Sularımızın kirlenmesi önlenmelidir

Çevre sorunlarına önem vermediğimiz, bu alandaki olumsuzlukları gidermediğimiz zaman ilerde bizi nelerin beklediğini az çok tahmin edebiliriz.

Bundan elli sene sonrayı düşünürsek 5o yaşındaki insanlar 80 yaşında insanlar gibi gözükecektir. İnsanlar yeterince su içmedikleri için böbrek sorunları yaşayacaklardır. Bu da insanların erken yaşta ölmelerine neden olacaktır.

Şimdi evlerimizde sıcak ve soğuk sularımız akmakta ve mesela rahatlıkla duşlarımızı alabilmekteyiz, parklarımızda yeşil ağaçlarımız evlerimizde güzel çiçeklerin açtığı çiçeklerimiz bulunmaktadır. Sularımızda kirlenme bu şekilde devam ederse insanlar ilerde duş ve banyo yapamayacaklar ve vücutlarını temizlemek için mineral yağlı havlular kullanmaya başlayacaklardır. Dinar kaymakamı iken hayranlıkla baktığım Menderes ırmağı kaynak olarak yeryüzüne çıktığı yerde su içilecek derecede çok temizdi. Ancak bu gün Aydın'dan geçen Menderes ırmağına baktığımızda suyun ne kadar siyaha döndüğünü görebiliriz. Zaman zaman sanayi bölgelerinden geçen ırmak sularında toplu balık ölümleri de suyun kirlenmekte olduğunu ve bu konuda üzerimize düşeni, yapmadığımızı göstermektedir.

İnsanlarımızı suyun önemi konusunda bilinçlendirmeliyiz. Ne kadar yasa çıkarırsak çıkaralım işin ciddiyeti kafamızda yer etmediği sürece su kirlenmesinin önüne geçmek mümkün değildir. Konu eğitim ve bilinçlendirme sorunudur. Çocuklarımızı ufak yaşlardan itibaren bu konularda eğitmeliyiz.

Şimdi kadın ve erkek güzel saçlarımız varken ve saçlarımızı bol suyla yıkarken ilerde su bulamayacağımızdan saçlarımızı kadın ve erkek tıraş etmek zorunda kalabileceğiz.
Şimdi, araçlarımızı hoyratça ve bol suyla yıkarken ilerde bu kadar su bulamayacağımızdan araçlarımızı yıkayamayacağız. Çocuklarımıza önceden bol suyla aracımızı yıkadığımızı söylediğimizde bize inanmayacaklardır. Bize zamanında suları bu şekilde ziyan ettiğimiz için kızacaklardır.

Şimdi ilanlarla, televizyon spotlarıyla suları dikkatli şekilde kullanmamız konusunda uyarılar yapıldığında bu uyarılara kulak asmadığımız zaman iş işten geçmiş olacaktır.

İlerde su yatakları, göller nehirler barajlar ve yeraltı suları kirlenecek ve bu günleri arar olacağız.
Susuzluktan sanayimiz duracak, üretim yapılamayacak, işsizlik giderek aratacaktır. İnsanlar artık mecburen deniz suyunu tatlı suya döndürme olanaklarını araştıracaklardır. İşçiler ve çalışanlar ilerde maaşlarının bir bölümünü içme suyu olarak alacaklardır. Eli silahlı insanlar su elde etmek için birbirlerini öldürecekler ve su soygunları başlayacaktır. Yiyeceklerin çoğunluğu sentetik olacaktır.

Şimdi günde 8 bardak su içebilirken ilerde günde belki bir bardak su bile bulamayacağız Belki de bu bir bardak su içmek karneyle olacaktır.
İnsanlar giysilerini yıkayamayacaklarından artık bir defa giyilip atılan giysiler giymeye başlayacaklardır. Bu da çöp yığınları oluşturacaktır.

Su olmadığından şimdiki kanalizasyon sistemlerimiz de çalışmayacak tuvaletler için fosseptik çukurlar inşa edilecektir.

İnsanların dış görünüşleri değişecek, susuzluk nedeniyle ciltleri kırışık, sıska insanlar olacaklardır.. Ultraviyole ışınlar nedeniyle derileri korkunç şekilde yanmaya başlayacaktır. Ozon tabakası da yok olacağından cilt kanserleri çoğalmaya başlayacaktır. Dar sorunları nedeniyle ölümler çoğalacaktır.

Erkeklerin spermlerinin yapısı bozulacağından engelli ve sakat çocuklar doğmaya başlayacaktır.
Az kalan su alanları ve nehirleri, eli silahlı askerler tarafından korumaya alınacaktır. Ülkeler arasında su savaşları başlayacaktır.

Su olmadığından buharlaşma olmayacak artık gökten asit yağmurları yağmaya başlayacaktır. İnsanlar şimdi su kirliliği ile ilgilenmediklerinin acısını ilerde çekmeye başlayacaklardır.
Bu nedenlerle su kirliliğinin ve çevre kirliliğinin önüne geçmek ve ileriki yıllarda kötü ve acı sürprizlerle karşılaşmamak için şimdiden her insanın bu konuda duyarlı olması lazamdır. Doğaya kötülük yaparsak o bize tokat olarak geri döner. Bu tokatın acısı da çok acı olur. Amacım kötümser bir tablo çizmek değildir . Sadece bu konunun önemine dikkat çekmek istedim.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.