4 Bin Yıl Önce Anadolu'da Kadın Hakları Yazılı Olarak Vardı

Değerli okurlar, bu hafta kadına şiddet haftası olması nedeniyle Uğur Mumcu parkında yapılan etkinlikte Efeler Belediye başkanımız Sayın Mesut Özakçan haftanın önemini nedeni ile çok güzel bir konuşma yaptı

Sayın Erman Ertuğrul hocanın araştırmaları sonucunda açıkladığına göre Antik dönemlerde bile kadın hakları Anadolu’da yasal bakımdan güvence altına alınmıştır.

kadin-(1).jpgKayseri’deki Kültepe-Kaniş Karum ören yerinde yapılan kazılarda bulunan tabletler 4 bin yıl önce Anadolu’da kadınların bazı haklarının yazılı olarak varlığını ortaya çıkardı. Bulanan tabletlerde kadının evlenme, boşanma, miras ve nafaka konularındaki hakları yazılı olarak yasal hale getirilmiştir.

Kayseri’deki Kültepe-Kaniş Karum ören yerinde 67 yıldır süren kazı çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular, 4.000 yıl öncesinde kadın hakları, hukuk ya da ticaretin nasıl işlediğini gösteriyor.  

MÖ 1950 – MÖ 1750 yıllarında yazılan Kültepe tabletleri arasında evlenme, boşanma, miras, nafaka ve evlat alma gibi aile içi hukukuyla alakalı belgeler bulunuyor. İşte hukuksal anlamda büyük önem taşıyan belgelerin içerikleri:

— Tabletlerde ikinci bir eş almanın yasak olduğu, alındığı takdirde de erkeklerin para cezasına çarptırılacağı bilgisi yer alıyor.

— Belgelerde, boşanma durumunda her iki tarafın da hukuki hakları olduğu bilgisi yer alıyor.

— Boşanma sonrası tarafların din veya ırk fark etmeden gönlü kimi isterse onunla evlenebileceği, herhangi bir kısıtlamanın olmadığı belirtiliyor.

— Tabletlerde yer alan boşanma belgelerinde mal paylaşımı, miras ve nafaka konularına değiniliyor. Evli bir çiftin boşanması durumunda, evin her ikisinin olduğu, öldükleri zaman evlerinin çocuklarına kalacağı gibi bilgiler bulunuyor.

— Günümüzde de boşanmaların en önemli sorunları arasında gösterilen ‘nafaka’, o yıllarda ‘hukuk çerçevesinde’ işleniyor.

— Eşlerinden boşanan kadınların ileride geçim sorunu yaşamaması için ‘nafaka’ aldığı bilgisi tabletlerde yer alıyor.

— Bir çiftin boşanma belgesinde, erkeğin kadına ekonomik yardım sağlayacağı sözünün verilmesi, kadın erkek eşitliğinin o yıllarda da varlığını gösteriyor.

— Günümüzde Anadolu’nun bazı yörelerinde yaygın olan, kocası ölen kadının kayınbiraderi ile evlendirilmesi geleneğinin o yıllarda var olduğuna dair hiçbir iz olmaması ise eski Anadolu’nun hukuksal gücünü ortaya koyuyor.

— Miras konusunda ise, ‘çocukların anne ve babalarına bakma yükümlülüğü olduğu ve mirasın anca anne ve baba öldükten sonra paylaşılabileceği’ bilgileri yer alıyor.

Miras yüzünden çıkan kardeş kavgalarıyla ilgili hukuksal düzenlemeler mahkemeye taşınıyor. Durum, o dönemin hukuksal gücünü ortaya koyması bakımından çok önemlidir.

Değerli okurlar Anadolu’muzda M.Ö.4000 yıl önce kadın hakları şimdi yasalarımızda olduğu gibi aynen var.

Fakat günümüzde kadınlarımıza aşırı derecede şiddet fiziki olarak darp hatta ölümlere kadar giden olaylar olabildiğince yaygın bulunmaktadır.

Kadın erkeğin hayat arkadaşı onun can dostu ama günümüzde bazı yobazlar neredeyse 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenebileceğine fetva veriyor. Geçenlerde yobazın biri,

Kadını kaprisleri yüzünden dövebilirsiniz diyor.Ne diyelim.

 Türk Milletinin ahlak anlayışı bozuldu. Hırsızlık yapmayı, kul hakkı yemeyi, haksız kazanç sağlamayı, yalan söylemeyi ve kadına şiddet kabullenebilen bir toplum haline geldik.. Bu gibi davranışlar insanı ve İslami olamaz. 

Ulu önder Atatürk Türk kadını hakkında can alıcı  şu sözleri çok önemlidir..      

''Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.''

''Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüteceğimiz yol vardır. Bu yol, Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, ilmî, ahlâkî, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak yoludur.''
Erkeklik kadına vurmakla değil onu korumakla gösterilir
Bütün Türk kadınlarına baskıdan şiddetten ve zulümden arınmış nice yıllar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.