangi ilimizde çalışmış iseniz o ildeki Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ediniz.Gerekli olan başvuru formlarını www.fuattutuncuoglu.com adresinden bulabilirsiniz.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.