ADÜ’de neler oluyor?

Aydın’ın değişik ilçelerinde fakülteleri, meslek yüksek okullarıyla Efeler ilçemizin en güzel yerinde, şehre hakim bir tepede, Aytepe’de konuşlanmış adını demokrasi şehidi merhum başbakan Adnan Menderes’ten alan çok güzel bir üniversitemiz var. Rektörlük binası ve pek çok fakülte, yüksekokullar, bilhassa tıp fakültesi ve hastanesi, sosyal tesisler bu yerleşkede çok önemli hizmetleri yürütülüyor.

Değişik vesilelerle konferans, kültür sanat, eğitim vb. amaçlarla ara ara üniversitemize gelip gitmelerim de olmuştu. Kuruluşundan beri pek çok rektör, rektör yardımcısı, genel sekreter, danışman ve dekanlar vb. idari ve akademik kadrolar üniversitemizde karınca kararınca her yıldızın ışık derecesi farkı gibi hizmetleri bulunmuştur.

Genel kanaat Aydın halkından kopukluğu ve Aydın ilinin tam bir üniversite kenti olamadığı eleştirileri günümüze kadar hep yapılageldi. Bizimle beraber kurulan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Denizli Pamukkale Üniversitesi, hele Sakarya ile Konya Selçuk Üniversitesi vb. üniversitelerle mukayese edildiğinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesini durumunun hiçte bizi ve ilgili çevrelerin çok memnun olacağı ve gurur duyacağı bir tabloda olmadığı anlaşılmaktadır.

En başta gelmiş geçmiş rektör hocalar ve beraberindeki kadroların başarı ve başarısızlıkları ve sebepleri ne ise Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) nün Türkiye’deki üniversiteler içindeki eğitim ve öğretimdeki başarı durumunun sebeplerini çok iyi sorgulamamız lazım. Bu gerçek fotoğrafı bütün çıplaklığıyla önümüze koyarak, rasyonel, objektif, doğru adamlarla liyakatli kadrolarla çözüm bulmak durumundayız.

Üniversitemiz eğitim öğretimini sürdürürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluruyla Prof.Dr.Osman Selçuk Aldemir yeni rektör olarak atandı. Çiçeği burnunda rektör hocamızı bir televizyon programında izledim. ADÜ ile ilgili analizleri, tespitleri ve sorunların çözümleri konusunda yaklaşımı, yönetim ilkelerini açıklayan konuşmaları; ADÜ’nün geleceği adına yeni bir başarı hikâyesi ve skalasını yakalama noktasında beni umutlandırdı ve cesaretlendirdi. Sayın Prof.Dr.Osman Selçuk ALDEMİR hocamızı ve çalışma arkadaşları idari ve akademik bütün ekibini tebrik ediyorum. Üniversitemiz adına yapacakları her olumlu, hayırlı çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yaklaşık beş bin idari ve akademik personeli, atmış bin öğrencisi ile ilimizin ve pek çok ilçemizin sosyo-kültürel, ekonomik hayatında yatırımları ve bütçesiyle; kente olan katkısı nedeniyle, Aydın’ın bir üniversite kenti olması yolunda çeyrek asrı geçen bir süreci yaşayarak bugünlere geldik.

Şimdi de en yetkili ağızdan sözü, rektör hocamızın ADÜ ile ilgili önemli tespitlerine bırakalım. Bu açıklamalar geçen haftaki yerel basın ve medya mensuplarına verilen kahvaltı programındaki basın açıklamasından önemli konu başlıklarıdır:

*ADÜ’de  çok ciddi yolsuzlukların olduğu, buna bir örnek olarak ADÜ iktisadi işletmelerin 1 yıl içinde 2 milyon zarar ettiği, yeni yönetimin göreve gelmesiyle işletmelerin 26 günde 1milyon 250 bin tl kâra geçtiği

*Milletin, devletin, ADÜ’nün yani kamunun kaynaklarını yolsuzluklarla yiyenlerden hesap soracağını

*ADÜ’de yıllardır işe gelmeden maaş alan kişiler olduğu

*Bazı fakültelerin kâğıt üstünde kurulduğu, fiilen eğitim öğretimi olmayan fakültelerde atanan hocaların yıllardır maaş aldığı

*Aydın’dan ADÜ’den maaşını alıp da İzmir’de yaşayanların olduğu

*ADÜ’nün bir türlü Aydın halkıyla bütünleşemediği

*ADÜ’ye yerleşen üniversitenin gelişmesine engelleyen bu statükoyu kırmak için kanının son damlasına kadar mücadele edeceğini

*Geçmiş yönetimlerin halkla arasına kalın duvarlar örerek aristokrat bir yapı kurduklarını

*İslami bilimler fakültesi ve deniz bilimleri fakülteleri açılmış ama hiç öğrencisi yok ve bu fakültelerin kâğıt üstünde açılmış olduğu ve benzeri sorunlar.

Sorunlar demeti belli belli de çözümü nasıl olacak? Her hastalığın şifası içinde gizlidir demişler. Eğer yönetim, üniversitenin yetişmiş insan kadrosuyla ve kendi dinamikleriyle ve şehrin tarım, hayvancılık, turizm, sanayi, ticaret, ekonomi, üretim potansiyel ve dinamiklerini yeraltı ve yerüstü zenginliklerini kullanarak yeni bir misyonla büyük hedeflere, büyük başarılara imza atabilir.

Yazımı toparlamaya çalışıyorum. Bu kurumun başından 7 tane rektör geldi geçti. 2 tanesi de görevinde ihraç edildiği de bilinmektedir. Yeni rektörümüz Prof. Dr.Osman Selçuk ALDEMİR hocamızın ADÜ ile ilgili yerel basın ve medya mensupları huzurunda yaptığı kurumdaki görev kusurları ve yolsuzluklarla ilgili çok net açıklamaları hakkında bir an evvel adli, idari, yasal işlemlerin yapılması ve sonuçlandırılması noktasında kamuoyu çok ciddi bir beklenti içine girmiştir. Rektör hocamızın yaptığı basın açıklamasını izleyen ve dinleyen herkes konuyu takip etmektedir.

Bundan böyle ADÜ, bütün çalışanları, bilim insanları, akademisyen kadrosu ve sevgili öğrencileriyle Aydın’ın, Ege’nin ve Türkiye’nin aydınlık yüzü, çağın bilim ışıklarını yakacak, bölgenin parlayan yıldızı olma yolunda kararlı bir üniversite mi olacak? Yoksa köhnemiş statükonun ayak direnmelerine teslim olmuş yerinde sayan bir üniversite mi olacak?

ADÜ’de neler olacak? Bundan sonra neler olacak?  Üniversitesini seven Aydın halkının en büyük özlemi üniversitemizin halkını kucaklaması, bağrına basması ve güzel şeylere imza atılmasını görecek mi? Gelişmeleri bekleyerek göreceğiz.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.