Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Yeniden Merhaba

2014 yılının ilk gününde Siz değerli okurlarımın Yeni Yılını kutlar, sağlık, huzur ve başarı dileklerimi sunarım.

2013 yılında olduğu gibi bu yılda siz okurlarımın İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik ile ilgili soru ve sorunlarınıza yardımcı olmaya,yol göstermeye çalışacağım.

Yeni yılın ilk sorusuyla başlayalım. Merhaba Fuat Bey, yurtdışında çalıştığım ve ikametimin de yurt dışında olduğu için İsteğe Bağlı Bağ-Kur'a geçmenin bir sakıncası olup olmadığını sormak istiyorum. İsteğe bağlı Bağ-Kur başvuru belgesinde yurtdışında ikamet etmeme gibi bir madde var. Şu anda Tarım Bağ-Kur’undayım. Ne yapmam gerekiyor?

İsteğe bağlı sigortalı olma koşulları arasında Türkiye’de ikamet etme şartı arandığından, yurtdışında ikamet eden kişiler isteğe bağlı sigorta ödemesi yapamamaktadırlar.

Fuat Bey, 2 yıldır sigortalı olarak özel sektörde çalışıyorum. Çalıştığım yerde sabah 08:00 akşam 18:00, Cumartesi ise 08:00 akşam 17:00 çalışma saatlerimiz var. Diyeceğim o ki bizler fazladan çalışıyoruz Çalışan bütün arkadaşlarım bu durumdan şikâyetçidir. Biz bu konu hakkında işverenle konuştuk ve "işinize gelirse diyor". Yıllık izin, resmi bayram tatilleri yok. Asgari geçim indirimi yok. Bu konu hakkında hakkımızı nasıl savunabilir ya da işten haklı olarak çıkıp kıdem tazminatımızı nasıl hak edebiliriz?

Öncelikle bağlı bulunduğunuz Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şikâyet edebilirsiniz. Burada yapılacak inceleme sonucunu bekleyebilirsiniz.
Ya da durumunuzla ilgili işyerine noterden ihbarname çekerek iş akdinizi haklı nedenlerle feshettiğinizi bildirerek, bu ihbarnamede yasal taleplerinizi belirtebilirsiniz. Bu şekilde işveren haklarınızı size ödemediği takdirde dava yoluna gidebilirsiniz. Aynı şekilde arkadaşlarınızın da olduğunu söylediğinizden birbirinize tanıklık ederek davayı kazanabilirsiniz.

Okurumuz soruyor; “Fuat Bey merhaba, İsteğe bağlı sigorta ile ilgili size ait makaledeki bilgilendirici yazınız içi teşekkürler ederim. Ben size kardeşim için bir soru sormak istiyorum. İsteğe bağlı sigortalılık, eğer bir ayda belli bir gün bir işyerinde çalışıp, ayın diğer günleri isteğe bağlı olarak tamamlanıp ödenirse 4/b kapsamında değil, 4/a kapsamında sayılır mealinde yorum belirmişsiniz ve bu durum SSK statüsünde emekli olmak isteyenler için çok güzel. Ancak, kafamıza takılan husus şu: Ayın tamamını 4/a saydırmak için bir ayda EN AZ kaç gün bir işyerinde çalışmak gerekiyor?

Ay içinde çeşitli işyerlerinde kısmi süreli çalışan ve bu çalışma süreleri ile 30 günü tamamlayamayan sigortalılar, eksik günlerini isteğe bağlı sigorta ödemesi ile 30 güne tamamlamaktadırlar.

5510 sayılı Kanun ilk yürürlüğe girdiğinde eksik günlerini isteğe bağlı ödeyerek tamamlayan sigortalıların bu süreleri 4/b kapsamında kabul edilmekteydi.
Keza ay içinde örneğin 10 gün 4/a kapsamında çalışıp kalan 20 günü isteğe bağlı ödeyen kişilerin bu süreleri 4/b olarak kabul edilmekte, emeklilik durumları da 4/b hizmet süreleri fazla olduğundan zorlaşmaktaydı. Bu da haksız bir durum ortaya koyuyordu ve kamuoyundan konu ile ilgili çok tepkiler geliyordu.

Haksızlığı önlemek adına 25.02.2011 tarihli 6111 sayılı torba kanunla çalışanların lehine bir düzenleme yapıldı. Böylelikle ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler otuz günü geçmemek üzere hizmet sürelerine eklenecek ve eklenen bu süreler 4/a kapsamında kabul edilecektir.

Yasal düzenlemede kişilerin 4/a kapsamında kaç gün çalışmaları gerektiğine ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla 1 gün bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olup, kalan 29 günü isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hizmet süresini 30 güne tamamlayan sigortalının bu hizmet süreleri 4/a kapsamında değerlendirilmektedir.

Aksi durumda ay içinde 30 gün isteğe bağlı sigortalı ödemesi yapan kişilerin bu hizmet süreleri 4/b kapsamında geçmektedir ve 4/b kapsamında emeklilik şartları 4/a kapsamına göre çok zordur. Bu düzenleme ile anlaşılıyor ki sigortalıların lehine, çok önemli bir değişiklik yapılmış oldu.

Yeniden Mutlu Yıllar Dileğiyle .. İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.