Zübük

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Meclis’i toplayıp şaibelerle anılan Astim Köprülü Kavşağı’nın isminin “15 Temmuz Demokrasi Kavşağı” olması için yapılan toplantıdan sonra aklıma nedense “Zübük” filmi geldi.

Aziz Nesin'in kitabından sinemaya uyarlanan, yönetmenliğini Kartal Tibet'in, senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, başrolünü merhum Kemal Sunal'ın oynadığı "Zübük" isminde 1980 yapımı bir sinema filmini izlemeyen yok gibidir.

Türk siyasi yapısındaki çarpık karakterleri hicveden filmde siyasi bir profil var.

Bu film yıllardır ekranlarda yayınlanır, izleyen defalarca izlemiştir ama izleyene asla bıkkınlık vermeden izlenmiştir. Bende şahsen, hangi kanalda görsem izlemişimdir, hem de defalarca……

Çünkü "Zübük" içimizden biridir. Halkı, halkın değerleri ve inançları ile aldatan, kandıran kişidir. Bunu yaparken, o kadar ustalıkla yapar ki, halkı peşinden sürükler… Hedefleri ve menfaatleri için hem halkı, hem kendini şekilden şekile sokar.

"Zübük" isimli filmde bu durum, mizahi bir şekilde, o kadar ustalıkla sergilenmiştir ki, o filmi izlemek, ondan doyumsuz olmaktadır.

***

Yönetici olmak, hele hele üst düzey bir yönetici olmak kadar güzel bir şey yok.

Koskoca bir şehri yönetiyorsun.

Bazı şeylerin üzerini, yüzüne mükemmel şekilde yerleştirdiğin gülücükle bile kapatamıyorsun.

18 saat çalıştığını söylüyorsun ama 2 senedir taş taş üstüne koyamıyorsun.

Seçimlerde söz verdiğin hiçbir projeyi hayata geçirecek hayal gücün bile yokken “Sizin için çalışıyoruz” demekten geri kalmıyorsun.

Yaptığın her ihale konusunda bir sürü iddia dolaşıyor ortalıkta, ağzını bıçak açmıyor, susuyorsun.

Üstelik oluşturduğun bir takım birlikteliklerle belediyeyi “Erkan Baba”nın çiftliği haline getirmede sakınca görmüyorsun.

Mensubu olduğun partinin şehirdeki dinamikleri ile oynuyor ve tek adamlık hırsını bir türlü bastıramıyorsun.

15 Temmuz’da bir darbe girişimi oluyor, ortalıkta yoksun. 10 gün sonra İstanbul’dan gülerek el sallıyorsun. Ardından Aydın’a gelip demokrasi havarisi kesiliyorsun.

Apar topar meclisi toplayıp, başka belediyelerin 2 ayda bitirdiği kavşağı 12 ayda bitiremeyip, eline yüzüne bulaştırıyorsun. Sonra kalkıp adı yolsuzluk kavşağına çıkan yere, “15 Temmuz Demokrasi Kavşağı” ismini verebiliyorsun.

Ne diyeyim...

Bravo! Bravo! Bravo!

Ben “Zübük” filmi yeniden çekilmeli diyorum.

Hiç bir hayırlı iş yapmadan, "baldıza para basılarak“En başarılı büyükşehir belediye başkanı” seçilen bu toplumda “Zübük” filminin Aydın’da çekilmesi bu çok iyi bir anlam taşır.…

Nasılsa;

Yönetmen hazır!

Senarist hazır!

Başrol oyuncusu mu dediniz?

O dünden hazır!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum