Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

182 vakfın sergilediği vakıf güzelliği

10 Haziran tarihli www.akishaber.com mahreçli bir haber:

“Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen hizmet içi eğitim programına katılan Denizli, Aydın ve Muğla’da faaliyet gösteren 182 vakfın temsilcileri bilgilendirme toplantısı yapıldı.”

Eğitim programının açılış konuşmasında Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Yusuf DURAL:

“Geçmişten günümüze kurulan vakıflar, kimsesizlerin kimsesi, yetimlerin, öksüzlerin ve yaşlıların sığınağıdır. Vakıflar ihtiyaç sahiplerine, derdi ve sıkıntısı olanlara umut, evlenecek gençlere yuva olmuştur. Tarihimizde vakıf kültürü o kadar önemsenmiştir ki, göçmen kuşlar için bile vakıflar kurulmuştur.” der ve Aydın, Denizli ve Muğla illerinde Vakıflar Bölge Müdürlüğünün hizmetleri sayısal örneklerle anlatır…

Denizli Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Sefa Altuntaş ise "Cumhuriyet döneminden sonra vakıflardan çok sivil toplumla birlikte olarak dernekleri görüyoruz. Bugün itibariyle Denizli'de bin 141 derneğimiz bulunmaktadır. Türkiye genelinde ise 101 bin tane derneğimiz var. Artık bir nebze vakıfların görevini STK'lar dediğimiz sivil toplum örgütleri dediğimiz derneklerimiz üstleniyor.” Der…

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Hüseyin YILDIRIM "Vakıf Kavramı ve Kapsamı”,

Denizli Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Sefa AlTUNTAŞ, "Sivil Toplum Sektörünün Türkiye'deki ve dünyadaki güncel durumu, yardım toplama kanunu ve yardım toplama yönetmeliği.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Vakıf Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ayhan ÇAĞLAR, "Vakıf kuruluşu sonrası yapılacak iş ve işlemler, Vakıflarda beyanname – bildirim. VBYS'de karşılaşılan sorunlar. Vakıfların mal edinmeleri, akar cinsinden olan malların değiştirilmesi”

Gelir İdaresi Başkanlığından Zakir KILINÇ, "Vakıflarda vergi muafiyeti mevzuatı.”

VGM Rehberlik ve Teftiş Başkanlığından Çağatay YARAR, "Vakıf denetimlerinde karşılaşılan sorunlar”

Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı Ramazan AYDOĞMUŞ, "Vakıflarda kaynak geliştirme ve ulusal destekler. Proje başvurusu ve proje yönetimi" ile ilgili sunumlar ve bilgilendirmelerin ardından toplantının soru cevap bölümüyle sona erdiğini öğreniyoruz…

İnsan üç ilimizde 182 Vakfın varlığına inanamıyor ilk anda…

Fakat tarihimizin özellikle Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyetinin bin yıllık dönemi dikkate alındığında, dünyaya armağan ettiği vakıf kuruluşlarıyla oluşturduğu sosyal hayat ve toplumsal yapıdaki iyileştirme ve çözüm üretme güzelliği bizleri Anadolu merkezli medeniyetimizin gönüllerde yer bulan bir “Vakıf Medeniyeti” olgusu ile karşılaştırıyor.

Bu öyle bir Vakıf Medeniyeti ki, İstanbul’da ne varsa Konya’da, Erzurumda, Bağdat’ta Şam da vb olduğu gibi Balkanlarda Saraybosna’da, Sofya’da, Belgratta, Kosova’da, Estergon’da da ; Trablusgarb’ta, Fas’ta, Tunus’ta, Cezayir’de de onu hayat geçiriyor…

Bu konuda sadece Fatih Sultan Mehmet’in Saraybosna için çıkardığı fermanı hatırlamak yeterli olacaktır sanırım. Sağlam bir ordu sistemi, sağlam bir eğitim sistemi ve sağlam bir enderunla sağlam bir idari yapılanmanın temel taşlarının yanında en doğudan en batıya, en kuzeyden en güneye onca kervansaray, onca han, hamam, imarethâne, aşevi, kuş evi vb tesbih tanesi gibi dizilen vakıf eserleri sayesinde kendi varlığını sorunsuz sürdüren toplum yapısı sayesindedir bin yıldır bu topraklarda varlığımızın sürüp gelmesi…

Şimdi de sizlere Denizli’de, kısa adı PASVAK olan Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı’ndan söz edeyim kısaca:

PASVAK Aşevi2001 yılında 7 kurucu üye ile oluşturulmuş; Gücünü Denizli’li işadamlarından ve Denizli halkından kısaca Denizli’li Hayırseverler den almaktadır.

PASVAK Aşevi; Denizli insanının ve hayırseverlerinin sahiplendiği, denetlediği, güvendiği ve gönlünden kopanları emanet ettiği bir sivil toplum kuruluşudur. 20 yıla yaklaşan hizmetimizde sürdürebilirlik ve şeffaflık bizim için çok önemlidir. Pandemi döneminde bile çözümler üreterek ara vermeden kapanmadan hizmete devam eden aşevimiz, her gün 2100 ihtiyaç sahibinin adresine sıcak yemek yardım hizmeti ulaştırmaktadır.

T.C. vatandaşı olup düzenli geliri ve çalışma potansiyeli olmayan; Yaşlılar yetim ve öksüzler, fiziki olarak yemek yapamayan engelliler , hastalar vs. Bakıma muhtaç çocuğu olan, eşinden ayrılmış çalışamayan kadınlarımıza sıcak yemek yardım hizmeti ulaştıran PASVAK Bugüne kadar 15.077.500 öğün yemek dağıtmış bulunmaktadır.

Kurulduğu günden bugüne Prof. Dr. Bülent TOPUZ başkanlığında hizmetlerini ve gelişimini hızla sürdüren PASVAK adak ve kurban bağışı almayı da sürdürmektedir.

“PASVAK Aşevi Merak Ettiğiniz Soruların Cevapları Burda” yazarsanız Google den her türden bilgileri, edinebilirsiniz.

Yine Denizli’den CSA(Cafer Sadık Abalıoğlu) VAKFI’nın sponsorluğunda yayınlanan “Geçmişten Günümüze DENİZLİ Yerel Tarih ve Kültür Dergisi” nin 20 yıldır devam edip geldiğini, CSA’nı kardeş vakfı olan DOÇEV(Denizli Çevre ve Orman Vakfı)’in de Denizli’de ağaçlandırma ve orman oluşturma konusunda çok özel ve önemli hizmetler yaptığını burada anmadan geçemeyeceğim…

“Bugün niçin mi Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 182 Vakıf temsilcisiyle yaptığı toplantıyı konu edindim?” derseniz onun da cevabını vereyim:

Ben 1954 doğumluyum ve 70 yaşındayım. Denizli’nin Güney ilçesi Orta Okulunu 1967-1968’de bitirdim. O yıl girdiğim sınavlardan birisi de Aydın Vakıf Talebe Yurdu’nun sınavıydı. Aydın Ticaret Lisesinde girdiğim yazılı sınavı kazanarak Cihanoğlu Camiinde yer alan Vakıf Talebe Yurdunda yatılı öğrenci olarak bir yıl Aydın Lisesi’nde okudum…

İşte benim ömrümün ırmak akışındaki önemli bir dönüm noktası da bu olmuştur. Yani Aydın Vakıf Talebe Yurdu’nda okumam olmuştur…

Osmanlı’dan kalma taş yapı içerisinde yatakhanesinde ayrı, mutfağında ayrı, ders çalışma salonunda ayrı unutulmaz anılar biriktirdiğim Vakıf Talebe Yurdu süreci içerisinde yazdığım ve Aydın Yeni Kıroba Gazetesi’nde yayınlanan ilk şiirimle birlikte bugüne kadar yayınladığım dört şiir kitabımın duygu gözesinde de o döneme dair anılar vardır hep…

Sadece bu üç ilimizde değil ülkemizin her bir köşesinde vakıf hizmetlerini yürüten bütün vatandaşlarımızı kutluyoruz. ALLAH Türk Milletinin merhamet duygusunu yok etmesin… Sadece insanı değil doğayı, hayatı ve doğadaki tüm canlıları da düşünerek atalardan emanet alınan cennet vatanın gelecek nesillere güzelliklerle teslim edilmesi duygusunun hayata geçirilmiş olması dilekleriyle;

Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Yusuf DURAL beyefendiyi ve onun şahsında : Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerini kutluyoruz.

Nice güzel hizmetler dileğiyle…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMİZLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.