Çek deveci deveni

“Nazilli’den kalktı tren,

Söke’de yaptı fren,

Bayılıyor,

Fernas’ı her gören!”

Bu deyişi deve güreş sahalarında baş cazgır, emekli edebiyat öğretmenim Ali Ballıoğlu Yenipazar’ın bir zamanlar şanı, şerefi, zehirli gaz unvanlı pehlivan devesi Fernas için söylerdi. Fernas artık 30’lu yaşları geçti. Ahırında halen emekliliğini yaşamakta, sahiplerini kutlamak da gerekir. Bir vefa örneğidir bu aslında…

Ali öğretmenim, güreşlerde kendine özgü tonlama ile “UHH KOCAMANLARA” diye ses verir. Arada bir kendini de unutmaz.

“Kasap Kadir dana kesmiş, satırı kanlı,

Aydın Yenipazar’dan baş cazgır Ali Ballı!”

**

Artık bu yılın son deve güreşlerinin yapıldığı haftalardayız.

Deve güreşi, zengin-yoksul demeyen bir hobi ve pahalı bir uğraş.

Sadece Aydın ilinde 516 güreş devesi ile her hafta güreş sahalarında pehlivanlar kapışıyor. Egede yavru daylaklarla birlikte 3 bin üzerinde bir deve potansiyeli var. 

Söke’den varlıklı olan rahmetli Muammer Bey’in bir zamanlar 1-2-3-4 numara isimli dört devesi vardı. Develeri sahaya çıktığında şimdi kimilerinin yaptığı gibi kurum kurum kurulmaz, seyircilerin arasından kafayı uzatarak develerinin güreşlerini büyük bir heyecan ile seyrederdi.

Söke’den Savarona, Buldan’a satılır Savarona20 adını alır. Sökeli sahipleri Savarona adı ile yeni bir daylak yetiştirmekte, ekürisi Zabullu ise, sahalara fırtına gibi girerken bağ ya da çatal kapana geçmekte… Cazgırın sesi duyulur.

“Çocuk “anne” dedi ağladı.                                                                                   

Zabullu da rakibini bağladı.”

Develer çatal kapan ise, cazgır basar yakıştırmayı;

“Kuş avına çıktım boynumda sapan,                                                                      

Sahada develer olmuştur çatal kapan.”

**

Bir başka pehlivan deve, İzmir, Kemalpaşa ilçesi Ulucak’tan Metin Özer’in Çılgın Özer’i de (ilk Çılgın Hasan) otuza yaklaşan yaşı ve rahatsızlığı yanında kist nedeniyle sol ön kolundan bir operasyon geçirir bu nedenle sahalardan uzak kalmaktaydı. Ara ara sahalara çıkmakta. Metin Özer, Arap Özer adlı devesi ile sahaların tozunu yutmakta…

**

Bir diğer vefa örneği…

Harmandalı’dan rahmetli Mehmet Sepetçi’nin oğlu anlatmıştı. Babaları Dozer1 ve Dozer 2 develerinin satılmamasını, kesilmemesini, ölene dek bakılarak tarlalarının köşesine gömmelerini vasiyet eder. Baba vasiyeti yerine getirilir. Tutku atadan var ya! Bu defa torunlar iki deve alır, Dozer1 ve Dozer2 adı ile tekrar arenalarda yer alırlar.

**

Son yıllarda Çine Kaltun Madencilik sahibi, işadamı, Kamil Tuncer’in develeri arenalarda fırtına gibi esmekte. Sol makas güreşen Tuncer (eski 2. Çılgın Hasan), Savrandereli, Mehmet Ağa,Ceylin ve Çılgın Kamil. Ömer Savaş ailesinden alınan sol tekçi Ömer Daylak da Kamil Tuncer tarafından satın alındı. Milaslı Lökler kardeşler ki, adamların deveciliği bile soy isminden geliyor, Arap kuyusundan aldıkları “Fırtına” adlı deveyi Çılgın Kemal adı ile güreştirirler iken, hatırı sayılır bir bedelle iş adamı Kamil Tuncer’e sattıklarından bahsedilmekte. Çılgın Kemal, şimdi oldu Çılgın Kamil. Yeni adı ile sahalarda güreş tutmakta.

Gelidonya develeri ile iz bırakan Bodrumlu Kaptan Mustafa da Kamil Tuncer’e eşlik etmekte. Gelidonya, Tunahan, Sol makasçı Gelidonya48 ile Kaptanın Çavdarlı Mustafa Tülü de ünlenen bir başka deve oldu. Birlikte katıldıkları güreşler büyük ilgi görmekte. Kaptan Mustafa’nın Kanka adlı devesi de Çanakkale Ezine’den Kankardeş 17 isimli deveye verilen yeni isim.

**

Aydından Gezerlerin sağ makas, sağ tek güreşen 1.Gezer de sahalarda ünlü pehlivan deve olarak anılmakta. 2. Gezer de çok iyi seçilmiş, yetenekli bir tülü.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon güreşe ilgi duyan bir başkan. Pehlivan Goca Bodrumlu devesi yanında Çavdarlı Mustafa başta olmak üzere Bodrumlu devecilere de destek olduğu anlatılmakta…

Turgutreis ilçesi Belediye Başkanı da Beyoğlu isimli devesi ile anılır.

Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın da en büyük hobisi deve güreşleri olup, Ümmet Bey, Çılgın Akın isimli develeri ile güreş sahalarında yer almakta.

**

Bu arada ilginç deve isimlerini aktarmaya çalışalım…                                             

Nazilli Yıldızı, Aslan Tülü, Gökçen Efe, Yörük Efe, Savran Efe, Boncuk, Büyük İskender, Kara Murat, Sarı Zeybek, Baybora, Gelidonya, Anatolya, Hermiyas, Son Samuray, Son Mohikan, Teodor, Malazgirt1071, El Bombası, Demba ba, Kurşun Yarası Yalı Çapkını, Şahin Tepesi, Çılgın Casus, Dallas, Saddam, Obama, Enesler, Kılıçdaroğlu, Ecevit, Tsunami, Tunahan, Karya Beyi, Audi, Kara Tren, Kolombo, Savcıbey, Faytoncu, Sinemacı, İstanbullu, Ay ışığı, Yakamoz, Çılgın Kors, Haylaz çocuk, One Minute, Çatlı, Karanfil, Gürlek, Güler, Yıldız, Yıldırım, Şimşek, Leopar, Şen Daylak, Sümer, Büyük Usta, Hasan Paşa, Küçük Olcay ve onlarca çılgın ve bir o kadar hırçınlar…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum