Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Atatürk ve Cumhuriyyetin 100 yılı

Eziz ve Böyük Türk milletim.

Bu yazim Türkiye Cumhuriyyetinin 100 yiline hesr edirem. Bu gün bütün dünyada ne qader Türk yaşiyirsa , hansi devletdedirse bilirik ki, en kritik ve zor günde Gazi Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlirinin 20-ci yuz yilin evellerinde qurdugu Türkiye Cumhuriyetimiz var.Türkiye Cumhuriyyeti her bir Türkün vetenidir, umud yeridir, düşmemlerimize karşi dayak yerimizdir, dünyaya meydan okuyan ve Türkleri birleşdiren TDT – nin esas ana sütunu ve dünyada zülme meruz qalan Türklerin hakkini hakiran bir Devletimizdir.

Kadim ve zengin bir tarihe sahib olan Türk milleti,her zamanlarda sahta diplomatiyanin kurbani olmuşdur.Bu hiyle dolu diplomatiya iyle bagli böyük atalarimiz,Türk milletinin deyerli adidesi ,, Orhon Yazit’’ larinda üzleşdikleri sahtakarlikla bagli bizlere bilgi vermişdir, bu sahta münasibetlerin son sehnesi Bati devletlerinin Osmanli imperatorlugu üzerinde apardigi parçalanma politikasini görmek olar.Osmanli devletinin parçalanmaga getdiyi bir dövrde, kendi zövq ve seltenetini korumak isteyen Osmanli Padişahi teslimiyyetçi dogu politikasina boyun eymişdir. Dogunun meksadi Türk milletini mehf edib, sahib oldugu torpaklari kendi aralarinda bölüşdürmek iydi.

Bu cür addim tarihde oldugu kimi bu günde mövcuddur.

Türk milletini yok etmek isteyen qatilyamçilara karşi Böyük Atalarimiz Orhon Yazit-larinda

"Göy üzerimize çökmedikce

Yer yarilmadikca, heç bir qüvve

Türk milletini yok etmeye gücü yetmez.’’

Mehz bele durumlarda Türk milletini bir araya getiren Liderler yetişmiş ve olmuşdur.

Osmanli zamaninda Türk milletinin yok olma tehlükesini, yaxindan gören Mustafa Kemal Atatürk, bu tehlükelere karşi milleti birliye devet etmişdir.

Böyük Türk Liderine göre- ,,Müsteqilliyi olmayan bir millet, ne kader zengin olursa olsun, o millet medeni insanlik aleminin karşisinda nöker olmak vezifesinden daha yüksek bir vezifeyye layik deyildir.’’

Mehs bu sebebden ,, Ya musteqillik ya ölüm’’ ( ya istiklal ya ölüm) şuari iyle yola çikan Mustafa Kemal Atatürk ve silahdaşlari Türk milletinin yok olmamasi üçün müsteqil yeni Türk devletinin kurulmasuni vacib görmüşdür.

Böyük Lider ve silahdaşlari Türk milletinin şerefli bir millet kimi var olmasini korumak üçün , kurmak istedikleri devleti iç ve diş düşmenlerden temizlemek meksadiyle Kurtuluş Savaşini başlatmişdir. Dogu dişaridan yürütdüyü parçalanma siyasetini Osmanli içinde yaşiyan ermenilerden ve rumlardan Türk milletine karşi katilyamlarda istifade etmişdir. Bu günde oldugu kimi.

Bütün bunlara bakmiyarak Türk milleti Atatürkün Liderliyini kabul ederek, arzu ederek Diş ve iç düşmenleriden temizliyerek cumhuriyyeti kurmaga nail olmuşdur.

19 mays 1919 Samsuna Mustafa Kemal Atatürkün çikişindan başliyarak 1923 ekim 29 Türkiye Cumhiriyyeti kurulmuş, sonradan Gaziye edilen zülümlere bakmiyarak - ,,Milletimize dost olana dost, düşmen olana düşmen ‘’ ifadelerini beyan etmişdir.

,, Yurdda sülh, cihanda sülh ‘’ sözlerini ifade eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu kiymetli sloqani iyle Türk milletinin yaşamiş oldugumuz dünyada ne istediyini bu sözlerle ifade etmişdir.

Atatürk ismini TBMM -de 1934 -cü yilde soyad kanuni kabul edildikden sonra Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa ismini Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Atatürk ismini vermişdir.

Evet efendiler Gazi ve onun silahdaşlari hakkda yazmakla bitmez.

Kuruluşundan bu günümüze kader Türkiye Cumhuriyyeti 100 yil Atatürkün ölümünden sonra nelerle üzleşdi, Halk hasi çetinlikleri , zor günleri gördü, 1948 – den ABD NATO – nun kontroluna keçmesinden bu günümüze kader neçe darbeler gördü, ekonomi sikintilar gördü amma yenede bu Halk ve Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Atatürkün fikirlerine ve prinsiplerine ( ilkelerine) sadik kalarak Cumhuriyyetimizi korudular.

Bu gün de diş ve iç düşmenler yüz yil önce apardiklari düşmençiliklerini yenede ayni siyaset ve diplomasiyla aparir ve Türkiye Cumhuriyyetini parçalamak isteyirler, amma buna ne Türkiye devleti ne de biz Türk Azerbaycan devleti ve bütün Türkler imkan vermerik.

Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyyetleri iki kardaş ölkemiz bu günki, kader bir biriyle bu kader yakin bir olmamişdir. Hansi masada Türkiye yoksa biz Azerbaycan var, Azerbaycan yoksa Türkiye Cumhuriyyeti var.

Dosta düşmende bilir ve görür.

İktidarlar gelib geder , amma milletin bir birine olan sevgisi sonsuzadek ebed olacak. Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyyetlerinin kardaşligi soyla, kanla, Dille, Din- le Tanri terefinden bir göbekle baglanmişdir.

Tarihde Siyasilerin ve ya İktidar liderlerinin verdiyi sehflere bakmiyarak bu iki kardaş devlet zor gündede , iyi gündede bir oldu.

Bu gün Türkiyemizin 100 yili bütün Türk dünyasinin yeniden 21 yuz yile bir Türk milletinin şerefli ismiyle dünya Tarihine yeni sayfe açmagi ve dahada güclü olamasinin başlangicidir.

Bu gün vetenimizde bir milli, kudret varsa, o cereyan felaketlerden ders alan Türk milletinin kalbinden çikmişdir.

Millet hökümetin yanliş çalişmalarina etiraz etmezse, bütün qüsür ve günahlarda , gabahetlerde iştirak etmiş sayilir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

100 yilin kutlu olsun Türkiyem , Türkiye Cumhuriyyetimiz.

Ne Mutlu Türküm Deyene.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum