Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

“Müslüm” filmi

“Bir film seyrettim hayata bakışım değişti!..”

Tahmin edeceğiniz gibi filmin konusu Müslüm Akbaş’ın -sanatçı adıyla Müslüm Gürses’in- hayat hikayesi…

24 Ağustos 2021 Salı, yani dün akşam TRT 1’de Müslüm filmini seyredinceye kadar Müslüm Gürses’le ilgili bilgilerim sadece uzaktan uzağa, kulaktan dolma bilgilerden ibaretti.

Onunla ilgili bilgilerim, arabesk şarkılar söyleyen bir şarkıcı olması, ses ve film yıldızı sinema sanatçısı Muhterem Nur ile evlendiği ve genellikle de toplumun alt kesiminden sorunlu gençlerin ölümüne sevdiği ve dinlediği bir ses sanatçısı olduğunun ötesine geçmemişti.

“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti!..” sözünde anlatılmak istenenlere misal, benim de Müslüm filmini seyrettikten sonra zihnimde dolaşmaya başlayan cümle “Bir film seyrettim hayata bakışım değişti!..” oldu…

Yooo, yoo!.. Öyle Müslüm Gürses’ten nefret eder gibi duygular yoktu içimde; ona kızgınlık eden duygular da yoktu…

Sadece, onunla ilgili nötr tabir edeceğimiz bir duyguya sahiptim. İşte filmi seyretmeye başladığım andan itibaren neden daha önce bu filmi seyretmedim, neden Müslüm Gürses hakkında bilgi sahibi olmadım, neden Muhterem Nur’un hayatını merak etmedim vb bin bir çeşit soru hayıflanmaları dolaştı durdu zihnimin içerisinde…

Sözün burasında Müslüm Gürses rolündeki Timuçin Esen’i, Muhterem Nur’u canlandıran Zerrin Tekindor’u ve Müslüm Gürses’in babası rolündeki Turgut Tunçalp’i, Emine Akbaş rolündeki Ayça Bingöl’ü, Limoncu Ali rolündeki Erkan Can’ı, Erkan Avcı (Bahtiyar), Şahin Kendirci (Genç Müslüm Gürses), Mustafa Kadir Ulusoy (Memati), Caner Kurtaran, Goncagül Sunar (Suzan), Güven Kıraç (Plak şirket sahibi), Erkan Kolçak Köstendil (Pavyon sahibi), Aleyna Özgeçen (Cedye)i gönülden  kutlamak istiyorum. Filmin yönetmeni, Can Ulkay ile filmin senaryosunu kaleme alan  Hakan Günday ile Gürhan Özçiftçi’yi de ayrıca kutluyorum.

İşte sanatın varlığı ve gücü burada diyorum filmin bitişinde; çilelerle, inişlerle dolu bir hayatı bir buçuk saatlik süre içerisinde bizlere takdim edivermesi…

Mülüm Gürses’in hayat hikayesine kısacık bakacak olursak:

Şanlıurfa'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Müslüm'ün daha sonra ailecek göç ettikleri Adana'da, ayakkabı tamirciliğine gider. Yolu bir gün şans eseri halkevine düşer. Halk evinde bağlama, mandolin, ney, keman vb müzik dersleri verilmektedir.

Bir Dede kimliğiyle verilen Müdür Limoncu Ali, Müslüm’ün hayata bakışını değiştirir. Ona sahip çıkar. Müzik eğitimini yerine getirir.  Bağlama çalmasını öğretir. Türkü okuyuşlarına yön verir. Adana’da çay bahçesinde şarkılar söyler.

Bu dönemi şöyle anlatır Müslüm Gürses: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum."

Limoncu Ali’nin, Müslüm’e rehberlik yaparken  Yunus Emre’den sözlerle ve tasavvufi sözlerle nasihatler vermesi  filme ayrı bir ağırlık vermiştir.

Genç yaşında kitleleri etkileyen Müslüm,  İstanbul'da şarkıcı olmak ister.  Filmlerden tanıdığı Muhterem Nur'a çocuk yaşta âşık olur.

İstanbul’a gittikten sonra “Arabeskin Babası” ve “Müslüm Baba” olarak tanınır.  Muhterem Nur’la evlenir(1986-2013) ”Olmadı Yar”, “Paramparça” , “Sensiz Olmaz” , “Tutamıyorum Zamanı” gibi parçalarla anılır olur adı.

Şanlıurfa’nın Halfeti’sinden olduğu için film Halfeti’de, yaşadığı yerler olan Adana ve devamında da İstanbul’da çekilir…

1953 doğumlu olan Müslüm Gürses, 1967’de Adana Çukurova Radyosunda Cumartesi günleri türküler söyler. İlk kez 1979’da “İsyankâr” filminde oynayan Müslüm Gürses 40 sinema filminde rol almıştır; Bu bilgiyi de burada paylaşmanın yararlı olacağına inanıyorum.

İşte onların filmde öne çıkarılan sözleri:

“Hayat zordu ama güzeldi.. Hakkınızı helâl edin..” Müslüm Gürses.

“İyi bir insandı… Dünyayı bıraktı… Keşke yanımda olsa. Başka bir şey istemiyorum…” Muhterem Nur

Filmin akışı içerisinde, haydar haydar nefesinin müziğinin fon olarak kullanılması çok özeldi.

1969-1970 eğitim öğretim yılında Aydın Lisesi 1. Sınıf öğrencisi iken Aydın’da Yeni Sinema’da Mısırlı aktör Omar Şerif’in  başrolü oynadığı “Doktor Jivago” filmini seyretmiştim ve çok heyecanlanmıştım.

Aradan geçen elli yılın sonunda  www.aydın24haber ‘de köşe yazımda söz etmek niyetiyle “Müslüm” filmini seyrederken aynı heyecanları yine yeniden yaşıyordum.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.