Acı ve umut

Sosyolog ve uzman psikolog Dr. Serap Duygulu;

“İnsan, hastalıklara moralin iyi geldiğini biliyor da, mutsuzluk, toksik ilişki, üzüntü ve sıkıntıların hasta edebileceğini düşünmüyor hiç.”

"Üzgünseniz üzgün, öfkeliyseniz öfkeli olduğunuzu, dışa yansıtmalısınız. Yüzünüz gülerken içiniz kan ağlamamalı" der.

Halk arasında da, o meşhur " erkek adam ağlamaz " sözünü çok duymuş olmalısınız. Bu söz hem doğru, hem biraz anlamı eksik ve baskıcı bir sözdür...

Ne demek yani!

Erkekler hiç ağlamaz mı?

Oysaki her insanda olduğu gibi erkeklerde de bir yürek var. Acı, keder, ızdırap, sevinç, coşku, mutluluk gibi duygularla dopdolu bir yürek bazen sevinç, mutluluk gözyaşı; bazen de acı, felaket, kaza ve ölüm nedeniyle gözyaşı döker.

Yeri göğü inleten Bartın -Amasra maden ocağında ekmeği için can veren 41 masum canlar için matem tutan, anne, baba, eş, kardeş ve akraba çığlıklarına şahit olduk. Bir tarafta bütün kamu- sivil seferber olmuş birimlerin her türlü takdire şayan kurtarma çalışmaları devam ederken, yaralıların tedavi süreci devam ediyor. Diğer taraftan da madenci şehitlerimizin tekbir ve dualar eşliğinde düzenlenen cenaze töreni gerçekleşiyor.

Bütün Türkiye, bütün yürekler bu dayanılmaz acıyı paylaştı. Kimimiz gözyaşı döktü, çaresiz bakışlarla hıçkırıklarla ağladı ama en çok ateşin düştüğü yer ağladı. Her bir madenci kardeşimizin ayrı ayrı hayat hikâyeleri vardı. Kimi gözü yaşlı bir eş, kimi çocuklarını geride bıraktı. Şehitlerimize, ailelerine üzüldük.

Maden faciasında ihmal var mı? Bilmiyoruz. Adli ve idari yetkili makamların yapacağı soruşturma sonucunda, görev hizmet kusuru olan, ihmal ve yeterli önlemler almayan kişi ve görevliler mutlaka tespit edilecek, yasal cezaları verilecektir.

Eğer ihmal varsa Soma'da ve başka ocaklarda, geçmişte yaşanan, hepimizi üzen ölümlü olaylara rağmen, geçmişin hatalarından hiçbir ders almayıp, bu tür kazalar işin doğasında var gibi ifadeler kabul edilebilir bir durum değildir.

Yüce dinimiz İslam 'da;

“Önce deveni sağlam kazığa bağla, sonra Allah 'a tevekkül et, yani dua ve niyazda bulun” der....

Başka ülkeler bu sorunu nasıl çözmüş?

Avrupa'da Almanya'da nasıl?

Bu ülkelerdeki maden kazalarında bu sayıda ölümler var mı?

Amerika'yı yeniden keşfedecek değiliz...

Dünyanın bir ucundaki bir ada ülkesinde hastalanan bir iş adamı vatandaşına binlerce kilometre bir ülkeye ambulans uçak kaldıran devletimiz "önce insan " diyerek bu kazancının her kuruşunu, alın terini sonuna kadar helalinden kazanan bu maden emekçileri için de gereken tedbirleri alacak güçlü bir devletimiz vardır.

İHA’ları, SİHA’ları üreterek göklerin kaderini değiştiren irade, yerin altı için de gerekeni yapmalı, yeni canlara mal olmamalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Bartın - Amasra maden ocağı kazasında vefat eden 41 şehidimize Allah 'tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de Rabbim 'den acil şifalar niyaz ediyorum.

Başın sağolsun Bartın!

Başın sağolsun Türkiye!

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum