Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Torba Yasa’ya Doğru

2013 yılından bu yana Vatandaşın dilinde sakız olan TORBA YASA nihayet hızla yol almaya başladı.

Bu yasaya katkı sunan Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Doç.Dr.Ayşenur İslam’a ve bunu TBMM ye taşıyan Milletvekilleri Oktay Vural’a,Mustafa Kalaycı’ya,Mehmet Şandır’a,Ali Öz’e,M.Volkan Cinalioğlu’na  ve emekleri olan diğer Milletvekillerine bu yasayı bekleyen Çiftçilerimiz, Esnaflarımız,Kadınlarımız ve Yaşını Bekleyenler adına teşekkür etmek istiyorum.

1 Ekim 2008 yılında yaşamımıza giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası ile özellikle mağdur olan Bağ-Kur’luların sorunlarına çözüm bulunmaya çalışıldı fakat yasa ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle TORBA adı verilen yeni düzenlemeler ile bu sorunlar çözülmeye çalışıldı.

Bilindiği üzere Emekli Sandığı mensuplarının primleri DEVLET tarafından SSK’lıların primleri İŞVEREN tarafından yatırıldığı için bu meslek gurubu sahipleri emekliliklerinde çok sorun yaşamıyorlardı.

Bağ-kur’lular ise kendi sorunlarına kendileri çözüm bulmaya çalıştıkları için Zorlu Ekonomik Hayat şartları karşısında zaman zaman yenik düşmekte ve maalesef ne bağ-kur,ne esnaf odası nede vergi dairesi primlerini yatıramamakta ve Emeklilikleri Hayal olmaktadır.

Geçmiş yıllarda Ticaret ile uğraşmasına karşın hiçbir sosyal Güvencesi olmayanlara Sosyal Güvenlik Kurumu birinci kez 22/04/1982 tarihinde ikince kez 22/03/1985 tarihinde üçüncü kez 04/10/2000 tarihinde ve son kez 01/10/2008 tarihinde GELİN SİZE BAĞ-KURLU YAPALIM demiştir.

Maalesef şu an günümüzde halen bu fırsatları kaçıran Yurttaşlarımız bulunmaktadır.

Bir zamanlar Vergi ve Oda kayıtları olması nedeniyle halen kendilerine Esnaf Bağ-Kur’lu sayan ve Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi oldukları için kendilerine Tarım Bağ-kur lu olduğunu zanneden yurttaşlarımız vardır.Bilsinlerki bu durumda olan yurttaşlarımızın sosyal güvenceleri 01/10/2008 tarihinde başlatılmıştır.

Torba yasa ile bu vatandaşlarımız 01/10/2008 tarihinde önceye dayanan esnaf ve çiftçi olduklarını ispat edici belgeleri var ise geriye doğru  gün kazanabilecekler.

Emekli olabilmeleri için SSK ve Bağ-Kur günleri çakışanların sorunları çözülecek.

Yüklü miktarda Bağ-Kur borcu bulunanlar diledikleri kadar gün satın alabilecek yada sildirebilecekler.

Bağ-Kur borcu bulunanların Borçlarının gecikme zamlarının % 50 si silinerek geri kalan borçlarını 36 ayda ödeme imkanı getirilecek.

Zorunlu Bağ-Kur yasası 20/04/1982 yılında yaşamımıza girmiştir.Bağ-kur olması gerektiği halde olamayanlar bu tarihe kadar gün satın alabilecek.

Bu TORBA yasa ile İşverenlerde unutulmamış ve 6111 sayılı yasada uygulandığı şekilde gecikme zamlarının %50 si silinerek geri kalan borçlarını 36 ay taksit ile ödeyebilecekler.

Evde yatalak hastaları olduğu için onu bakmak zorunda kalan ve bu nedenle çalışamadığı için hiçbir sosyal güvencesi olmayanlarada yeni haklar getirilmekte ve İsteğe Bağlı Sigortalı ( Bağ-kur) olursa aylık 342,- TL.Ek-5 Sigortalı olursa 258,- TL. Devlet tarafından karşılanacak.

Almakta oldukları net asgari ücret oranındaki EVDE BAKIM PARASINI almaya devam edecekler.

Bugünkü yazımı da DEVAM EDECEK şeklinde sonlandırmak istiyorum.

Torba yasanın inceliklerini ve Haklarınızı Gazeteniz EGE TELGRAF’ta okumaya devam edin.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.