Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

100. yıla en büyük armağan// Yüz yılın seçimi

2023, Mustafa Kemal öncülüğünde Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı.

Şimdiye kadar 100. Yılı kutlamak için neler yaptık derseniz ülke olarak, çok da akılda kalıcı bir şeyler yaptığımız söylenemez doğrusu.

Bizde adettendir 29 Ekişm 2023 tarihi yaklaştığında, emir komuta zinciri içerisinde okullarımız, resmî daireler, kurum ve kuruluşlar ile medya kuruluşları; gazeteler vb 100. Yıl söylemleri, nutukları ve gazete ekleriyle bazı STKlar da fener alayları ve yürüyüşlerle bir coşku yaratmaya çalışırız 100. Yılı kutlamak, anlamak ve anlatmak adına.

Bana kalırsa T.C.’nin kuruluşunun 100. Yılında anlamı yönüyle imzasını atan ve gelecek nesillerde de anlatılacak olan 14 Mayıs 2023; 13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimidir.

Bunu söylemekteki gerekçelerim de şunlardır:

Öncelikle bu seçimlerin kazananı Türkiye Cumhuriyetidir ve onun 1946’dan bu yana adım adım, ihtilaller, darbeler, muhtıralar, kalkışmalar vb bin bir türlü engeli aşa aşa bugünlere gelirken kat ettiği mesafedir; olgunlaşmasıdır ve her hangi bir gücün gölgesinde olmadan doğrudan milletin iradesinin tecellisiyle sonuçlanan Demokrasimizin Zaferidir:

Şimdi bu zaferin ana unsurlarını takdim etmek isterim siz değerli okurlarıma:

*Seçimleri Avrupa’dan izleyen gözlemci sayısı: 400

*ABD medyasının dakika dakika takip ettiği seçimi, Arap televizyonları yerinde izlerken, Atina ve Almanya ile Türk Cumhuriyetlerinde de büyük bir dikkat ve ilgiyle takip edilmesi, seçimlerin açık seçik yapılışının bir göstergesiydi.

*YSK Başkanı Ahmet Yener’in açıklamasına göre; Toplam seçmen sayımız 64 milyon 113 bin 941 sayısına ulaşmaktadır

*Oy kullanan seçmen sayısı: 54 milyon 919 bin 932 seçmen oy kullandı. Seçimlerde katılım oranı % 85,6

*Ülke genelindeki sandık sayısı: 191 bin.

*Sandıklardaki resmî görevli(Polis, jandarma, Sahil Güvenlik, Korucu) sayısı: 601 bin.

*Yurt dışında oy kullanılan ülke sayısı: 72

*Yurt dışındaki sandık sayısı: 5 bin 114

*Seçim sonucunda milletvekili çıkaran parti sayısı: 15

*Milletvekili seçimleri beklendiği gibi sonuçlanırken, 13. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. Turda hiçbir aday %51 oy oranını yakalayamadığı için YSK’nun ilan ettiği takvim gereğince, yeni cumhurbaşkanının 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan 2. Tur seçimle belirlenecek olması da demokrasimizin geldiği olgunluğun bir başka göstergesiydi.

Şimdi bu bilgi dökümünün ardından seçimlerin kazananın Türkiye Cumhuriyeti olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim tekraren.

Seçimler öncesinde yaşanan propoganda sürecinin; mitingleriyle, ekranlardaki açık oturumlarıyla, basın toplantılarıyla, anket şirketlerinin sayısız anket verileriyle her yönüyle yaşanmış olması yine demokrasimizin güzelliklerinin göstergelerinden birisiydi.

Şahsen 1954 doğumlu bir vatandaş olarak, 1960 ihtilali ve Adnan Menderes’in Hasan Polatkan’ın ve Fatin Rüştü Zorlu’nun idamını, 1970 muhtırası ve o dönemde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamını, 1970 sonrasında yaratılan çatışmalar sürecinde binlerce gencimizin kaybını ve devamında 1980 darbesini, 1997’de yaşanan 28 Şubat sürecini, 15 Temmuz 2016 Darbe girişimi yaşamış birisi olarak 2023 seçimlerini 100. Kuruluş yılını yaşadığımız Türkiye Cunhuriyetinin 100. Yılına en güzel bir armağan olarak görüyorum ve değerlendiriyorum.

Seçim sonuçlarının ülkemiz adına güzelliklere vesile olması dileğiyle sandığa giderek %85.6 oranıyla millet iradesini ortaya koyan yüce Türk Milletini kutluyorum.

Son söz ATATÜRK’ümüzün özlü sözünde dile getirdiği:

“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet pâyidâr kalacaktır!..”

Görüşü, temennisi ve dileğindeki gibi…

Türkiye Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşaması dileğiyle…

GÜL/AYDIN… SEVGİYLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.