Aday adaylarının yürekleri gümbür gümbür atıyor

Seçime 38 gün kaldı..

Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) vermeleri için de sadece 5 gün kaldı.

Bu yüzden yazımın başlığında dediğim gibi, “Aday adaylarının yürekleri gümbür gümbür atıyor.”

Heyecan her geçen dakika biraz daha artıyor.

Kimler aday listelerinde yer alacak, 21 Mayıs Pazartesi günü listeler YSK’ya teslim edilince belli olacak..

Milletvekili aday adaylarının gözü kulağı Ankara’da, partilerinin genel merkezinde..

Siyasi partiler, 15 bini aşkın milletvekili aday adaylarından 600’ü ‘aday’ olarak belirleyip, YSK’ya bildirecek.

Aydın ise 24 Haziran Pazar günü yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 8 vekilini gönderecek. Aydın'da milletvekili olmak için AK Parti’ye 54, CHP’ye 24, İYİ Parti’ye 36 ve MHP’ye 18 kişi başvurdu..

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ortaya attığı erken seçim talebini, iktidar partisi AK Parti, baskın seçime dönüştürüp, 24 Haziran’ı işaret etmişti..AK Parti ve ortak hareket ettiği MHP’nin baskın seçim talebinin arkasında ise İYİ Parti’nin seçimlere katılmasının engellenmesi ve Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimlerinden önce yapılması yatıyordu..

AK Parti ve MHP, Mart 2019’da yapılması gereken erken seçimlerde olası bir hezimet yaşanır ve İYİ Parti’nin hızla yükselişi karşısında iyice sıkıntıya girilir korkusu Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ni öne çekerek, muhalefeti hazırlıksız yakalama amacındaydı..

Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 milletvekilini İYİ Parti’ye göndererek AK Parti ve MHP’nin baskın seçim planını bozdu.

Cumhurbaşkanı adayları belli. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP adayı Muharrem İnce ve HDP adayı Selahattin Demirtaş Meclis grubunun aday göstermesiyle, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 100 bin imza barajını aşarak cumhurbaşkanlığına aday oldular. Bu yüzden gözler 21 Mayıs’ta YSK’ya verilecek milletvekili aday listelerine döndü.. 

AK Parti, milletvekili adaylarını belirlemede kanaat oluşturması düşüncesiyle önceki seçimlerde olduğu gibi Aydın’da temayül yoklaması yaptı. Temayülden kimler önde çıktı, kimler nal topladı AK Parti Aydın İl Yönetimi de bilmiyor. Çünkü temayül yoklamasının yapıldığı sandıklar açılmadan, Ankara’ya AK Parti Genel Merkezi’ne götürüldü..

CHP ve İYİ Parti milletvekili adaylarını anket, temayül yoklaması ve milletvekili adayı belirleme komisyonu yöntemiyle belirlemeye çalışıyor..

Partilerin önünde 21 Mayıs’a kadar zaman var. Milletvekili aday listelerindeki isimler, Aydın’ın sorunlarını ve çözüm yolarını yakından bilen, kamuoyunun takdirini kazanmış, şaibesiz, kamuoyu anketinde ön sıralarda bulunan siyasetçiler olmalı.

Seçime 38 gün kala en çok, “Aydın’da partilere göre milletvekili dağılımı nasıl olur?” sorusuyla karşılaşıyoruz. Bu konudaki öngörümü aday listesi açıklandıktan sonra yazacağım. Biraz sabır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.