Aydın Efeler ilçesinde trafik

Ülkemizde son 50 yıldaki hızlı kentleşme birçok sorunu beraberinde getirdi. Bu sorunların ülke imkanları çerçevesinde çözüleni var, çözülmeyeni var.

Otomobil endüstrisinin gelişimiyle birlikte artan araç sayısı hepimizin malumu. Buna bağlı otopark sorunu kentlerimizin ana sorunlarından biri.

İlimizdeki nüfusa göre her 3 kişiden 1’inin aracı olduğunu biliyoruz, bu duruma karşı otoparklar çok yetersiz, hatta yok denecek kadar az. Yollar, kaldırımlar, sokaklar park etmiş araçlarla dolu. Bu trafik sorununun bir yüzü.

Asıl sorun insanların sorumluluk ve kalitesinden kaynaklı yayaların trafik işaretlerine uymaması. Kent merkezinde özellikle Ramazan Paşa Kavşağı ve Adnan Menderes Bulvarı Kıbrıs Caddesi Kavşağında (Günaydın Et Market önünde) kırmızı ışıkta araçların geçme hakkını ihlal eden yetişmiş, okumuş vatandaşların trafik kuralı tanımaz halleri araç kullananları çileden çıkarmaktadır.

1 dakika beklemeyi zor gören genç, kadın, yaşlı yayalar bile bile kendilerini tehlikeye attıkları gibi çocuklara, yeni nesillere kötü örnek olmaktadırlar.

Bunun bir sosyal terbiye meselesi olduğu kimsenin umurunda değil. Işık olmayan geçitlerde sürücülerin, yayaların geçiş haklarına saygı gösterdiğini herkes görüyor.

Beşeri kalkınmanın bir cüzü olan trafik kurallarına uyum ve saygıyı okumuş ve eğitilmiş insanlardan beklemek toplumun hakkıdır.

Trafik ışıklarında yaya olarak yeşil yanıncaya kadar beklemek adetimdir. Bir gün arkamdan bir beyefendi ‘bir dakika efendim siz yurtdışından mı geldiniz’ dedi, ben hayır niye sordunuz dedim, ‘kırmızı ışıkta beklediniz, sizden ve benden başka bekleyen yok’ dedi.

Bence trafik kurallarına uyan araç sürücülerinin hakkını çiğnemek bencillik ve hak hukuk tanımazlıktır. Trafik kurallarını ihlal eden araçlara ceza uygulaması yapılıyorsa kırmızı ışıkta geçerek trafik ihlali yapan yayalara da ceza uygulaması yapılmalıdır. Özellikle Ramazan Paşa ve Menderes Kıbrıs Caddeleri Kavşağı’nda görevlendirilecek trafik ekibi yayalar ıslah oluncaya kadar ceza uygulaması yapması gençlerin ve çocukların bu alışkanlığı kazanması açısından doğru bir uygulama olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum