Türkçemiz

Yahya Kemal Türkçe için “Ağzımdaki anamın sütüdür”, Necip Fazıl Kısakürek de “Dil benim ses bayrağımdır” demiştir. Dil insanlar için su ve ekmekten de önce gelir. Türk dili dünyanın beşinci büyük dilidir. Halkın kullandığı arı bir dildir. Zamanla bilim dili olarak Araçça, sanat dili olarak Farsça kullanılmıştır. Ama halk arasında hep Türkçe kullanılmıştır. Nedense devlet adamları, bilim adamları ve sanat adamları tarihte belli dönemlerde Türkçe kullanmaktan adeta kaçınmışlardır. Bilimde, tıpta, edebiyatta hep Türkçe olmayan kelime ve deyimler kullanılmıştır. Oysa dil bir milletin, Necip Fazıl’ın da dediği gibi ses bayrağıdır. Bir yerde özgürlüğünü ve bağımsızlığını anlatır. 

Bir ülke ancak kendi ana diline önem verirse o dilini doğru şekilde ve her alanda gelişmesini sağlar. Her kelime ancak kendi dilinde ve konuşanların duygu ve düşüncelerinde derin anlam kazanır. İnsanlar kendi dilleriyle konuştukları zaman hayal kurarlar. Derin düşüncelere dalarlar. Yeni fikirler üretebilirler. Yabancı dille anlatılan bir konuda anlaşılamayan bir kelime veya deyim sadece ezberlenir. O konu derinlemesine anlaşılmaz. Yabancı dili öğrenmek iyidir. Ancak yabancı dille eğitim ve öğretim sakıncalıdır. Yabancı dilin kurallarını öğrenmeye çalışan gençlerimiz, zamanla bilimde, edebiyatta, tarihte ve günlük konuşmada giderek dar çember içine hapse girmeye başlarlar. Bu da insanımızın ve onlara gerekli olan bilimin, geri kalması demektir. Bu da giderek o milletin çözülmesi demektir. Buna bir dilin kirlenmesi denir. Son senelerde dilimize o kadar yabancı kelime girmiştir ki yabancı kelimelerin köylerimize kadar girdiğini görmekteyiz. Sokak ve caddelerde tabelalar hep yabancı kelimelerle dolu. Çocuklarımız birbirlerine yabancı kelimelerle selam vermektedirler. Bunlardan bir an önce arınmak ve Dünyanın en zengin kelime ve deyimlerin sahip olan kendi dilimizi her yerde ve her alanda kullanmaya başlamalıyız. İnadına Türkçe kullanalım ilkesini yaymalıyız. 
Atatürk de bu konunu farkına farmış ve dilimiz hakkında şunları söylemiştir: “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması milli hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. Türk dili güzeldir. Zengindir. Onun bu güzelliğini ortaya koymamız lazımdır.”

Bu gün İnternet kullanımı da dilimizin eksik ve yanlış kullanılmasına neden olmaktadır. Dilimizde kullanılan ç, i, ö, ü gibi harfler internette kullanılmamaktadır. Alfabemizde x, q ve w harfleri olmadığı halde kullanılmaktadır. Bir dilde yabancı kelime ve deyimlerin kullanılmasının dayatılması veya teşvik edilmesi ülkemizi Sevr’de esir alamayanların bizi egemenlikleri altına almak istemelerinin uzun vadeli ve sinsi planlarıdır. 
Türk Dili bilimde, edebiyatta, sanatta kullanılacak en güzel dildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.