Jeotermaline sahip çık Aydın!

Aydınlının hayali seçim malzemesi oldu. Yerine getirilmeyen vaatlerden halk artık bıktı. Siyasilerin meze yaptığı Aydın’ın ısıtılıp, soğutulması projesinden bahsediyorum.  

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun seçim mezesi oldu, “Aydın’ı jeotermelle ısıtıp, soğutacağız” dedi. Seçildikten sonra ilk işi jeotermali sekreterine emanet etmek oldu. Böylece Çerçioğlu’nu aşan bir proje olduğunu görmüş olduk.  Bu projeyi gerçekleştirmek donanım, birikim, politik vizyona ve çapa sahip olanların yapabileceği iştir.

Aydın'da jeotermal enerji üretimi 2007 yılında başladı. Plansız, programsız, öngörüsüz, “Yağma Hasan’ın böreği” misali- ahbab çavuş ilişkileri içinde, tüm ova, Kuşadası-Söke’den, Buharkent’e dek yağmalandı.

Kentin siyasileri, sivil toplum örgütleri, üniversitesi, bürokratları, basını velhasıl tüm Aydınlılar lokal ve ulusal bu kaynağın yağmalanışını seyrettiler.

O günden bu güne dek olan işleyiş: en ilkel teknolojiyle, gaddar bir para kazanma hırsıyla, benden sonra tufan anlayışıyla, Aydın’a en ufak bir ekonomik ve sosyal katkısı olmadan, tüm olumsuz risklerini, posasını, kokusunu ve ölüm saçan gazını Aydın coğrafyasına bırakıp, paraları alıp giden bir zihniyet…

JEOTERMALİN ENTGRE KULLANILMASI

Jeotermal enerjiyle ilgili en önemli husus, jeotermal enerjinin entegre kullanımıdır. Jeotermal yasasının gerekçesi ve ruhu “Jeotermal kaynağının en yüksek kullanılandan başlayarak entegre kullanılmayı buyurur.” Yani 200 derece çıkan sudan, sıraya göre: elektrik enerjisi, soğutma-ısıtma, seracılık, tarımsal sanayi ürünleri kurutma ve termal turizm şeklinde kullanılması gerekir.

Bu bağlamda bir ruhsat sahasının teknik açıdan tek bir sorumlu ve yetkilisi olabilir. İki ayrı firma tarafından arama ve işletme yapılması hem hukuken hem de teknik açıdan mümkün değildir.

Son yıllarda kahve muhabbetlerinden öteye gitmeyen toplumda cılız düşünceler konuşulmaya başlanmıştır. İlk defa Aydın ve Türkiye için çok büyük bir şans olarak, İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, bir yılı aşkın bir süre, çok ciddi, yürekli ve bilimsel çalışmalar sonucu, Türkiye’de ilk defa bir jeotermal sahasını tüm boyutlarıyla kullanılmak üzere entegre bir proje ortaya koydu.

Bu Proje Sonucu: Konutlar bugünkü koşullara göre 3/1 fiyatına ısıtılıp, soğutulacak. Teknolojik serada, tarımsal sanayide, termal-sağlık turizminde kullanılacak ve elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

En az 10 bin kişiyi işle buluşturacak bu projenin tüm sahalarda uygulandığını düşünelim! Aydın’ı kimse tutamaz.

Bugün bu projeye başta Aydın Valiliğine ait AYTER A.Ş. olmak üzere Aydın’daki tüm kuruluşlar her türlü desteği vermesi gerekirken, Aydınlının elindeki son sahayı “elektrik enerjisi boyutuyla ihaleye çıkıp, para kazanacağım” zihniyetine girdiği üzülerek öğrendik.

Her şeyden önce AYTER A.Ş., kamu ve ülke yararı nedir, buna çalışması lazım. Bugüne dek Aydın’daki tüm sahayı sadece elektrik enerjisi bazında özel şirketlere vermelerinin sonucu ortadadır. En azından artık bir sahayı ülke için, Aydın için artık bu projeye bağlı olarak hiç zaman kaybetmeden belediyeye bırakmalıdırlar.

Yerin altındaki milli serveti yağmalatmayalım…

Aydınımızı katletmeyelim…

Bu kent bizim…

Hepimizin…

İşte bu yüzden sahip çıkalım…

Kendimiz için, çocuklarımız için, Aydın ve Türkiye için…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum