Aydın’ı Güzelleştirenler

1975 yılından beri güzel Aydın’ımızda ikamet etmekteyim. Görevim gereği ülkemin birçok yerinde bulundum. Her ilimizin kendine özgü ayrı bir güzelliği var. Ama bana göre Aydın bir başka..

Evliya Çelebi, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar”, tarihin babası sayılan Heredot ise “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer Aydın” demiş yaşadığımız kentimiz için.

İşte böylesine önemli, önemli olduğu kadar da tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bir ilde bulunmanın ayrıcalığını yaşıyoruz.

Antik dönemlerde birçok ilim adamı yetiştiren Aydın eski çağlarda bile ilimde bilimde adını duyurmuştur. Aydın tarihi kentleri ve müzeleri ile turizmin göz bebeği olarak geleceğin önemli bir merkezidir.

Bir süredir Aydın’ın parklarını, bölünmüş yollarını, bulvarları çiçeklerle donatılmış görüyorum. “Çiçek dalında güzeldir” sözüne inat bazılarımız kopardığında, çiçeğin ve yeşilliğin zamanı geçtiğinde hemen yerine yenisi dikilerek güzellik devam ettiriliyor.

Merak edip bu güzellikleri bize yaşatan ekibi tanımak istedim. Editörümüz Sayın Servet Töz ile beraber başkanlığını Tülay Küçükerol’un yaptığı Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığına gittik. Kente estetik katan ekip, daha önce Çeştepe belediye binası olarak kullanılan yerde hizmet vermeye başlamış..

Şimdiye dek Tülay Küçükerol’la tanışma fırsatımız olmamıştı. Bu vesileyle çalışkan, yaşadığı kente değer katmak için ekibiyle beraber hummalı bir çalışma içinde olan dinamik bir başkanla tanışma fırsatı buldum.

Bizi bir hanımefendiye yakışır bir şekilde karşıladı. Konukseverliğini gösterdikten sonra bizim sorularımıza dikkatli ve içtenlikle cevap verdi.

Kendisi İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuş. Bir süre mezun olduğu üniversitede mimar olarak görev yapmış. Daha sonra yerel yönetimlerin ağabeyi, destekçisi konumundaki İller Bankası’nda çalışmış. Belediyecilik konusunda bir hayli deneyim elde etmiş olan Tülay Küçükerol, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun davetiyle 2010 yılında Aydın’a gelerek, Aydın Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü olmuş. Aydın’ın Büyükşehir olması birlikte ise kent estetiği daire başkanı görevini üstlenmiş.

Tülay Küçükerol’u çok heyecanlı gördüm. Buharkent’ten Didim’e daha yeşil bir Aydın için çalışmanın heyecanı bu... Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Aydın’ın tüm ilçelerine hizmet götürüyor. Büyükşehir’in görev ve sorumluluğuna giren 4 bin metrekarenin üzerindeki yeşil alanları, bulunduğu ilçenin tabii dokusuna göre yeniden dizayn ediliyor.  

Buharkent’ten Didim’e kadar olan tüm ilçelerin otoyol ve on iki metreden büyük bulvar ve caddeleri hariç olmak üzere Aydın’da toplam 850 bin metrekare aktif park bulunuyor. 4 bin metrekarenin altındaki alanlar ise ilçe belediyelerin sorumluluğuna verilmiş.

Otoyollarla birlikte 900 bin metrekarelik geniş bir alana, 245 personelle hizmet götürüldüğünü duyunca doğrusu çok şaşırdım. Ekip Doğu Aydın, Batı Aydın ve Efeler olmak üzere 3’e bölmüş. Tülay Hanım’ın başkanlığındaki ekip 900 bin metrekare alanı mekik gibi işleyip, daha yeşil bir Aydın için geceyi gündüze katıyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın’da 850 bin metrekare alanı yeterli görmediği için yeşil alanların çoğaltılması talimatını vermiş. Ancak 2015 yılında aktif yeşil alanların yeniden düzenlemesi, bakım-onarım çalışmalarıyla yeni bir estetik getirilecek. Parklarda karanlık bölge bırakılmayarak, halkın rahat ve huzur içinde zaman geçirmesi sağlanacak. Parklara engelli vatandaşların da kullanabileceği özellikte spor aletleri konularak herkesin spor yapması sağlanacak. Özellikle sahil beldelerindeki alanlar turizm sezonundan önce daha da güzelleştirilerek hazır hale getirilecek.

Önümüzdeki süreçte Aydın’daki koşu yolları çoğaltılacak. Kent Estetiği, Aydın-İzmir Karayolundaki koşu yolunu Germencik’e kadar uzatmayı hedeflemiş.

Tülay Hanım’la belediye fidanlığını da gezdik. Burada Kent Estetiği’nin bir fabrika gibi çalıştığına tanık olduk. Park ve bahçelere dikimi yapılan o güzelim çiçeklerin yaklaşık yüzde 75’i belediye bünyesindeki Atatürk ve Mimarsinan fidanlıklarında yetiştiriliyor. Fidanlıkta Aydın’ı güzelleştiren çiçeklerin seralarda ne kadar itinalı bir şekilde yetiştirildiğini görmüş olduk.

Bu kadar güzel hizmetin yürütülmesi ancak olumlu ve iyi bir ekiple olur. Sayın Çerçioğlu, kendisi gibi, arı gibi çalışan bir ekip kurmuş Tülay Hanım’ın başkanlığında… Aralarında mimar, peyzaj mimarı, ziraat mühendislerinin bulunduğu teknik heyetten oluşan uzman ekiple karar verilen işler çok geçmeden uygulamaya konuluyor.

Yıllarca il müdürlüğü yapmış biri olarak, Kent Estetiği başkanının personelle olan diyaloguna baktığımda bir amir gibi değil, bir abla gibi davranışına tanık oldum. Çok sayıda personel olmasına karşın her personele ismi ile seslenecek kadar ekibini çok iyi tanıyor.

Dikkatimi çeken bir başka husus ise Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’nda mesai mefhumunun olmaması oldu. Sabah 08.00’da işe başlayan personel, akşam 18.00’da hala işyerindeydi. Her biri işini çok seviyor, Aydın’ı çok seviyor, şevkle çalışıyor. 

Tülay Küçükerol’un, ASKİ Genel Müdürü Cemalettin Küçükerol’un eşi olduğunu orada öğrendim. Başkan Çerçioğlu’nun geçmişte yardımcılığını yapan Cemalettin Bey, önemli işlere imza atan bir değerdir.

Ben de kendi ruh güzelliği gibi Aydın’ımızı güzelleştiren başta belediye başkanı Çerçioğlu olmak üzere, Tülay Hanım’a yürekten başarılar diliyorum. Kendisiyle görüştükten sonra daha iyi anladım ki gerçekten Aydın daha da güzelleşecektir. İşin başında Özlem Çerçioğlu gibi çalışkan bir belediye başkanı, Tülay Küçükerol gibi daire başkanı ve işinin ehli personel olduğu sürece hiç şüphe yok ki Aydın daha yeşil ve yaşanabilir bir kent olacak. 

003-003.jpg

015-006.jpg

018-006.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum