Batuhan KESKİN

Batuhan KESKİN

Artık covid 19 düşünsün

‘Bu corona kilolarından nasıl kurtulacağız’ diyenler! İşte size önerilerim.

 Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabiliriz.

Çoğunlukla evde zaman geçiriyorsak önceden aldığımız kalori miktarını azaltmamız gerekir ki fazla kalori yağa dönüşmesin.

Seçtiğimiz gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması çok önemlidir.

Bu dönemde yaşadığımız stres, kaygı durumu daha çok karbonhidratlara yönelmemize sebep olabilir. Fakat hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem de stresle başa çıkabilmek için vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengin sebze ve meyvelerden bol bol tüketmeliyiz.

Mevsimine uygun sebzeler (karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates), meyvelerin (elma, portakal, greyfurt, mandalina, muz) tercih edilmesi besinlerin vitamin ve mineral içeriklerinden en yüksek düzeyde faydalanmamızı sağlar.

Özellikle narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamini yönünden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Peki, hiç mi karbonhidrat tüketmemeliyiz? Tabi ki miktarını kontrol ederek karbonhidrat tüketebiliriz.

Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre sağlıklı bir tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısı eşit 3 parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk vb) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran vb) oluşmalıdır.

Vücudun düzenli çalışması ve yağ yakımını sağlayabilmek için su tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Günde 8-10bardak su tüketin.

Egzersiz yapın. Sağlıklı beslenme düzenine uyulduğunda, yeterli su içildiğinde ve karantina günlerinin getirdiği boş zamanlar egzersiz için değerlendirildiğinde; değişimi göreceksiniz.

Bu süreçte kan şekerini hızla yükselten şekerli yiyecek ve içeceklerden, beyaz ekmek ve hamur işlerinden, aşırı tuz içeren besinlerden uzak durmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum