Spor

Spor, insanların bireysel ve toplu olarak fiziki, ruhi ve düşünme kabiliyetlerini rakibine karşı önceden belirlenen kural ve seviyede başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yaptığı beden hareketleridir.

Futbol, hentbol, basketbol, voleybol, binicilik, kayak, okçuluk avcılık, güreş atletizm, gibi değişik faaliyet alanları vardır. Bazı ülkelerde o ülkelere mahsus spor faaliyetleri de görülmektedir. Örneğin bizde binicilik ve güreş daha çok görülen bir faaliyettir. Ayrıca okçuluk da milli sporlarımızdan biridir.

Spor insanların Dünyada ilk yaratılışlarından itibaren yapılmaktadır. Türkiye de 1903 yılında Beşiktaş spor kulübünün, 1905 yılında Galatasaray ve 1907 yılında Fenerbahçe kulüplerinin kurulmasıyla futbol ve diğer spor dallarında faaliyet yapılmaya başlamıştır.

Sporun hangi dalıyla ilgilenirseniz ilgilenin öncelikle insanın sağlıklı olmasını sağlayan güzel yararlı bir iş yapmış olursunuz. Sistemli şekilde ve düzenli olarak spor yapan insanlar sağlıklı insanlardır. Bu nedenle spor yapmanın yaşı da yoktur. Yaşınıza uygun bir spor dalında faaliyet yapabilirsiniz. Sporla uğraşan insanlar zeki, kabiliyetli, çevik, insancıl ve nezaket sahibi insandırlar. Bu insanlar yaşamlarında başarılıdırlar. Spor yapan insanlar arasında dil renk ırk ayrımı da görülmez Dolayısıyla spor evrensel bir olaydır. Dünya barışının sağlanmasında büyük bir güçtür.

Spor faaliyetleri ve özellikle futbol çok popülerdir. Eğlenceli ve bir yerde psikolojik rahatlama alanıdır.

Ferdi olarak yapılan sporların yanında takım olarak yapılan spor faaliyetlerinin de sayısız yararları vardır. Takım halinde yapılan spor grup halinde bir işi başarmanın gururunu yaşatır. Toplumsal dayanışmayı artırır.

Spora erken yaşlarda başlamak yararlıdır. Bu faaliyetler gençlerimize yaşam şekli olarak benimsetilmeli ve sürdürebilirliği sağlanmalıdır. Gençler bu faaliyetlerin hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı için yararlı olduğu konusunda bilince sahip olmalıdırlar.

Sporun yaygın olarak yapıldığı toplumlarda yaşam kalitesi artmakta ve gelişmektedir. Bu topluluklarda belli hastalıklar görülmez. Sağlıklı toplumlarda hastalıklar için harcanan harcamalar azalır. Sağlıklı toplumlarda yaşayan insanların yaşam sevinçleri de yükselir.

Dünyada kendi toplumu için sporu bir zorunluluk getiren devlet adam Atatürk olmuştur. Bu faaliyetleri bir bayram olarak da Türk gençliğine armağan etmiştir. Atatürk’e göre sağlam kafa sağlam vücutta bulunmaktadır. Sporu, yapılan hükümet programlarına koydurmuştur. İşin başına da Selim Sırrı Tarcan ı getirmiştir.

Zamanımızda spor faaliyetlerinde oldukça mesafe kat ettik. Özellikle jimnastikte Dünya çapında ödüller aldık Bu başarılardan sonra ben şunu gözlemledim. Spor faaliyetlerinde işi bilenleri işin başına getirirseniz başarılarda arkasından geliyor. Bolu gençlik ve spor müdürü Suat Çelen jimnastik federasyonu başkanı oldu. Zaten bu müdürün dünya şampiyonlukları vardı. İşin başına geçince yaptığı çalışmalarla ülkemize sayısız altın madalyalar kazandırdı. Ayni şekilde bir Fatih Terim bir Mustafa Denizli kolay yetişmeyen değerler. Özellikle Mustafa Denizli ve Fatih Terim futbolda futbol alanında Türkiye’yi çok ileri götüren değerler. Şimdi Estonya’da yapılan buz pateni yarışmasında bir Türk kızının yarışmalara girmesini bundan on sene önce hayal edebilir miydik? Demek ki doğru hedef, doğru yönlendirme ve çalıştırma başarılarda önümüze seriyor. Gençlerimizi spora yönlendirmek için kendilerine daha fazla olanak sağlamalıyız. Okulunda başarılı olan ve spor faaliyetlerine katılan gençlerimize maddi olanak sağlamak yararlı olacaktır. Okullarımızın spor salonları tatillerde bile gençlerin sportif faaliyetleri için açık tutulmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.