Necdet BAYRAKTAROĞLU

Necdet BAYRAKTAROĞLU

Kanuni’nin Floransa Dukası Cosımo De Medıcıs’e Yazdığı Mektup

Floransa Dukalığı, İtalya'da merkezi Floransa olan ve çevresinde birkaç eyaleti de içine alan bir hükümetti. Ticaret hayatları gelişmiş olup, İtalya'daki hükümetler arasında en güçlüsü idi.

Floransa, yalnız İtalya’nın değil bütün Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerindendi. Şehrin güzel sanat eserleriyle süslenmesinde, Dukalık makamında oturan Medici ailelerinin büyük rolü vardı. Floransa Dukalığının başında bu aileden Cosimo de Medicis bulunmaktaydı. Bu Duka alim ve sanatkarları koruduğu kadar, siyasi başarıları ile tanınmış bir kişiydi.

Ticaret bakımından zengin olan Floransalılar, Osmanlı Devleti ile iyi münasebet kurmuşlar, belirli zamanlarda gönderdikleri elçilerle ticaret antlaşması yaparak, Osmanlı Devletinde iyi izlenim bırakmışlardı. Kanuni Sultan zamanında da, Osmanlılara karşı güler yüzlü davranışlarını sürdürmüşler, ticari faaliyetlerinde daha rahat hareket etmeye dikkat etmişlerdi. Floranda Dukası Cosimo de Medicis, Kanuni Sultan Süleyman'a 1541 yılında, elçisi ile bir mektup gönderip, Venediklilere tanınan ticari hakların kendilerine de verilmesini istemişti.

Kanuni de Duka'ya yazmış olduğu mektubunda şunları söylemişti:

"...Nice diyarların sultanı Sultan Süleyman Han ibn-i Sultan Selim Han'ım... şimdi ki halde Flordin beyleri Gütrokerda nam yapar ve mutemed adamların südde-i seniyye-i alempenaha... elçi gönderip merhum ceddim Sultan Bayezıd Han ve merhum babam Sultan Selim Han... ile olan sulh ve salah mucibince tecdid-i ahd olunmasını ve talep ettikleri ecilden mukkarer ve musaddak tutup işbu ahidname-i şerifimi verdim ve buyurdum ki; Flordin beyleri baylos (baylos-elçi) göndereler ki gelip maslahatların göre ve gümrüğü Venedik nice verirse onlar dahi öyle vereler, eğer anlardan bir kimesne borçlu olursa deyni talep oluna, anın borcu içün anar tutulmaya ve ahardan talep olunmaya ve bir kimesne fevt oldukta rızkın kime vasıyyet ederse ol ala; eğer vasıyetsiz ölürse baylasları ala; beytülmal emini dahl etmeye ve Flordin halkı memalik-ı mahrusemde ne yerde isterse anda yürüye; kimesne mani olmaya ve üşündürmeye ve gemileri Karadeniz'e vara; bey-i şira ve ticaret ne ise şorki mukarrer rusum-ı adiyedir, verdiklerinden kimesne anlara mani olmaya..."(1)

Floransalılarla Osmanlılar arasındaki iyi ilişkiler, Kanuni Sultan'ın saltanatının sonuna kadar devam etti.

1-Mufassal Osmanlı Tarihi-Heyet-İskit Yay.1958-C.2-S.1073

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.