Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Şiir her şey midir – şiirli bir dünya dileğiyle

Hayır, hayır şiir her şey değil!..

Tiyatro da her şey değil!..

Resim, tiyatro, heykel, sinema, bale, opera vb hangi sanat dalı olursa olsun tek başına her şey değildir.

Fakat, bu sanatların her birisi de burada sayamadığımız güzel sanatların her biriyle birlikte insan için, insanlık için ve toplum için çok şeydir…

İnsanoğlunu programlayan Yaratıcı, DNA, RNA ve kromozomlarımıza üç ana değeri yerleştirivermiştir: Bunlardan birincisi, anotomik/fiziksel kimliğimiz; ikincisi düşünce/işlem yapma gücümüz; üçüncüsü ise ruhumuz/psikolojik dünyamızdır.

Dünyalık ömründe bir insanın huzur içerisinde olması bir anlamda bu üç değeri de doğru ve dengeli bir şekilde yaşamasına bağlıdır.

Nasıl ki vücudumuz için temiz gıda, beynimiz için doğru bilgi gerekiyorsa ruhumuz için de doğru sevgilerle beslenmesi gerekiyor.

İşte ruhumuzun doğru sevgi ihtiyacını karşılayan en önde gelen sevgi kaynakları güzel sanatlardır.

21 Mart Ergenekon/Nevruz’uyla, Dünya Şiir Günü’yle, Dünya Ormancılık Günü’yle, Âşıklar Bayramı’yla, Down Sendromlular Farkındalık Günü vb pek çok atıf yapılan değerleriyle karşımıza insan doğa dengesini kurduran bir kurgu olarak çıkmaktadır.

Bunun özü yenilenmedir: Kıştan bahara geçiştir, Türklerde 12 Hayvanlı Takvime göre ‘Yıl Başı’dır; yani eskinin bırakıldığı, “nev-ruz=yeni-gün” kelimesindeki karşılığıyla yeni güne kavuşulduğu bir gündür… Bu noktada kuzey yarıkürede Yengeç Dönencesi kuşağındaki toplumlarda bir ortak duygulanma olmuş ki aynı zaman düzleminde aynı güne farklı isimlerle de olsa benzer anlamlar yüklemişlerdir.

21 Mart Dünya Şiir Günü ölçeğinde baktığımızda konuya, İzmir’ Aydın, Denizli, Ankara, İstanbul vb illerde bu konuda sayısız etkinlikler düzenlendiği bir gerçektir:

Bizler İzmir’de şu etkinlikleri yaşadık ya da yaşandığının haberini aldık meselâ:

İZŞABED- İzmir Şâirler ve Bestekârlar Derneği’ni temsilen Şerif Kutludağ’ın moderatör olduğum,  Bşk. Halim Akın, Bşk.Yrd. Çakmar Çakmak, Yön. Krl. Üyeleri Ömer Sabri Kurşun ve Özlem Örnekle İzmir BORNOVA’da bulunan Edebiyat Müze Kütüphanesinde, Liseli öğrencilerle buluştuk. Şiir Kalbimizde grubunun başkanı Metin Soydeveli ile kültür sanat insanı emekli albay Menderes Bayram’ın da seslendirdikleri şiirler ve sohbetleriyle günün şiir güzelliğini yaşadık.

Bizimle aynı saatlerde Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezinde, Sarızeybek Kültür Sanat Derneği başkanı Ayla Taşdelen ile SanatKıbrıs’ın temsilcisi Levent Suer öcülüğünde yaşanan bir başka Dünya Şiir Günü etkinliğinin güzel haberleriyle mutlu olduk.

Bornova Belediyesi Kültür Merkezinde Dizdar Karaduman yönetiminde şâir arkadaşlarıyla Dünya Şiir Gününü kutladıklarını öğrendik.

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Doğan Hızlan’ın yazısından,  LISZT Enstitüsü İstanbul Macar Kültür Merkezi ve Şiir Derneği’nin işbirliğiyle dün saat 19.00’da 19 şairin şiirlerini seslendirdiklerini, şâir Tuğrul Tanyol’un da yazdığı “Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni  okuduğunu öğrendik.

21 mart akşamında İzmir Mustafa Necati Kültür Merkezinde Çınarın Gölgesinde Sanat Grubunun Ünal Çınar’ın sponsorluğu, Hamiye Dimoğlu Çınar’ın sunuculuğunda gerçekleştirdiği “Türk Dünyasından Konserine katıldık.

Bugün bize hoş geldiniz erenler  ile başlayan konser; Anayurt Marşı, Size Selam Getirmişem, Selam size kutlu vatan, Ay yıldızlı bayrağıma âşığım ben Türkiye’m, Eledim eledim höllük eyledim, Yemen, Çanakkale içinde, Ne mutlu e mutlu Türk’üm diyene, Çırpınırdı Karadeniz, Ömrümüzün neşvesi tam olsun erenler, Bir Destan yazıldı Bolu Dağı’nda, Köroğlu, Bu vatan bizim, Et güzel Kırım, Tuna Nehri, Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa, Baş koymuşum Türkiye’min yoluna…

Yaklaşık bir aydan bu yana sürüp giden Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin acımasızlığının her gün her gün medyada yer alması, haber saatlerini doldurması, gazete sayfalarının savaş haberleriyle dolu olmasından olsa gerek salonda müthiş bir heyecan vardı. Ellerinde bayraklarla hemen her türküye eşlik eden seyirciyle türküleri seslendiren sanatçıların duygu bütünleşmesi görülmeye değerdi doğrusu.

Konser gecesinde sahnede çok değerli dostlarımız, Türker Ergenç, Mithat Küçükbayrak,  Ertür-Gülen  Özkırım, Hasan Bark ve  Ercüment Gümüşel’i dinlemek ayrı bir güzellikti.

Bir şiir güzelliğinin haberi de Denizli’den PAÜ-Pamukkale Üniversitesinden geldi: PAÜ Şiir Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Havva Ergür çeyrek asrı aşan bir süreklilik içerisinde şiire verdiği emek dolayısıyla “Şiir Anne” unvanını boşuna almadığını bu sefer PADAM’da Türkçe öğrenen, dünyanın dört bucağından gelen misafir öğrencilerle “Dünden Bugüne Aşk” temalı şiir dinletisiyle ortaya koyuvermiş 21 Mart Dünya Şiir Gününde yine… Hem de Gine, Burkina Faso, Libya, Azerbaycan’dan gelen öğrencilerin kendi ülkelerinin şâirlerinin Türkçeye çevrilen şiirleriyle… Üstelik, anında işaret dili çevrisi ve canlı müzik eşliğinde…

Bu kadar şiirden söz ettikten sonra yazıyı bir şiirle noktalamak gerekmez mi diye düşünebilirsiniz… Biz de öyle yapalım… Behçet Necatigil’in şiiriyle noktalayalım:

SEVGİLERDE

Sevgileri yarınlara bıraktınız
Çekingen, tutuk, saygılı.
Bütün yakınlarınız
Sizi yanlış tanıdı.

Bitmeyen işler yüzünden
                 (Siz böyle olsun istemezdiniz)
Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi
Kalbinizi dolduran duygular
Kalbinizde kaldı
Siz geniş zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.
Yılların telaşlarda bu kadar çabuk
Geçeceği aklınıza gelmezdi.

Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız.
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı

Sevgilerinizi söylemek için yarınlara bırakmamanız dileğiyle…

Şiirli sevgilerle efendim…

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.