Ütopya

Evvel zaman içinde bir ülke varmış. Etrafı dağlık ortası bağlık bahçelik cennet gibi bir yermiş. Dağlarından yağ ovalarından bal akarmış. İnsanlar gün doğmadan uyanır işine gücüne bakarmış. Barış içinde yaşarlarmış. Mutluluktan başka bir amaca hizmet etmezlermiş. Bolluk bereket içinde bir hayat sürerlermiş. Kazançlarını ihtiyaçlarına harcar israftan kaçarlarmış. Fakir fukarayı gözetir, paylaşmayı erdem bilirlermiş. Mütevazı yaşarlar, büyüklere saygı küçüklere sevgiyle muamele ederlermiş. Bencillikten nefret ederlermiş. Komşuluk, misafirlik kutsanırmış. Ölümlerde kırk gün kapılar açık kalırmış. Düğün dernek hep beraber mutlulukla kutlanırmış. Herkes hakkına razı olur, fakirlik kınanmaz, zenginlik özenilmezmiş. Fazilet her şeyden üstün tutulurmuş. İnsanlar çok okur az konuşurmuş, kitaplar evlerin en değerli yerlerinde bulunurmuş.

Gel zaman git zaman devir değişmiş. İnsanlar artık o eski güzellikleri terketmişler. Bencillik, aç gözlülük haksız kazanç peşinde koşmak, devlet malı yemek adet olmuş. Bereket kalkmış yerine uğursuzluk gelmiş. Lüks, israf almış yürümüş. Sultan ağır vergiler koymuş, halk yoksulluk ve sefalet çekmeye başlamış. Uzak diyarlardan Deveci Deli Hasan diye biri gelmiş ülkeye. Güçlü kuvvetli bir adammış çevrede pazarda gelip geçtiği yerde kıtlık, pahalılık olurmuş. Ayağını yorganına göre uzatmayanları meşe sopasıyla dövermiş. İnsanlar bu Deli Hasan’dan çok çekmiş. Bağlar bahçeler eskisi gibi verim vermemeye başlamış. Bülbüller ötmez, kuzular melemez olmuş. Irmaklar kurumuş, ovalar çöl olmuş. Halk canından bezmiş.

Ülkede bir bilge kişi yaşarmış. Halk bilgi kişiden yardım istemiş. Bilge kişi halka üç tavsiyede bulunmuş. Gün doğmadan uyanın, ekmeğinizi paylaşın, hakkınıza razı olun. Halk bu tavsiyelere uymuş kısa zamanda yağmurlar yağmaya başlamış ovalar zümrüt gibi yeşermiş, bolluk bereket geri gelmiş. Adalet ve hoşgörü toplumun genel ahlakı olmuş, saygı, sevgi her yeri kaplamış. En temiz aşklar yaşanmaya başlamış. Halk bu bilge kişinin dizelerini kendine ilke edinmiş.

Mal sahibi mülk sahibi,

Hani bunun ilk sahibi,

Malda yalan mülk de yalan,

Var birazda sen oyalan.

Toplumun başına gelen felaketler kendi nefsinden, güzellikler haktan gelir. Tarih tekerrürden ibarettir ama ibret alınsa tekerrür eder miydi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.