Sultanhisar’da Yörük Ali Efe ve Malgaç Baskını paneli düzenlendi
Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde, Kuva-yi Milliye Direnişi’nin simge ismi Yörük Ali Efe ve 106 yıl önce gerçekleşen Malgaç Baskını’nın tarihi önemi, düzenlenen panelle anlatıldı.
Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde Kaymakamlık koordinesinde düzenlenen ‘Malgaç Köprüsü Kuva-yi Milliye Direnişinin 106. Yıldönümü Anma ve Kutlama Etkinlikleri’ kapsamında önemli bir panele imza atıldı. ‘Yörük Ali Efe ve Malgaç Köprüsü Kuva-yi Milliye Paneli’ adıyla düzenlenen etkinlikte, Kuva-yi Milliye kahramanlarından Yörük Ali Efe ve zeybeklerinin işgalci Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı ilk örgütlü direniş her yönüyle ele alındı.
Panelin moderatörlüğünü Yörük Ali Efe’nin torunu, emekli Vali Kayhan Kavas üstlenirken, konuşmacılar arasında ADÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş ve Emekli Albay Dr. Fatih Özkurt yer aldı.
“106 YIL ÖNCE İŞGALCİ BAYRAĞINI İNDİRDİK”
Panelde konuşan emekli Vali Kayhan Kavas, Malgaç Baskını’nın tarihsel önemine değinerek, “Tam 106 yıl önce burada işgalci Yunan bayrağı dalgalanıyordu. Bugün şanlı Türk bayrağı varsa bunu dedem ve Kuva-yi Milliyecilere borçluyuz. Onlar hiçbir karşılık beklemeden, sadece vatan için çarpıştı. Aynı bilinci gençlerimize aktarmak zorundayız” dedi.
AYDIN KUVA-Yİ MİLLİYESİ’NİN ÖNEMİ VURGULANDI
Tarihçi Dr. Günver Güneş ise Aydın ve çevresinin işgal sürecini ve Kuva-yi Milliye’nin bölgede nasıl örgütlendiğini anlattı. Aydın’ın hem Yunan hem de İtalyan işgalini yaşayan nadir bölgelerden biri olduğunu belirten Güneş, bölge halkının Kuva-yi Milliye hareketine verdiği desteğin Milli Mücadele’ye büyük katkı sağladığını vurguladı.
BELGELER IŞIĞINDA YÖRÜK ALİ EFE’NİN MÜCADELESİ
Emekli Albay Dr. Fatih Özkurt da, Yörük Ali Efe’nin hayatı, efelik yılları ve Milli Mücadele’ye katılış süreci üzerine bilgi verdi. 16 Haziran 1919’daki Malgaç Baskını’nın Batı Anadolu’da işgale karşı ilk büyük kıvılcım olduğunu ifade eden Özkurt, Efe’nin istiklal madalyası sahibi oluşuna ve Anıtkabir’de büstü bulunan tek Ege zeybeği olduğuna dikkat çekti.
TARİHİ BİNA, İŞGAL YILLARINDA YUNAN KARAKOLUYDU
Panelin anlamlı bir başka yönü ise, etkinliğin yapıldığı ADÜ Sultanhisar MYO Hakkı Balcıoğlu Konferans Salonu’nun işgal yıllarında Yunan karakolu olarak kullanılmış olmasıydı. Emekli Vali Kavas, “Burada işgalci bayrak vardı, şimdi özgürüz. Bunu dedelerimize borçluyuz” diyerek salonun tarihsel önemine işaret etti.
Panelin sonunda katkı sunan akademisyen ve konuşmacılara Kaymakam Ali Ekber Ateş tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Malgaç Baskını’nın 106. yılı anma etkinlikleri, panelin ardından çeşitli yarışmalar, gösteriler ve mevlit programı ile devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.